Irak'tan flaş açıklama!
Van Ticaret Borsası eski başkanı Feridun Irak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının hayata geçireceği uygulamadan sonuç alınamayacağını belirterek, 'Olsa olsa belki bir süre fiyat artışı frenlenir, sonra fiyatlar yeniden fırlar' dedi.
Feridun Irak, Bakanlık tarafından Et ve Süt Kurumu aracılığıyla Pazartesi gününden itibaren kasaplara kilogramı 22,5 lira fiyatla taze karkas sığır eti, yemek ve et sanayicilerine de 20,5 lira fiyatla dondurulmuş karkas sığır eti satışı yapılacak olmasını değerlendirdi. Canlı hayvan ve et ihracatçısı olan ülkemizin canlı hayvan ve et ithal eden ülke olduğunu belirten Irak, "Bunun nedeni 1980'li yıllardan bu yana izlenen yanlış hayvancılık politikalarıdır. Yüksek fiyatlardan dolayı vatandaş et tüketemiyor. Diğer taraftan Ramazan ayı yaklaşıyor. Et ve Süt Kurumu aracılığıyla bazı kuruluşlara 22 TL'den et verilerek fiyatların indirilmesine çalışılıyor. Bu uygulamadan beklenen sonuç alınamaz. Olsa olsa belki bir süre fiyat artışı frenlenir, sonra fiyatlar yeniden fırlar" dedi.
Et fiyatı konusunda yapılması gerekenleri de anlatan Feridun Irak, "Yapılması gereken doğru yerde doğru yatırım ilkesiyle hayvancılığın desteklenmesidir. Doğru yatırımın doğru adresi Doğu Anadolu Bölgesidir. Çünkü çayır ve meralarla hayvancılık için en uygun iklim bu bölgededir. Yanlış yerlerde yatırımların teşvik edilmesiyle sonuç alınmaz, kaynak israf olur ve dünyayla rekabet edemezsiniz. Milli Hayvancılık Projesi kapsamında başta Van olmak üzere Doğu Anadolu Bölgesinde birçok il bulunmazken, asla istenen sonuçların alınamayacağı Ege-Marmara bölgesi iller var. Bu şekilde bir yere varılmaz" diye konuştu.
"Üreticinin mağdur edilmemesi ön planda tutulmalıdır"
Tuşba Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özgökçe, et fiyatında indirime gidilmesinin bölgede hayvancılığı ayakta tutan üreticiler açısında sıkıntı oluşturacağını söyledi. Başkan Özgökçe, Van'daki Et ve Süt Kurumunun kapalı olduğunu da hatırlatarak, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından alınan karar, bölgede hayvancılığı ayakta tutan üreticilerimiz açısından sıkıntı oluşturacak. Çünkü üreticilerimiz girdi maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı (yem, saman, bakım ve yonca) çoğu zaman kar edemiyorlar. Hayvancılığımızın sürekliliği için verilecek kararların dikkatle verilmesi gerekmektedir. Öncelikle üreticinin mağdur edilmemesi ön planda tutulmalıdır. Üreticiyi üretimden uzaklaştırırsak, bu hayvancılığımıza büyük bir darbe olur. Bunun için bu denge iyi korunmalıdır. Üreticimizin karkas olarak kilogramını 25-26 TL'den sattığı et, maalesef tüketiciye ulaşana kadar 40 TL'yi geçmektedir. Hayvancılığımızın gelişmesi için üreticilerimizin menfaati korunarak, kesimden satışa kadar olan süreçteki yüksek fiyata düzenleme getirilmelidir veya müdahale kurumu devreye sokulmalıdır" ifadelerini kullandı.
Hasan Özgökçe, Van'da Et ve Süt Kurumunun kapalı olmasından dolayı kasap ve marketlere verilmesi öngörülen etin nasıl temin edileceği yönünde de net bir bilginin olmadığını söyledi. Özgökçe, "Market ve kasaplara et temininden ziyade, Et ve Süt Kurumu tarafından şehrin bazı noktalarında et satış noktalarının açılması yerinde bir karar olacak. Bu et satış yerleri sayesinde hem üreticimiz, hem de vatandaşlarımız mağduriyet yaşamayacaklar. Bu nedenle depremde yıkılan Van Et ve Süt Kurumu, bir an önce yapılarak ilimiz ve bölgemizin hizmetine sunulmalıdır" şeklinde konuştu.