• Haberler
  • Güncel
  • Irak Van'daki STK'lara seslendi: Kapalıyız levhası assın

Irak Van'daki STK'lara seslendi: Kapalıyız levhası assın

Van TSO ve Van TB eski başkanlarından iş adamı Feridun Irak, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Irak, Van'daki STK'ların kente daha fazla kurum kazandırması gerektiğini savunarak, ''Et Balık Kurumu gibi son derece önemli bir kuruluş Van'dan taşınıyor gibi söylentiler var ise meslek kuruluşları ve sivil toplum örgütlerinin çok bir şey yaptıklarını da söylemek mümkün değil. Van Et Balık Kurumu'nun kapatılıyor veya taşınıyor olmasının konuşulması bile son derece acı verici bir olaydır. Buda olursa ilgili meslek kuruluşları ve STK'lar kapılarına kapalıyız levhası assınlar. Biz onlardan ilimize yeni kurum ve kuruluşların kazandırılmasını bekleriz. Bu konuda çaba göstermeleri gerekir' ifadelerini kullandı.

Rıdvan Can - Burhan Ergin

1996-1999 yıllarında Van Ticaret ve Sanayi (Van TSO) Başkanlığı, 1998-1999 sezonunda Vanspor kulüp Başkanlığı, 2000-2013 yıllarında kurucusu bulunduğu Van Ticaret Borsası Başkanlığı gibi görevlerde bulunan ve bu süreçte yaptığı girişim ve çalışmalarla Organize Sanayi Bölgesi-KOSGEB-Organize Hayvancılık Bölgesi’ni Van’a kazandıran İşadamı Feridun Irak, çok önemli açıklamalarda bulundu.

“HALKIMIZ İSTERSE SİYASETE GİREBİLİRİM”

  Kendisi için meslek kuruluşlarında adaylık veya başkanlık yarışının sona erdiğini dile getiren Irak, söz konusu kuruluşlarda misyonunu tamamladığını ifade ederek, Van halkının istemesi halinde siyasete girebileceğini kaydetti.

Irak, “Ben 1996 yılından 1999 yılına kadar 3 yıl Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın başkanlığını yaptım. Bu 3 yılda yönetim kurulu arkadaşlarım ve o zamanki meclis üyesi arkadaşlarımla birlikte çaba göstererek, Van’da Organize Sanayi Bölgesini kurduk. KOSGEB’i Van’a getirdik. KOSGEB dönemlerde Türkiye’nin 20 ilinde vardı, 21. İl Van olmuştur. Bugüne kadar ilimize 500 milyon lira kaynak aktarmıştır. KOSGEB son derece çok önemli bir kurumdur. Van Ticaret Borsasını kurduk ve aynı yıllarda Vanspor’a başkanlık yaptım. İkinci ligden birinci lige yani Süper Lige taşıdık. Bu çalışmaları 3 yıllık oda başkanlığım dönemimde gerçekleştirdik. Allah’a şükürler olsun çok önemli kurumları Van’a kazandırdık. Van Ticaret Borsasını kurduktan sonra 13 yılda Van Ticaret Borsasına başkanlık yaptım. Bu dönemde de arsasını alıp, binasını, yaptık. Bunun yanı sıra Doğu, Güneydoğu ve Karadeniz bölgesinin kendi sektöründe en büyük yatırımı olan organize hayvancılık bölgesi projesini gerçekleştirdik. Dolayısıyla meslek odaları sivil toplum örgütlerinde misyonumu tamamladığımı düşünüyorum. Önümüzdeki süreçte herhangi bir meslek kuruluşunda yer almayı düşünmüyorum. Ancak halkımızın istemesi halinde onlara siyasette hizmet etmeyi isterim” dedi.

“CAZİBE MERKEZLERİ PROJESİ ÇOK ÖNEMLİDİR”

23 ili kapsayan Cazibe Merkezleri Projesi’nin Van ve bölge için çok büyük önem taşıdığının altını çizen Irak, “Rahmetli Turgut Özal döneminde bu tür teşvikler uygulamaya konulurdu. Sonrasında bölgenin kalkınması için her ne kadar teşvikler uygulamaya konulmuş olsa bile bir sonuç alınamadı. Ben o dönemde belirttim. Çıkarılan teşvikler aslında bölgenin kalkınmasına hiçbir katkı sunmayacak. O teşvikler batıdaki işadamlarının bölgeye yatırım yapmasını hedef alan teşvikten ziyade sübvanseye dönük desteklerdi. Dolayısıyla sonuç da alınamadı. Aslında bölgedeki girişimciyi sahaya indirecek teşviklerin düzenlenmesi gerektiğini dile getirdik. Şimdi son cazibe merkeziyle ilgili düzenlenen teşvikler gerçekten son derece güzel ve önemli teşviklerdir” şeklinde konuştu.

IRAK’TAN ÖNERİLER

Hükümet tarafından verilen teşviklerle ilgili önemli önerilerde bulunan Feridun Irak, “Organize Sanayi Bölgesinde bedelsiz yer verilmesi ya da hazine arazisinden arazi talep etmesi halinde arazinin bedelsiz verilmesinin yanı sıra yapılacak yatırımın yüzde 30’unu yatırımcının koyması, yüzde 70’ini ise devletin faizsiz kredi vermesi çok önemli bir destektir.  Şimdi bu desteklerin yanı sıra neler kolaylaştırılırsa sonuç alınır? Ben biraz bununla ilgili de bilgi vermek istiyorum. Organize Sanayi Bölgesi’nde yer yoksa hazineden bedelsiz yer verilir deniliyor ama çıkan kararnamede de alt yapı desteğinin olmadığını görüyoruz. Şimdi hazine arazisine alt yapı götürmek çok pahalıdır. Dolayısıyla alt yapı desteğinin verilmesi daha iyi sonuç alınmasına katkı sağlar. En küçük yatırım 2 milyon olarak öngörülmüş, bence 500 bin liraya çekilmesinin çok daha doğru olacağına inanıyorum. En önemli desteklerden biri de yatırımın banka tarafından teminat olarak kabul ediliyor olmasıdır ki bu çok önemli bir destektir. Ben bir öneri daha sunmak istiyorum. Burada muhatap Kalkınma Bankasıdır. Her ne kadar Kalkınma Bankası’nın olmadığı bölgelerde müracaat kalkınma ajanslarına olsa bile esas muhatap Kalkınma Bankasıdır. Dolayısıyla bu teşviki alacak illerde Kalkınma Bankasının bir ofisinin açılması yatırımcıya zaman kazandırır. Yatırımcının iki de bir Ankara’ya gitmesini de önleyecektir. Daha iyi bir diyalog sağlama fırsatı verecektir. Bilindiği üzere bu yatırımları desteklemek için müracaatların tamamını karşılamak mümkün olmayacağından, her yıl belli bir ödenek ayrılacaktır. Bu ayrılan ödeneklerin illerin nüfusuna ve büyüklüğüne göre tahsis edilmesini öneriyorum. Sonuç olarak son yıllarda düzenlenen en güzel ve en önemli teşviklerden biridir. Kesinlikle sonuç alınabilir. Ayrıca kaynak israfını önlemek için doğru yerde doğru yatırım ilkesiyle hareket edilmeli ve sıkı denetlenmelidir” diye konuştu.

“VAN’DAKİ STK’LAR SESSİZ KALDI”

AK Parti Van Milletvekili Beşir Atalay’ın başkanlığını yaptığı Güçbirliği Platformu Toplantısında ildeki sorunları çözme noktasında STK’ların iyi bir çaba göstermediğini belirten Irak, “Sorunlarımıza yeterince çözüm üretilememektedir. Ha bire sonuçsuz toplantılar yapılmaktadır. İlimiz yeni kurum kuruluş kazanacağı yerde kaybetmektedir. Van Güçbirliği Platformu son derece önemli bir platformdur. Daha önce yerel yönetimlerin katılmamasını eleştirmiştim. Bu platformda mutlaka yer almaları gerektiğini savunmuştum, ancak Güçbirliği Platformunun da ilk toplantısından sonraki açıklamamda bu tempoyla çok iyi bir yere varamayacaklarını ifade etmiştim. Aradan bir yıl geçmesine rağmen hala somut bir adım atılmadı. Yerel yönetimlerin mutlaka katılıp sorunları dile getirmesi lazım ama orada da sonuç alınmalıdır. Güçbirliği Platformunun ilk toplantısında Van’ın ekonomik sorunları ve çözüm önerileriyle ilgili çalışma yapılmasını, bununla ilgili komisyonlar kurulma kararını almışlardı. Ben o süreçte meslek odalarını çok eleştirdim. Yıllardır faaliyet gösteren meslek odaları hala sorunları tespit etmemişsiniz? Mutlaka tespit edilmiştir. Van’daki meslek odaları Güçbirliği Platformu Toplantısında kalkıp şunu diyecekti; Biz Van’ın sorunlarını tespit ettik ve çözüm önerilerimizde hazırdır. Buyurun her ne yapılacaksa yapalım diye beklerken maalesef bizim meslek odaları sessiz kaldı” şeklinde konuştu.

“VAN İÇİN ACI VERİCİ BİR OLAYDIR”

Van Et Balık Kurumu’nun Van’dan taşınıyor söylemlerinin bile acı verici olduğunu ifade eden Feridun Irak, “İlimizdeki meslek kuruluşları ve STK’ların geneline baktığımızda birçoğu iyi durumda değil. Eğer ki bir ilin daha önce kazanmış olduğu kurumlar tek tek gidiyorsa veya son günlerde Et Balık Kurumu gibi son derece önemli bir kuruluş Van’dan taşınıyor gibi söylentiler var ise meslek kuruluşları ve sivil toplum örgütlerinin çok şey yaptıklarını da söylemek mümkün değil. Van Et Balık Kurumu’nun kapatılıyor veya taşınıyor olmasının konuşulması bile son derece acı verici bir olaydır. Buda olursa ilgili meslek kuruluşları ve STK’lar kapılarına kapalıyız levhası assınlar. Biz onlardan ilimize yeni kurum ve kuruluşların kazandırılmasını bekleriz. Bu konuda çaba göstermeleri gerekir. Şimdi bunlar bir tarafa bırakalım. Mevcut kurum ve kuruluşların taşınması söz konusu oluyorsa, burada bir sorun var demektir” ifadelerini kullandı.

“LİYAKAT ÖNEMLİ”

Kayseri’den Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri olarak atanan Mustafa Yalçın hakkında da konuşan Irak, “Birini göreve getirirken aranması gereken bir tek şey var liyakat. Liyakati varsa, ehliyeti varsa o kişi kim olursa olsun göreve getirilmelidir. Yüce Allah Nisa Suresi 58.ayetinde emanetin ehil ellere verilmesini buyurmaktadır. Buna uyulursa huzur da olur, refah da olur. Uyulmazsa aksi olur. Göreve getirilen sayın Genel Sekreterle ilgili bilgim yok. Zaman her şeyi gösterecek kendisine başarılar diliyorum. Bundan sonra yapılması gereken iyi hizmet alabilmek için kendisine yardımcı olmaktır. Peki, bu görevi Van’da yapacak kimse yok muydu? Elbette vardı” dedi.

“VAN’IN ACİLEN STADYUMA İHTİYACI VAR”

Türkiye’nin birçok ilinde son derece modern statların yapıldığını anlatan Irak, Van’a stadyum yapılması konusunda çok geç kalındığını ifade ederek, 90’lı yıllarda bir dönem benimde başkanlığını yaptığım Vanspor 1. Ligde şimdiki statüsüyle Süper Ligde top koşturmuş olan bir ilin stadının olmaması veya depremde hasar almış ve yenilenmemiş olması bu kent için bir eksikliktir. Hepimiz takip ediyoruz. Türkiye’nin diğer illerinde çok modern statlar yapılıyor. Bazı illerde iki tane stat yapılıyor. Şimdi Van futbolda son derece önemli bir yeri olan, geçmişte Süper Ligde top koşturmuş bir ildir. Biz tam krizi fırsata çevirirken, aradan 6 yıl zaman geçti hala statla ilgili atılmış bir adım yok. Daha fazla zaman kaybedilmeden Van’a stat yapılmalıdır. 1 milyon yüz bin nüfusu olan bir il, profesyonel ligde bir takımı var ve inşallah bu tempoyla devam ederse, büyük ihtimalle önümüzdeki sezon 2 ligde top koşturacak. Dolayısıyla fazla zaman kaybetmeden Van’a acilen bir stadın kazandırılması gerekiyor” şeklinde konuştu.

“STAT MEVCUT YERİNE YAPILMALI”

Van’a yeni yapılacak stadyumun mevcut yere yapılması gerektiğini ifade eden Irak, “Benim fikrim mevcut yerine yapılmalıdır. Çünkü böyle güzel bir yeri başka bir ilde bulamazsınız. Stat yürüyüş mesafesinde olmalıdır ki o ilin ekonomisine katkı sunabilsin. Hafta sonu maç varsa bir baba çocuğunu, eşini ve takımının bayrağını eline alarak, yürüyerek stada gidebilmelidir. UEFA’da bu konuda diyor ki, statlar yürüyüş mesafesinde yapılmalıdır. Bakın bu dünya futbol örgütünün bir önerisidir. Stadın yeriyle ilgili tartışmaların bir kere kapatılması lazım. Fevkalade güzel bir yeri var. 55 dönümlük yer büyüklüğü de yeter. Bu stadyum yapılırken, halkın sporunu yapabileceği, yürüyüşünü yapabileceği parkurlar, fitness aletleri de konulmalıdır.  Yürüyüş mesafesinde olan bu stadın altında alışveriş merkezleri yapılabilir. Dolayısıyla ilin ekonomisine de katkı sunar. Stat çok gecikti, bence bugüne kadar statla ilgili hala somut bir adım atılmamış olması Van’ın ne kadar ilgisiz kalındığının en güzel örneklerinden biridir. Bu sıkıntı birinci dereceden vekillerden kaynaklanıyor. Çünkü bu yatırımı programa aldırtması gereken siyasilerimizdir” ifadelerini kullandı.

“VAN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESPOR’A HERKESİN SAHİP ÇIKMASI GEREKİYOR”

Van halkının Süper Ligde bir takımının olması gerektiğini de anlatan Irak, “Şuan çok iyi bir tempoyla giden Van Büyükşehir Belediyespor’a hepimizin sahip çıkması gerekiyor. Çünkü Vanspor’u Süper Lige getirmemiz lazım. Onun için el ele vererek, çaba sarf etmeliyiz. Ben Vansporun bugünkü yönetimini, teknik heyetini ve futbolcularını yürekten kutluyorum. Takımı yalnız bırakmayan, takımın başarısında en önemli katkıyı sunan taraftarları da tebrik ediyorum” şeklinde sözlerini sonlandırdı.

 

 

Bakmadan Geçme