Türkiye ile birlikte deprem kuşağında olan İran İslam Cumhuriyeti Hükümeti son yaşanan Van depremindeki tecrübeleri paylaşmak amacıyla Tahran Büyükşehir Belediyesi'nden bir heyeti Van'a gönderdi.
Merkez ve Erciş ilçesinde incelemelerde bulunan Tahran Büyükşehir Belediyesi Akom Genel Başkanı Aziz Recep Zadeh ve beraberindeki heyet; Van Valisi Münir Karaloğlu'nu da makamında ziyaret etti. 23 Ekim'de meydana gelen depremde ölen vatandaşlar için 'başsağlığı' dileğini ileten Zadeh, yaşanan felaketten duydukları üzüntüyü dile getirdi. Deprem sonrası yardım konvoyu ve bir heyetle Van'a geldiklerini anımsatan Zadeh, şimdiki amaçlarının ise Van'daki deprem sonrası çalışmalardan istifade etmek olduğunu söyledi. Zadeh: "12 milyon nüfuslu Tahran da bir deprem bölgesi. Van depreminden sonra yaşanan sıkıntıları burada en yetkili mercilerden öğrenmek istiyoruz. Depremde yaşanılan tecrübelerden yola çıkarak en azından neler yapabiliriz konusunda tecrübe edinmek istiyoruz." dedi.
Vali Karaloğlu da heyetin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek deprem sonrası Van'a gelen ilk uluslar arası yardım ekiplerinden birinin İran olduğunu söyledi. Dost ve kardeş ülke İran'a, yapılan yardımlardan dolayı teşekkür eden Karaloğlu, deprem sonrası yaşanan aksaklıklar ve tecrübeleri paylaştı. 'Depremde bizim yaşadıklarımız, bizim çektiklerimiz ciddi bir tecrübedir' diyen Karaloğlu, depremden aldıkları en büyük tecrübenin, depreme hazırlık safhasının çok iyi olması gerektiğidir.
DEPREM HIZARLIĞI İYİ DEĞİLDİ
Van'ın deprem öncesi hazırlığının iyi olmadığına işaret eden Karaloğlu: "Açıkça söylemek gerekirse bizim deprem öncesi hazırlığımızın çok iyi olmadığını, depremden sonrasında gördük. Depremden sonra ilk ihtiyacınız olan şey, insanların geçici barınmalarını hızlı bir şekilde sağlamak. İnsanların evleri yıkılmamış olsa da deprem korkusuyla evlerine giremiyorlar ve sizden geçici barınma için yardım istiyorlar. Ama biz gördük ki, Türkiye Kızılayı'nın çadırları da İran Kızılayı'nın çadırları da sanki kışın hiç deprem olmayacakmış gibi hazırlanmış. İkisi de Van'daki o kış koşullarında vatandaşı koruyacak nitelikte değildi. Onun için bizim çadır stoklarımızı yazlık ve kışlık olarak ayarlamamız gerekiyor" dedi.
İNSANLARI DA HAZIRLAMAK GEREKİR
İnsanları mental olarak depreme hazırlamanın önemine de değinen Vali Karaloğlu, şunları kaydetti:
"Depremden önceki hazırlık safhasında çadır kentleri, konteyner kentleri oluşturacağınız mekânlar ve onların altyapılarının hazır olması gerekir. Kısacası insanları mental olarak da hazırlamak gerekir. Çünkü günün birinde bu gerçekle yüzleşeceklerini hatırlatmak lazım. Onun için vatandaşın da evini depreme göre dizayn etmesi gerekir. Deprem olduktan sonra zaten süreci yönetiyorsunuz. Deprem öncesinde ne kadar hazırlıklıysanız o kadar işiniz kolay oluyor. Ne kadar az hazırlıklıysanız işiniz o kadar zor oluyor. Van'da ilk 72 saatte vatandaştan gelen yoğun talepler üzerine ister istemez sorunlar yaşandı. Ancak daha sonraki süreçler çok daha iyi yönetildi. Bunu yalnızca biz değil Avrupa Birliği (AB) ve Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri de söylüyor.".
KIŞ GELMEDEN VATANDAŞLAR KALICI KONUTLARA YERLEŞTİRİLECEK
Şu anda 30 bin konteynerde yaklaşık 175 bin insanın geçici olarak barındığını kaydeden Karaloğlu, şimdiki hedeflerinin ise kış mevsimi gelmeden vatandaşları kalıcı konutlara yerleştirmek olduğunu söyledi.
İran heyetinin ziyaretinde İl Acil Afet Durum Müdürü Cafer Giyik de hazır bulundu.
VAN HABER, HABERLER VAN