İŞ BANKASI'NDAN VAN'A YURD

Van’da yaşanan depremden sonra İş Bankası tarafından Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) kampüsünde yaptırdığı 300 kişilik öğrenci yurdu törenle hizmete açıldı.
Geçtiğimiz yıl Van'da yaşanan 2 yıkıcı depremin ardından İş Bankası’nın YYÜ öğrencileri için üniversite kampüsünde yaptırdığı 300 kişilik yurdun açılışı için bir tören düzenlendi. Açılış törenine İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, Van Valisi Münir Karaloğlu, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Burada konuşan İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, Van depreminin ardından devletin, özel sektörün ve sivil toplum örgütlerinin birlik ve dayanışma içinde yaraları sardığını belirtti. Özince, “Depremden sonra İş Bankası grubu olarak ne yapabileceğimizi düşündük ve depremde hasar gören öğrenci yurtlarındaki barınma sorununun çözümüne katkı sağlamak amacıyla bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz YYÜ kampüsünde öğrencilerin, Türkiye'nin birçok büyük şehrinden çok daha iyi koşullarda barınabileceği bir yurt yaptırdık” dedi.
Özince, İş Bankası'nın herhangi bir banka olmadığına dikkati çekerek, “İş Bankası Cumhuriyet kurumudur. İş Bankası olarak sadece finansal alanda değil, sosyal alanda da örnek bir banka olmak istiyoruz. İş Bankası bir Cumhuriyet müessesesidir. Bu daima böyle olmaya devam edecektir. Bankalar da bir kamu hizmeti verdiği için binaları da depreme dayanıklı olması gerekiyor. Bunu bütün bankalar dikkate alarak binalarını depreme dayanıklı hale getirmelidir. Ayrıca İş Bankası olarak tüm altyapı hizmetlerini uydudan verebilen yegane bankayız” ifadelerini kullandı.
Van YYÜ Rektörü Prof. Dr Peyami Battal ise, “Geçtiğimiz yıl bu zamanlar deprem olduğunda biz Vanlılar olarak bir yıl içinde toparlanacağımızı öngörmüştük. Çünkü Sayın Başbakanımız ilk 5 saatte Van’da oldu. Tüm Türkiye halkının kalbi bizimle birlikte attı. Bütün bakanlar adeta Van’da bakanlar kurulu toplantısı yapar hale geldi. Bütün kurum ve kuruluşlar Van’a akın etti. Dolayısıyla biz ümitlendik ve cesaretlendik. O dönemde İş Bankası adına yakışır bir duruş sergileyerek ‘Van’a ne yapabiliriz’ diye konuşmaya başladık ve proje devreye sokuldu. Hızlı bir şekilde projelendirildi. Projesi bitip kazma vurulduktan sonra 6 ay gibi kısa sürede bitirildi. Gerçekten çok şık, çok güzel binalar ortaya çıktı. Tabii ki bu süreçte bütün insanlar yanımızdaydı. Bu eserler bizim için çok değerliydi. İş Bankası’nın yaptırmış olduğu bu güzel eserler bizim için çok mutluluk verici. Ben İş Bankası’na teşekkür etmek istiyorum. Ayrıca buna Yurt-Kur’a bağlı 6 bin 100 kişilik ilave yurt yapılmasıyla çocuklarımızın, bizlerin, Vanlıların yalnız olmadığını bu eserlerin ortaya çıkmış olmasıyla görmüş olduk. İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ersin Özince, Genel Müdür Adnan Bali ve İş Bankası çalışanlarının hepsine çok teşekkür ediyorum” dedi.
Van Valisi Münir Karaloğlu da, Van için 2011 yılının çok sıkıntılı geçtiğini belirterek, “Geçen yıl bu tarihlerde birinci depremi yaşamış, evlerimiz yıkılmış ve 644 vatandaşımızı kaybetmiştik. Ama depremden hemen sonra şunu gördük ki milletimiz topyekun bizimle beraber oldu. Devletimiz bütün kurumlarıyla Van için seferber oldu. Onunla beraber sivil toplum örgütleri yanımızda oldu. O günlerde Türk bankacılığının amiral gemisi olan İş Bankası yardımımıza koştu. Acımızı paylaşan, yaramıza merhem olan kuruluşlardan bir tanesi de İş Bankası oldu ve o günlerde en çok ihtiyacımız olan yurt yapma kararı aldı. Çünkü 20 bin öğrencimiz vardı ve kentte oturulabilecek ev kalmamıştı. Burada 2 bin 800 öğrenci kapasiteli yurt vardı. Öğrencilerimizin barınmasını kara kara düşünüyorduk. İşte o çaresiz zamanımızda İş Bankası yanımızda oldu” şeklinde konuştu.
Depremden sonra ilin ayağa kalkmasında üniversitenin rolünün büyük olduğunu belirten Karaloğlu, “Depremden sonra bu ilin ayağa kalkması için önce üniversitenin ayağa kalkması lazımdı. Üniversite hem bu kentin hayatını renklendirmek hem de moral ve motivasyon için çok önemliydi ve bir an önce ayağa kalkması gerekiyordu. Belki öğrencilerimizi o dönemde çok iyi bir ortamda barındırmadık. Ama hiç biri de ortada kalmadı. Derslikler kuruldu ve buradan öğrencilerimizin bir kısmı mezun oldu, diğer bir kısmı da sınıflarını geçti ve bu yıl eğitimlerine devam ediyorlar. YYÜ sürekli büyüyen bir üniversite. Çevresindeki illere ağabeylik yapmaya devam eden ve Türkiye’nin en önemli üniversitelerinden bir tanesi. Bu nedenle biz üniversiteyi çok önemsiyoruz” dedi.
Daha sonra Van Valisi Karaloğlu, katkılarından dolayı Özince'ye teşekkür plaketi verdi.
Ardından, Van depreminde hayatını kaybeden öğretmen ve öğrencilerin isimlerinin odalara verildiği yurdun açılışı yapıldı. Kız ve erkek olmak üzere iki ayrı bloktan oluşan yurtların gezilmesi ve verilen ikramın ardından tören sona erdi.

Bakmadan Geçme