• Haberler
  • Güncel
  • İŞ-KUR’dan 2014 yılı iş gücü piyasası talep araştırması

İŞ-KUR’dan 2014 yılı iş gücü piyasası talep araştırması

İş-Kur Van Şubesi tarafından 12 Mayıs-27 Haziran 2014 yılı 1. Dönem ‘İş gücü Piyasası Talep Araştırması’ gerçekleştirildi.

İş-Kur tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Van ilinde gerçekleştirilen bu talep araştırması ile kentteki iş gücünün yapısı, sektörler bazında çalışanların mesleklere ve cinsiyete göre dağılımları, ihtiyaç duyulan iş gücü için talep edilen eğitim ve beceri durumları, temininde güçlük çekilen meslekler ve teminde güçlük çekme nedenleri ile 2015 yılı ortasında iş gücü piyasasında mesleki değişim beklentilerine ilişkin bilgiler derlendi. Türkiye İstatistik Kurumu ile birlikte yapılan alan çalışmasının özel sektörde faal olan 10 istihdamlı iş yerlerinde gerçekleştirildiğini belirten İş-Kur yetkilileri, uluslararası sektörel ve mesleki sınıflandırmalar kullanılarak yapılan araştırmada tam sayım yöntemi ile çalışılıyor. Toplamda bin 194 iş yerinin bizzat ziyaret edildiği, bu iş yerlerinin bin 72 tanesine iş yeri bilgi formu uygulandı" denildi. Çalışma kapsamında Van ilinde 242 kişilik açık iş ve buna ek olarak, açık iş oranının yüzde 0,9 olarak hesaplandığını belirten açıklamada, “Açık işler için yaklaşık yüzde 71,1 oranında asgari bir eğitim düzeyi talep edilmektedir. Açık işler için yüzde 2,2 oranında çıraklık eğitimi, yüzde 14 oranında lise altı eğitimliler, yüzde 42,8 oranında lise ve dengi eğitimler ve yüzde 12,1 oranında lise üstü eğitimliler talep edilmektedir” denildi.
Sektörlere göre en yüksek açık iş oranının yüzde 3,9 ile finans ve sigorta faaliyetleri sektöründe tespit ediliğini ifade edilen açıklamada, “Van İş gücü Piyasası Talep Araştırmasına göre, işverenlerin Van’da ilk 6 ayda 782 kişi için farklı mesleklerde temininde güçlük çektikleri sonucuna ulaşılmıştır. Eleman temininde en fazla güçlük çekilen meslekler; satış danışmanı, pazarlamacı, aşçı, iş makineleri operatörü, ön muhasebeci, garson, sağlık memuru, poliklinik hemşiresi, muhasebeci ve kasiyer meslekleridir” ifadelerine yer verdiler.
30 Haziran 2015 tarihinde sektörler itibariyle net istihdam değişimine oransal olarak en yüksek istihdam artışının idari destek hizmet faaliyetlerinde görüldüğü yer alan açıklamada, "Araştırmada yüzde 24,9 ile idari ve destek hizmet faaliyetleri, yüzde 7,2 ile insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri ve yüzde 5,3 ile konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyeti sektörleri olduğu görülecektir. Bu verilerin daha kapsamlı ve ayrıntılı sonuçlarının da kapsandığı “Van İş Gücü Piyasası Analizi Raporu” yıl içerisinde yayınlanacaktır. Bu rapor kapsamında Van iş gücü arzı ve talebine ilişkin temel veriler derlenecektir. Bu kapsamında araştırmanın, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına, çalışma hayatının tüm aktörlerine, sivil toplum örgütlerine, üniversitelere, araştırmacılara ve tüm kamuoyuna faydalı olması beklenmektedir" ifadelerine yer verildi.

Bakmadan Geçme