İş yerleri için kira artış oranı belli oldu

TÜİK, temmuz ayına ait TÜFE verilerini duyurdu. Bu verilerle birlikte, iş yerlerinin kira bedellerinde yapılacak zam oranı da netleşti. Ağustos ayından itibaren geçerli olacak yeni kira zam oranı, yüzde 57,45 olarak belirlendi.

TÜFE verileri, kira sözleşmesi yenileyecek olan iş yeri sahipleri ve kiracıları için önemli bir kriter oluşturuyor. Kira bedellerindeki artış oranı, TÜFE'nin son 12 aylık ortalamasına göre hesaplanıyor. Bu oran, iş yerlerinin kira zamlarının en fazla ne kadar olabileceğini gösteriyor.

Diğer yandan, konut kiralarında uygulanan en fazla zam oranı, Temmuz ayında değişmedi ve yüzde 25 seviyesinde kaldı. Konut kiralarındaki en fazla zam uygulaması, 1 Temmuz tarihinde ikinci defa yürürlüğe girmişti.

Kira zamlarının belirlenen en fazla oranlara göre yapılması, kiracıların kira bedellerinin çok hızlı bir şekilde yükselmesinin önlenmesini amaçlıyor. Bu düzenlemeler sayesinde hem kiracılar hem de iş yerlerini kiraya verenler arasında adil ve dengeli bir ilişki kurulması hedefleniyor.

İş yerleri için belirlenen yüzde 57,45'lik en fazla kira zam oranı, iş yerlerinin kira ücretlerine yapılacak zamların üst limitini oluşturacak ve TÜFE'nin ilerleyen dönemdeki değişimine göre yeniden güncellenecektir. Kiracılar ve iş yerlerini kiraya verenler, bu yeni düzenlemeye uygun şekilde kira sözleşmelerini hazırlamalıdırlar.

Bakmadan Geçme