İşgal Altındaki Van
Evet yanlış okumadınız. Türkiye'nin incisi Van, işgal altında.
Toprakkale'de, Van Kalesi'nde, Çavuştepe'de, Hoşap'ta hâlâ al bayrak dalgalanıyor. O halde ne oldu da haberimiz olmadı?
Van, sigaranın işgali altında!
Depremden sonra Van'ın sosyal gelişimini hızlandıran pek çok iş yeri açıldı. Türkiye'de isim yapmış zincir işletmeler Van'ın hayatını çok renklendirdi. Bu işletmeler, açıldıkları dönemlerde, toplumsal davranışlarımıza da belli bir nitelik kazandırmıştı.
Ne zaman oldu tam anlayamadım ama bahsettiğim "zincir işletmelerin" hepsi bir anda sigaraya teslim oldu.
4207 Sayılı "Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi Ve Kontrolü Hakkında Kanun"* gereğince sigara tiryakileri, toplumun geri kalanına zarar vermeksizin sigara içebilecekleri yerlere yönlendirilmişti. Bu yasağa uyulduğu dönemlerde, insanların aileleriyle beraber çocuklarının sağlığından endişelenmeksizin restoran ve kafelere gitmesi mümkün olabiliyordu.
Bugün gelinen noktada, bahsedilen işletmelerin hepsinde, istisnasız şekilde en geniş alanlar sigaraya ayrılmış durumda. Sigara içmeyenler için dar alanlar ayrıldığı gibi sigara dumanının sigarasız alanlara sızması da hiçbir şekilde engellenmiyor. Ayrıca kanunun emri olan uyarı levhaları da sigara içilmemesi gereken bölümlerde kaldırılmış durumda.
Durumu işletmelerin müdürlerine defalarca iletmeme rağmen sigara içilmesine engel olunduğunda, cirolarının düştüğünden şikâyet ettiler.
Oysa bir kanun, herkes için ve her zaman geçerli olan bir sınırlayıcı değil midir?
Sigara kişisel bir zevktir, buna hiç kimse karışamaz. Yalnız, kişisel zevklerin, başkalarına doğrudan zarar vermesine hiçbir şekilde izin verilemez. Bugün Van'daki zincir işletmelerin tamamında sigara içmeyenler doğrudan doğruya sigara içenlerin zehirli dumanlarını solumak zorunda bırakılıyor ki bu açıkça sigaranın işgali demektir.
Oysa sigara içen birkaç müşteri, tavizsiz şekilde kendilerine ayrılan bölmede içmeye mecbur edilse ki normalde bu, kanunun emri, bu işletmelerin ciddiyeti ve güvenilirliği tescillenmiş olurdu.
Van'da toplum sağlığının korunmasında Sağlık Müdürlüğü yetkililerinin konuya ilk günkü duyarlılığı göstermesi özellikle önemli. Tütün ve tütün ürünleri ile ilgili yasa hâlâ geçerli olduğuna göre başta İl Sağlık Müdürlüğü olmak üzere devletimizin bütün kurumlarının denetimleri sürdürmesi gerekiyor. Ama bunun yanı sıra işletmecilerin de sağlığı korumanın, uygarlığı korumak olduğunu unutmadan, sigara ilkelliğine "Dur!" denmesi gerekiyor. Cennet Türkiye'mizde, sağlıklı günlere!
*Tütün ürünlerinin yasaklanması (2)
MADDE 2 - (Değişik: 3/1/2008-5727/3 md.) (1) Tütün ürünleri;
d) Özel hukuk kişilerine ait olan lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerde, tüketilemez .