İŞGEM başarı hikâyelerini paylaştı
Van İŞGEM Teknik Destek Projesi KOBİ'ler, girişimcilik ve işletme inkübatörü semineri düzenlendi. Seminerde söz alan Van İŞGEM Müdürü Mahmut Gedik, 7 yıllık uğraşlar sonucu Van'a 9 milyon 200 bin Euro'luk proje kazandırdıklarını söyledi.
Rıdvan Can
Van Hilton Otelde yapılan seminere İŞGEM Müdürü Mahmut Gedik, YYÜ Rektörü Peyami Battal, Van İŞGEM Teknik Destek Projesi takım lider yardımcısı Rıza Köknar, VASİKAD Başkanı Özge Burak Değer, YYÜ İktisadi ve İdari Birimler Fakültesi öğretim üyesi Reha Saydan, YYÜ Teknokent Genel Müdürü Necati Görentaş ve davetliler katıldı.
Toplantıda söz alan Van İŞGEM Müdürü Mahmut Gedik, 2005 yılından bu yana 110 girişimciye hizmet verdiklerini anlattı.
Gedik, İŞGEM'in 2005 yılında kurulduğunu hatırlatarak, "Ülkede yeni gelişen bir uygulama oldu. Avrupa'da ve Amerika'da çok yıllar önce uygulanmış ve çok olumlu sonuçları alınmış bir uygulamadır. Fakat Türkiye'de 2004 yılında başladı ve biz kurulan ikinci İş Geliştirme Merkeziyiz. 2005 yılından itibaren yaklaşık 110 tane girişimcimize hizmet verdik. Bunlar içerisinde yaklaşık 18 tanesi başaramadı ve kapattı. Fakat 45 tanesi hala devam ediyor. İŞGEM'de biz girişimcilerimize 3 farklı destek veriyoruz. İyi iş gücü olan, iyi projesi olan girişimcilerimiz gelip bizlere müracaat ediyor. Bir mekânsal destek veriyoruz. kuracağı iş ile ilgili ihtiyaç duyduğu ölçekte ve nitelikte işyeri desteği veriyoruz. onun dışında KOSGEB aracılığıyla girişimcilik belgesi alanlar da İŞGEM'in desteklerinden faydalanabiliyor. Diğer tarafta en çok önem verdiğimiz şey ise koçlu k ve danışmanlık hizmetidir" dedi.
"İŞLETMELERİMİZE DEĞER VERİYORUZ"
İŞGEM'de kurulan tüm işletmelerin kendi işletmeleri olarak gördüklerini ifade eden Gedik, "Pazarlamasından tutun, reklam çalışmalarına varıncaya kadar birçok konuda destek veririz. Şimdi hem mekân olarak, hem de bütçe olarak bazı sıkıntılarımız vardı fakat 2009 yılında bir proje sunduk. Biz Van İŞGEM'de güzel işler yapıyoruz. Biraz kapasitemizi arttırmamız lazım dedik. Projemiz kabul edildi ve bu projeye 7 yıllık bir emek verdik. Allah'a şükür 2016 Ocak ayı itibariyle projemizi hayata geçirerek başlattık. Yaklaşık 9 milyon 200 bin Euro'luk bir bütçeli projedir. İŞGEM'in projesi Van Sanayici ve İşadamları Derneğinin yürütmüş olduğu bir projedir. Bu projemizin iki ayağı var. Birincisi fiziki mekan yapımıyla ilgilidir. Yani kapasiteyle alakalıdır. 30 tane yeni modern işyeri yapıyoruz. Bir tane çok amaçlı konferans salonumuz var. İnşaatlarımız devam ediyor. Mayıs sonu itibariyle inşallah bitiyor. Diğeri eğitimdir. Buradan da 60 tane girişimciye eğitim vereceğiz" şeklinde konuştu.
"TÜRKİYE'DE ÖRNEK ÇALIŞMALARA İMZA ATMAK İSTİYORUZ"
İŞGEM'deki mevcut girişimcilere yönelik kalite yönetim sistemi, sağlık güvenlik sistemi, çevre yönetim sistemi, hat ve dış ticaret, pazarlama gibi ihtiyaç duydukları birçok konuda eğitim ve danışmanlık hizmeti vermeye başladıklarını anlatan Van İŞGEM Müdürü Mahmut Gedik, "Geçen 6 ay içinde bir analız yapıldı ve problemler ve sorunlar ortaya çıktı. Şimdi onları tedavi etmeye başladık. Bu projede bizim ciddi bir iddiamız var. Biz burada Van YYÜ Teknı Kent, OSB ve İŞGEM olarak bir farklı denge oluşturmak istiyoruz. Türkiye'de daha önce hiç uygulanmamış bir şeyi uygulamak istiyoruz. Biz yeni kurulan işletmeleri 5 yıl boyunca besliyoruz. Finansal katkı vererek sağlıklı büyümelerini sağlıyoruz. İnşallah güzel çalışmalarla Türkiye'ye örnek olacağız. İŞGEM'in çok güzel başarı hikayeleri var. Bizim burada özelikle hedef kitlemiz üniversiteli gençlerimizdir. Şimdi devlet küçülüyor ki, biz küçülmesini de istiyoruz. Çünkü özel sektör birçok şeyi daha güzel yapıyor. Devlet küçüldüğü zaman gençler iş konusunda çıtayı daha yüksek tutar. Ya girişimci olacaklar veya iyi donanıma sahip özel sektörde yer alacaksınız. Şuan devletin girişimcilere yönelik izlediği çok güzel politikalar var. Kendi işini kurmak isteyen gençlere çok ciddi destekler veriyor. Bu çok büyük bir fırsattır ve girişimci olan herkesin bunu değerlendirmesi lazım" ifadelerini kullandı.
BATTAL: İŞGEM BAŞARILI ÇALIŞMALARA İMZA ATTI
Daha sonra söz alan YYÜ Rektörü Peyami Battal, İŞGEM'in başarılı çalışmalara imza attığını belirterek, "İŞGEM Türkiye'nin 19 ilinde var. Fakat şunu rahatlıkla söyleyebilirim, çünkü birçoğunu takip ediyoruz. İŞGEM olarak en etkin ve en iyi fonksiyonu yerine getiren İŞGEM Van'dakidir. Bundan dolayı kendilerini takdir ediyoruz. Bu anlamda Van'a katacakları çok şey var. Onun için sürekli kendilerini geliştiriyorlar. İŞGEM başarılı çalışmalara imza attığı için Avrupa Birliği projesiyle de büyüyor. Yeni işyerleri açıyor ve müteşebbis gençlere seminer veriyor. Yine biz Tekno Kent olarak İŞGEM ile farklı bir protokol yaptık. Dedik ki İŞGEM'e ön girişimci yetiştirecek olan bir kurum Tekno Kent, dolayısıyla ikimiz beraber oturup gelişi güzel bir protokol yaptık. Girişimci sadece bulunduğu alanı düşünürse kaybeder. Yani Van'ı düşünürse kaybeder, Girişimci bütün dünyayı düşünmelidir. Bütün dünyadaki proje desteklerini ve bütün dünyadaki yatırım alanlarını düşünmek zorundadır. Bakın girişimci global düşündüğü zaman kesinlikle kazanır. Girişimci önce kendini keşfetmesi lazım, eğer girişimci kendini keşfederse ondan sonraki süreç kendiliğinden yürür. Girişimci kendi yapmak istediğini satabilendir" dedi.
"Her konuda destek veremeye hazırız"
Van İŞGEM Teknik Destek Projesi takım lider yardımcısı Rıza Köknar yaptığı konuşmada, projedeki amacının girişimci adaylarına ulaşmak olduğuna dikkat çekti. Köknar, "Bizim teknik destek projemizin iki bileşeni var. Birinci bileşeni Van İŞGEM'in güçlenmesi, ikincisi gelen girişimcilere hizmet vermek. Girişim deyin aklımıza iş kurmak gelir. Mevcut işlerin yürüyüşünü önceden de görüştük. Bizim burada genellikle buradan batıya gidip iş kuruyor. Ekonomik olarak iyi de değiliz. Bizim buradaki görevimiz iş kuracak olanlara farkındalıklarını artırmak. Yenilikler yapmalarını düşündürmek. Girişimcilerin geneli Pazar bulmakta ne yapacağını bilemez. İŞGEM'lerdeki mantık iş kurup yanında başka kişileri de istihdam etmektir. Böyle olunca da ne iş kurulacağı üzerinde sıkıntılar yaşanıyor. Desteklenen sektörler ve ne iş yapılacağı konusunda bilgi sahibi olmak isteyenler bize gelebilirler. Her konuda destek veremeye hazırız.
"Artık kadının yeri yadsınamaz"
VASİKAD Başkanı Özge Burak Değer ise yaptığı konuşmada, özellikle ekonomik hayata katılımın kadınlar üzerinde çok önem arz ettiğini ifade ederek, kadınların ekonomik ayata katılımı için birçok proje ürettiklerini belirtti. Değer, "Artık kadının bir adım daha önde olmasını sağlayan birçok proje ve hibe programı var. Artık kadının yeri yadsınamaz. 2023 yılında dünyanın 10'uncu büyük ekonomisi olmayı planlayan bir Türkiye var. Dolayısıyla bu hedefler doğrultusunda kadının gücü yadsınmamalı. Kadınlar girişimcilik yoluyla daha fazla iş imkanı elde etmiş oluyor ve kişisel işsizliğin ve yoksulluğun azalmasında girişimci kadınlara ihtiyaç duyuluyor. Kadınların aktif olarak iş hayatına girmesi gerekiyor ki ülkenin güçlenmesine de destek olsunlar" ifadelerine yer verdi.
Değer konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı: "Hep deriz ya kadının eli her yere değmeli. Bence kadının eli ticarete de değmeli. Kadınlar ekonomik ve sosyal kalkınmaya hizmet ederken aynı zamanda ülkenin refah seviyesini de yükselmesini sağlıyor. Bu nedenle kadınların gişimcilikteki yeri çok önemli. TUİK'in bazı verilerini sizlerle paylaşmak istrerim. 2013 ile 2015'i karşılaştırdığımızda kadınların eğitim düzeyi yükseldikçe iş gücüne daha fazla katıldığını görmekteyiz. Eğitim arttıkça girişimcilikte artıyor. Sadece bunlarla kalmamamız gerekiyor. Yaşadığımız toplumda kadına yüklenen misyonlarda kadınların iş hayatına katılımı üzerinde büyük bir öneme sahip. 2014 ile 2018 yıllarını kapsayan onuncu kalkınma planı var. Kadınların çalışma hayatındaki öneme vurgu yapılıyor. Kadın girişimcilere özel ve bütüncül bir destek programının uygulanması ön görülüyor. Dolayısıyla kadınlar için 2018 yılına kadar yararlanabileceği bir destek programı var. Kadınların önü baya açık yeter ki istesinler."
"Kadınların daha fazla desteklenmesini istiyoruz"
Kadınların ekonomik hayata katılımı, kadın erkek fırsat eşitliğinin gelişmesi, kadınların karar alma mekanizmalarında daha fazla yer almalarını için birçok düzenleme ve çalışmanın yapıldığını dile getiren Değer, "Bizim için sadece artırma değil sürdürülebilirliği de çok önemlidir. Çünkü sürdürülebilirliği konusunda çok fazla sorun yaşıyoruz. Bir şehri, ilçeyi, mahalleyi kadın değiştirir. Kadının bakış açısı, hele ki bu konuda eğitimli olması bir ülkeyi de değiştiriyor aynı zamanda. Bu anlamda kadınların daha fazla desteklenmesini istiyoruz. Özelikle de bölgemizde yaşayan kadınlarımızın mesleki eğitimlerini sağlamak, iş fikirlerini desteklemek, işlerini kendilerinin gerçekleştirmesine katkıda bulunmayı sağlamak çok kıymetli. Kadınlar iş yerini kurduktan sonra asıl sıkıntıları yaşıyor. Çünkü yeni teknolojilere açık değiller, pazar bulmakta sıkıntı yaşıyorlar. Ve bu sorunlarla da tek başlarına mücadele ederler. Bu sorunlara onlarca örnek gösterilebilir. Bize bu destekler konusunda destek veren herkese teşekkür etmek isterim." Diye belirtti.
Yapılan konuşmaların ardından seminer YYÜ İktisadi ve İdari Birimler Fakültesi öğretim üyesi Reha Saydan'ın ve YYÜ Teknokent Genel Müdürü Necati Görentaş'ın KOBİ ve İnkübatör kavramları ile Teknokent ve İŞGEM hakkında birer sunum yaptı.