Isı yalıtımının tasarrufa etkileri

EPS Sanayi Derneği ve Bospor Strafor işbirliğiyle 'EPS Sanayi ve Paydaş Buluşmaları' kapsamında düzenlenen seminerde ısı yalıtımının sağladığı avantajlar, yalıtım uygulamalarının binalarda enerji tasarrufu ve iklim değişikliği açısından sahip olduğu önem, çevre dostu ve yüksek performanslı yalıtım malzemelerinin kullanımının yaygınlaştırılması konusunda katılımcılar fikir alışverişinde bulundu. 

Vansesi Gazetesi'nden Burhan Ergin'in haberine göre Elit World Otel’de düzenlenen seminere Van Büyükşehir Belediye Başkanı Abdullah Zeydan, yardımcısı Neslihan Şedal, Van TSO Başkan Vekili Fevzi Çeliktaş, Van Ticaret Borsası Başkanı Nayif Süer, Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Emin Tuğrul, Van Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Yakup Öğrenci, Bosaş Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt,  EPSDER Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Ateş ve çok sayıda davetli katıldı. 

Isı yalıtımının tasarrufa etkileri

BOZKURT: ÖNEMLİ BİR İŞ YAPTIĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUZ

Seminerde ilk söz alan Bosaş Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt, “Bu adım Van için küçük ama firmamız için çok büyük bir adım. Bugün Batı yakasından önemli iş insanları ve Van’daki iş insanlarını bir araya getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Biz bir ısı yalıtım firmasıyız. Dünyada en önemli, maliyet getiren kalemlerden bir tanesi enerjidir. İnsan enerjisi ve doğadaki enerji bitmez tükenmez bir enerji değil. Hepimizin sınırlı derecede enerjisi olduğu gibi dünyanın da sınırlı sayıda enerjisi var. Bizim yenilenebilir veya diğer enerjileri üretme gibi bir kapasitemiz yok. İnşallah benden sonraki gençler bunu yaparlar. Rusya, Amerika, İran ile bağımlı olduğumuz konulara cevap ararlar. Bugün bu ülkeler bazı şeyleri kestiğinde yaşam felç olacak. Lütfen kendi kendinize yetecek enerji kaynağını sağlayın. Dışa bağımlı olmadan hem elektriği, hem gazı, hem de interneti dışa bağımlı olmadan üretelim. Firmamız Van ve ülkemiz için ne yapabilir diye adımlar atarken enerjide tasarruf tedbirleri alma ile ilgili ısı yalıtım malzemelerini ürettik. Yaklaşık 25 yıldır ısı yalıtım malzemeleri üretiyoruz. Van’da 15 yıldır üretim yapıyoruz. Bu malzemenin ülke ekonomisine ne kadar katkı sağladığını size örneklendirmek istiyorum. Biz enerji kimlik belgesi ile ilgili, toptan enerji yönetimi ile ilgili çalışmalar yapıyoruz. 20 dairelik bir bina düşünün. Bu bina içindeki enerji yönetimi doğru yönetilmediği zaman halkımızın cebinden paralar uçup gider. Toptan bir enerji yönetimi için binayı temelden duvardan tavana kadar ve iç hatlarda yerden ısıtma sistemi yaptığınız zaman yaklaşık bir binada halkımızın cebinde yaklaşık 100 bin lira kalıyor. Van’da kayıtlı 50 binin üzerinde bina var. Bunu rakamlarla çarptığımızda bizi enerjide dışa nasıl bağımlı yaptığını görüyor. Önemli bir iş yaptığımızı düşünüyoruz” dedi.

ATEŞ: ISI YALITIMI HAYATİ ÖNEME SAHİP

Daha sonra konuşan EPSDER Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Ateş, “Düzenlediğimiz bu tarz etkinliklerin, sektör paydaşlarının birbirlerini daha iyi tanımaları ve anlamaları, sektör hakkında en güncel bilgilerin karşılıklı paylaşımı ile bu bilgilerin yönetmelik ve yasalara uygun biçimde sahada uygulamaya geçirilmesi, enerji verimliliğinin ve bunun en başrol oyuncularından olan EPS ısı yalıtımının ülkemizde de gelişmiş ülkelerdeki seviyelere ulaşması, gelişmiş ülkelerdeki güzel uygulamaların milli menfaatlerimiz doğrultusunda ülkemizde de tanınması ve uygulanması açısından hayati önem taşıdığına inanıyoruz. EPSDER-EPS Sanayi Derneği, EPS yani genleştrilebilen polistiren ekspande köpükten, yani halk arasındaki adı ile strafordan ısı yalıtımı, yapı ve ambalaj malzemeleri üreten, bu üretimde gerekli hammadde ve makineleri imal eden, Türkiye genelinde 150 tesiste faaliyet gösteren, 30.000 kişiye istihdam sağlayan, 100 Milyon USD ihracat olmak üzere toplam 350 Milyon USD hacime sahip sektörün ısı yalıtımı, enerji verimliliği, çevre gibi alanlarda faaliyet gösteren sektörel STK’sıdır. Expande Polistiren Köpük yani Genleştirilebilen Köpük, yani halk arasındaki adıyla strafor sektörü özeline girmeden önce, sizlerle bazı makroekonomik verileri ve inşaat sektörü bilgilerini paylaşmak isterim.  Döviz kurlarında meydana gelen artış ve dalgalanmalar, yüksek enflasyon rakamları, kredi ve mevduat faizlerindeki yüksek oranlar, küresel ticaret savaşları, hammadde tedarik zincirinde yaşanan sıkıntılar, savaşlar, ülkelerarası politik gerginlikler gibi birçok nedenden ötürü, bizlerin en öncelikli pazarı olan, yurtiçi inşaat sektöründe 2018’den 2023’e kadar yüzde 20’nin üzerinde bir küçülme yaşandı” dedi.  

Isı yalıtımının tasarrufa etkileri

Ateş “TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları standardı revizyon komitesindeki çalışmaların yıl sonuna kadar tamamlanacak ve yeni standardın daha düşük enerji limitleri ile sıcak iklim bölgelerinde soğutma ihtiyacı hesabı ve sıcağa karşı yalıtım konseptiyle yürürlüğe girecek olması, Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği’ne 19 Şubat 2022 tarihinde NSEB – Neredeyse Sıfırı Enerjili Bina kavramının girmesi ve 1 Ocak 2023’ten itibaren, bir parseldeki toplam inşaat alanı 5 bin metrekareden büyük olan tüm binalar enerji performans sınıfı en az ‘B’ olacak şekilde inşa edilmesi zorunluluğu, Mevcut binalarda yalıtım uygulamalarının yaygınlaşması ve teşvik edilmesi amacıyla “Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı”, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı” ve “Hazine Maliye Bakanlığı”nın koordinasyonunda hazırlanan “yalıtım kredisi”, Derneğimizin on yılı aşkın süredir ülkemize kazandırılması için yoğun çaba harcadığı EPS Geofoam malzemesinin ve uygulamasının Karayolları Genel Müdürlüğü Karayolu Teknik Şartnamesi’nde 2023 yılı sonu itibarı ile yer alması, Coğrafyamızdaki deprem gerçeği ile sağlıklı ve güvenli yapı ihtiyacı nedeniyle bir an evvel gerçekleşmesi gereken kentsel dönüşüm hamlesi, özellikle, ülkemizdeki sağlıksız ve konfordan yoksun yapı stoku, yurdumuzdaki ısı yalıtım bilinç seviyesinin düşüklüğü, mevzuatlarımızdaki yetersizlikler ile ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durum ve cari açık, yurtdışı kaynaklı enerji tedarik sıkıntıları ve arz güvenliği göz önüne alındığında, ülkemiz için enerji verimliliğinin ve dolayısıyla ısı yalıtımının ne kadar büyük bir öneme sahip olduğu daha net ortaya çıkmaktadır” ifadelerini kullandı. 

Isı yalıtımının tasarrufa etkileri

ZEYDAN: YATIRIMCILARIMIZIN ÜRETİM YAPABİLMESİ İÇİN ELİMİZDEN GELEN HER TÜRLÜ KOLAYLIĞI SAĞLAYACAĞIZ”

Van Büyükşehir Belediye Başkanı Abdullah Zeydan, “Türkiye toplumu olarak maalesef enerjimizi boş şeylerle tüketiyoruz. Aslında enerjimizi tüketmemiz gereken alan barış, demokrasi, hukuk, adalet, birlikte onurlu ve özgür bir yaşam iradesini güçlendirmek olduğuna inanıyoruz. Bölgemizde büyük sıkıntılar var. Fakat bu sıkıntıların temelinde maalesef birbirimizi ötekileştiren, birbirimizi kutuplaştıran, birbirimizi yok saymaya çalışan, adaleti, hukuku, anayasayı bir tarafa bırakan anlayışımız sorunların temelini oluşturuyor. Haliyle enerjimizi de tüketiyor. Bizim temennimiz enerjimizi hukukun üstünlüğüne, adalete, demokrasiye, insan haklarına, birlikte onurlu ve özgür bir yaşam iradesini güçlendirmeye yönelik konularda harcamamız gerekiyor. Bunu gerçekleştirebilirsek diğer bütün temel sorunları çok kolayca çözebiliriz. Bunu kısa dönemde olsa geçmiş dönemlerde tecrübe ettik. Halkın iradesiyle seçilerek göreve geldik. Seçimler demokrasinin en önemli unsurlarından biridir. Burada eğer bir kentin menfaati ve o kentte yaşayan STK’ları, demokratik kitle örgütlerinin, meslek kuruluşlarının topyekün burada yaşayan herkesin menfaati ise burada görev yapan ister halkın iradesiyle seçilmişler olsun isterse halkın vergileriyle maaş alan mülki amirler olsun herkes bu sorumluluğu üstlenmeli ve Van adına faydalı olan toplantılara sorumluluk gereği katılmalı. Biz bütün Van halkının iradesiyiz, hizmetkarıyız. Bize oy veren vermeyen tüm Van halkına hizmet etmeyi kendimize görev edinmiş bir anlayışa sahibiz. Görevimizi layıkıyla yerine getirmek istiyorsak birbirimize saygı göstermek, Van’ın ve halkın menfaati söz konusu olduğunda bir araya gelmeliyiz. Bizim isteğimiz budur. İnşallah herkes sorumluluğunu yerine getirir. Elbette Van jeostratejik, jeopolitik konumu dolayısıyla, yaz turizmi, kış turizmi, tarım, hayvancılık üzerindeki potansiyeli nedeniyle bugün halkımızın yaşadığı yaşam düzeyi hak etmediği bir yerdedir. Biz kentimizin bütün dinamiklerini, potansiyelini harekete geçirecek, büyütecek ve hem doğayı, çevreyi koruyarak, emekçisiyle, işvereniyle birlikte bu kentin özellikle yoksulluğuna ve işsizliğine çare bulacak bütün girişimlerin, bütün planlamaların yanında olacağımızı hep söyledik, bugün de söylüyoruz. Bu kente bir çivi çakmayı düşünen, bu kentin halkına hizmet etmek için, yatırım yapmayı düşünen bütün işverenlerimizin, yatırımcılarımızın yanında olduğumuzu Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri olarak ifade etmek istiyorum. Onun için bu tarz toplantıların, panellerin çok önemli olduğunu biliyoruz. Yatırımcılarımızın üretim yapabilmesi için elimizden gelen her türlü kolaylığı sağlayacağız” dedi. 

Isı yalıtımının tasarrufa etkileri

ZEYDAN: BİRLİKTE ÇOK GÜZEL İŞLER BAŞARABİLİRİZ

Zeydan açıklamasının devamında, “Van denince akla ilk güneş gelir. Çünkü yılın 300 günü güneş alan bir kentiz. Yenilenebilir enerji, GES projeleri üzerinde çok büyük avantajlar olan bir iliz. Bu avantajları doğayı ve çevreyi koruyarak üretime, istihdama çevirebiliriz. İnanın Van kendi kendini kalkındırabilecek potansiyele sahip. Biz her zaman işverenlerimizin ve emekçilerimizin yanında olacağız. Bu konuda kendimize ve kentin dinamiklerine güveniyoruz. Biz kenti kentin dinamikleriyle yöneteceğiz. Biz hiçbir zaman bu kenti tek başımıza yönetebilecek kapasitedeyiz, birikimdeyiz, yetkinlikteyiz demedik, demeyiz. Biz bu kentin ağır sorunlarını ve tahribatlarını kentin dinamikleriyle ortadan kaldırabileceğimize inanıyorum. Dolayısıyla her platformdan meslek kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, demokratik kitle örgütleri ve kentin bütün paydaşları ve dinamikleriyle birlikte planlama süreçleri, yürütme süreçleri ve denetleme süreçlerini harekete geçireceğiz. Bunun içinde kent konseyini çok önemsiyoruz. Çok yakın zamanda eskisinden daha işlevsel hale getirecek, herkesim, her kurumun, her mesleki kuruluşun, demokratik kitle örgütlerinin kendi alanlarıyla ilgili sorunlarını kent konseyine getirerek, tartışılacak, çözüm yolları birlikte bulunacak, çözümüne yönelik yürütmenin süreçleriyle birlikte hareket edilecek. Birlikte çok güzel işler başarabiliriz” ifadelerini kullandı.

ZEYDAN: OLASI DEPREMLERE KARŞI ÖNLEMLERİMİZİ ALACAĞIZ

Yaşanabilecek depremler için önlemlerin alınacağını kaydeden Zeydan, “Yapıların, binaların enerji verimliliğini arttırmak için ve özellikle enerji israfının önüne geçmek, çevreyi koruma adına yapılardaki ısı yalıtımını çok önemsiyoruz. Pencere, kapı ne kadar önemliyle ısı yalıtımı da o kadar önemlidir. Dolayısıyla mesleki örgütlerin mimari tasarım aşamalarından statik, mekanik, elektrik gibi bütün aşamalarında halkımızın da teknik boyutla bilgilendirecek, teşvik edecek planlamaların içerisinde de olacaklarına inanıyorum. Kentimiz maalesef deprem riskiyle de karşı karşıyadır. Türkiye’deki yapı stokunun yüzde 50’sine yakını depreme dirençli değil. Dayanıksız, sağlıksız yapılar ve kentimizde de böyle bir gerçek var. Yakın zamanda ilgili meslek kuruluşlarıyla bir protokol imzalayacağız. Önceliğimiz depreme dayanıksız yapı stokunun bir an önce tespit edilmesi ve bunu yerinde dönüşüm anlayışıyla halkımızla ve STK’larla katılımcı bir anlayışla yatay mimariyi de esasa alarak birlikte planlayacak, kentimizi afete, depreme dayanıklı hale getirmek için de gerekli çalışmaları gerçekleştireceğiz. Bizim bir tarihimiz, kültürümüz, yaşam tarzımız var. Bütün bunlara uygun mimari anlayışla kent estetiğini ve yatay mimariyi de göz önünde bulundurarak güzel hizmetlerimiz olacak” diye konuştu. 

Isı yalıtımının tasarrufa etkileri

ŞEDAL: VAN’DA CİDDİ SORUNLAR VAR

Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Neslihan Şedal, “Isı ve enerji yüzyıllardır insanların ihtiyaç duyduğu, yaşamımıza yön veren, çağa ayak uyduran bir mesele. Bu kente yatırım yapmak isteyen, bu kentin kalkınmasını isteyen, kentteki insanların daha ekonomik şekilde enerjiye ve konuta sahip olmasını isteyen, istihdamı kendine dert edinen birçok arkadaşımızın bugün aramızda olduğunu biliyoruz. Büyükşehir ve ilçe belediyeleri olarak bu kenti gündemde tutan, bu sorunların çözümü için proje sunan bir çabamızın olduğunu her platformda söylüyoruz.  Kentteki yatırımcılar buradayken sorunlardan da söz etmek gerekiyor. Van tarihi, doğal güzellikleriyle eşi benzeri olmayan güzellikte bir kent. Ama layık olduğu yerde mi? Maalesef hayır. Maalesef en çok eksik kaldığı yanlarından bir tanesi de yoksulluk ve işsizlik. Bu durum bir krize dönüşmüş durumda. Kentte bir imar sorunu var. Bizler toplumun sorunlarını gündeme aldığımızda mesleki etiği yerine getirmiş oluyoruz. Buradaki arkadaşlarımızın da bu duyguyla yaklaştığını çok iyi biliyoruz. Van’ı ekonomik olarak, turizmden tarım ve hayvancılığa kadar birçok alanda kalkındırabileceğimizi her platformda ifade ettik ama buradaki yatırımcılara da bunu söylemek gerekiyor. Bizler 2 aydır göreve geldik. Bildiğimizden çok daha derin bir yoksulluk var. İşsizlik var. Bu sorunun kentteki yatırımcıların derdi olduğunu çok iyi biliyoruz. Şunu çok açık ifade etmek gerekir ki bu hepimizin ortak derdi. Hepimizin çözmesi gereken bir mesele. Gelin hep beraber el ele verelim bir gönüllüler ağı oluşturalım ve kentteki gençlere istihdam ağı oluşturalım” dedi. 

Isı yalıtımının tasarrufa etkileri

Yaklaşık 5 saat süren seminerde Kırıkkale Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Uzun Isı Yalıtımı, Enerji Verimliliği ve Yeni TS 825, EPSDER Genel Sekreteri inşaat mühendisi Murat Kenet EPS’nin farklı kullanım alanları, mantolama sistemleri, İstanbul Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Tanay Karademir EPS’nin inşaat mühendisliğinde kullanımıyla ilgili bilgi verdi. 

Bakmadan Geçme