İşte ’Gazze Suyu’ projesi

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Türkiye tarafından Filistin-Gazze’ye su götürülecek projenin detayları ile ilgili bilgiler vererek, “Zor bir şey değil. Ama biraz maliyetli herhalde 300 milyon dolar gibi bir para gerekiyor” dedi.

Bakan Eroğlu, Ramazan Bayramı programı kapsamında dün geldiği memleketi Afyonkarahisar’da, Dinar ilçesinde gerçekleştirilen bayramlaşma törenine katıldı. Tören öncesinde basın mensupların gündeme ilişkin sorularını yanıtlatan Bakan Eroğlu, basın mensuplarının soruları üzerine dün kendisinin gündeme getirdiği ‘Filistin-Gazze’ye su götürülmesi konusunda açıklamalarda bulundu. Gazze’ye su götürülecek projenin detayları ve maliyeti hakkında da bilgiler veren Bakan Eroğlu, “Büyük bir problem değil. Ancak orada yer altı kaynakları suyu veya yüzey suları yok. Mecburen denizden arıtılması lazım. Deniz suyu reverse osmosis (tuzlu suyun arıtılmasında yeni bir teknoloji) diye bir teknik var tuzluluk giderme tekniği, oradan alacağız pompa istasyonlarıyla depolara oradan da şehre dağıtacağız. Zor bir şey değil. Ama biraz maliyetli Herhalde 300 milyon dolar gibi bir para gerekiyor. Gazze için daha önce bazı ülkeler bir destek vereceğini ifade etmişti. Bakalım göreceğiz. Biliyorsunuz Suriyeliler geldi bizde destek verelim yeter ki bize gelmesin dedi ama ortada bir şey yok inşallah sözlerini tutarlar. Şu anda Afrika'ya oradaki insanlara biz bakıyoruz. Suyu yok şu ana kadar 1 milyon 700 bin kişiye DSİ marifetiyle su verdi hükümetimiz” dedi.

“Dünyada en çok fakir ülkelere destek yapan ülke Türkiye"

Bakan Eroğlu açıklamalarına şöyle devam etti:
“Şimdi diğer pek çok ülkeye destek veren biziz hatta Türkiye artık alan el değil, veren el gayri safi milli hasıla başına dünyada en çok fakir ülkelere destek yapan ülke Türkiye. Bundan gurur duymamız lazım. Toplam olarak değil, Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) başına o bakımdan gerçekten Gazze'ninde su meselesi çöp, sağlık meselesi halolması lazım. Hükümetimiz tabi bu konuda talimat verdiği zaman hepsi halolur. halletmemiz lazım onlar hakikaten çok susuzluk çekiyorlar. Biliyorsunuz yiyecek, su, sağlık problemi var. Neticede o bölgeler gönül coğrafyamızda dolayısıyla gönül coğrafyamıza bakmak bu milletin boynunun borcudur. Şu anda Cibuti orada da büyük taşkın ve su problemi vardı. Geçen yıl sayın Cumhurbaşkanımızla biz Cibuti'ye gittik. Orada talep ettiler tabi Cumhurbaşkanı ‘Veysel hoca yap geç’ dedi. Biz proje yaptık şimdi parası da ayrıldı hibe olarak inşaat başlayacak talimat verilirse biz veya başka bir kurum yapabilir. Bende bunu talimat verildiği zaman yapmaktan dolayı gerçekten gurur duyarım. Teknolojimiz var dünyada baraj inşaatlarında dünyada ilk üçe giren bir ülkeyiz. Gölet inşaatlarında dünya birinciliği bizde bin günde bin gölet yaptık şimdi 2019 yılı sonuna kadar bin 71 baraj gölet sulamasını yapacağız.”

“Bakan Erolu’ndan İstanbul-Maltepe’deki yangınla ilgili açıklama”
Bakan Eroğlu, İstanbul’da meydana gelen yangınlar konusunda da kendisine yönlendirilen soruları yanıtlayarak, “Biz oraya helikopterlerle arazözle müdahale ediyoruz. Herhangi bir sıkıntı yok. Oradaki vatandaşlar bir kaç yerden başladığını söylüyor. Ama şu anda emniyet teşkilatımız, polislerimiz araştırıyor. Biz hazırlıklıyız zaten hemen anında müdahale ettik" dedi.
Öte yandan, özel bir konferans salonunda gerçekleştirilen bayramlaşma törenine, Bakan Eroğlu’nun yanı sıra Afyonkarahisra Valisi Aziz Yıldırım, AK Parti Milletvekilleri Ali Özkaya, Hatice Özkaldı, Dinar İlçe Kaymakamı Mustafa Şahin, İl Genel Meclis Başkanı Salih Sel, Dinar Belediye Başkanı Saffet Acar, AK Parti İl Başkanı İbrahim Yurdunuseven ve davetliler katıldı. 

Bakmadan Geçme