İşte yeni yönetim modelinin ipuçları

65. hükümetle birlikte Türkiye için yeni bir ‘geçiş dönemi modeli’ de ortaya konulacak.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 22 Mayıs’ta yapılacak olağanüstü kongrede veda etmesinden sonra, kurulacak 65. hükümetle birlikte Türkiye için yeni bir ‘geçiş dönemi modeli’ de ortaya konulacak. Yeni Anayasa ve baş- kanlık sistemi gerçekleşinceye kadar, fiili olarak bu ‘geçiş dönemi modeli’ uygulanacak. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da son dönem konuşmalarında ipuçlarını verdiği yönetim modelinin detayları ve atılacak ilk adımlar şunlar:

TOPLANTI AYARI

Bakanlar Kurulu, bugüne kadar 2 ayda bir Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde toplanıyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Külliye’de toplam 6 kez Bakanlar Kurulu’na baş- kanlık etti. Ancak 65. hükümetle birlikte, Cumhurbaşkanı Erdo- ğan’ın, ayda bir kez Bakanlar Kurulu’nu Külliye’de toplayıp başkanlık edeceği belirtiliyor. Başbakan Davutoğlu başkanlığında Çankaya Köşkü’nde de haftada bir kez toplanan Bakanlar Kurulu’nun, yeni Başbakan’la birlikte Çankaya Köşkü’nde de 2 haftada bir toplanacağı ifade ediliyor. AK Parti’nin ayda bir yaptığı merkez karar yürütme kurulu (MKYK) ve haftada bir yaptığı merkez yürütme kurulu (MYK) toplantıları ise aynı düzende devam edecek.

TIKANIKLIK AÇILACAK

AK Parti’nin yeni genel başkanı ve Başbakan’ın belirlenmesi, ardından hükümetin kurulmasıyla birlikte, kamu bürokrasinin dizayn edilmesi ve bekleyen atamaların gerçekleştirilmesi ilk iş olacak. Valiler, emniyet müdürleri, il müftüleri, müsteşar atamaları ile kamuda bekleyen diğer üst düzey atamalar süratle yapılacak. Bürokrasideki tıkanıklık böylelikle aşılacak.

ANAYASAL YETKİLER

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anayasa’nın 104. maddesindeki yetkilerinin tümünü, bugüne kadar olduğu gibi etkin bir şekilde kullanacak. Bakanlar Kurulu’nu düzenli olarak toplayıp baş- kanlık edecek. Hükü- metin tüm icraatlarının ve projelerinin teşvikçisi, denetleyicisi ve takipçisi olacak.

SÜREKLİ DOLAŞACAK

Yurtiçi ve yurtdışında sürekli dolaşan bir Cumhurbaşkanı olacak. Türkiye’yi uluslararası toplantılarda temsil edecek, dış politikada belirleyici ve sürükleyici olacak. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde farklı kesimlerle halk buluşmaları aralıksız devam edecek. Paralel yapılanmalarla mücadele eksiksiz ve daha sonuç alıcı şekilde yürüyecek.

İSTİŞARE MEKANİZMASI

AK Parti’nin kuruluş felsefesinde bulunan gelenekler ve teamüller daha etkili işletilecek. Bundan böyle, hem parti yönetimi ve teşkilatla ilişkilerde hem Cumhurbaşkanlığı- hükümet ilişkilerinde, hem de bürokratik atamalarda sıkça vurgu yapılan istişare mekanizması daha sağlıklı işletilecek.

YENİ BAŞBAKAN’IN İSMİ

AK Parti’nin yeni genel başkanı ve Başbakan’ın isminin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kafasında netleştiği ifade ediliyor. Ancak Erdoğan’ın öne çıkan isimler arasında son bir gözden geçirme ve değerlendirme yapacağı; ‘İstanbul ekolü’ diye bilinen ve geçmişten beri yol arkadaşlığı yaptığı, güvendiği bazı isimlerin görüşlerini alacağı belirtiliyor.

Bakmadan Geçme