Jandarma kaçak Van balığı avcılarına göz açtırmıyor

Van İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, üreme döneminde tatlı su kaynaklarına göç eden ve 15 Nisan-15 Temmuz tarihlerinde avlanması yasaklanan Van balığıyla ilgili koruma faaliyetlerine aralıksız devam ediyor. Van Gölü'nde kaçak avlanılan 3 tonu canlı, toplam 3 ton 600 kilo Van balığı ele geçirildi.

Van İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı Çevre Timi, Edremit ve Erciş İlçe Jandarma komutanlıklarına bağlı Jandarma Asayiş Bot timleri, 15 Nisan-15 Temmuz tarihlerinde avlanması yasaklanan Van balığına yönelik çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bu çalışmalar kapsamında önceki akşam yapılan operasyonda 3 tonu canlı, toplam 3 ton 600 kilo Van balığı ele geçirildi. Canlı balıklar göle bırakılırken, 600 kilo balığa ise el konuldu. 

“Bugün dünyada her 13 dakikada bir, bir canlı türü bir daha geri dönmemek üzere kayboluyor“ 

Konu ile açıklama yapan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, "Artık para hırsıyla hareket eden insanoğlunun karşısında hiçbir canlının şansı yok. Bugün dünyada her 13 dakikada bir, bir canlı türü bir daha geri dönmemek üzere kayboluyor. Van balığı Van Gölü'nde 800 yüz bin yıldır yaşamını sürdürüyor. Eğer biz sahip çıkmazsak Van balığı kaybolmaya mahkum türlerden birisi olacak. Bu akşam burada gördüğünüz gibi para hırsıyla hareket eden insanlar, tonlarca balığı avladılar ve jandarmanın müdahalesi ile beraber bugün en az Erciş Deliçay’da 3 tona yakın canlı balık tekrardan göle salındı. Göle salınan balıklar bu işi yasal olarak yapan insanların ekmek parasını, okuyan çocukların paralarını oluşturuyor. İşte bu kaynağa sahip çıkan bütün kurumlara başka Van İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı Çevre timi, Erciş İlçe Jandarma Komutanlığı ve Erciş bot timindeki ekiplere çok çok teşekkür ediyoruz. Burada koruma çalışmalarının aslında zorluğunu görmüş oluyoruz. Çünkü gece sabahlara kadar Van balığı neslini sürdürsün diye jandarma dere ağızlarında ve göl kenarında nöbet tutuyorlar. Bugün biz bunlara canlı olarak şahit olduk. Bu koruma çalışması 90 gün boyunca devam edecek ve 90 gün boyunca ki hedef tek bir tane bile Van balığının avlatılmaması. Her bir Van balığı dereye girdiğinde 10 bin tane ortalama yumurta bırakıyor ve bu balığı neslinin devamlılığını sağlıyor. Van Gölü'ndeki Van balığının stokunun ileriki nesillere aktarılması için verilen büyük bir örnek mücadeleye şahitlik ediyoruz” dedi. 

Dr. Öğretim Üyesi Akkuş, “Koruma çalışmaları aslında 3-4 basamaktan oluşuyor. Birincisi balığı gölde avlattırmayacağız, ikincisi taşıttırmayacağız, üçüncüsü merkezde sattırmayacağız ve balık satılıyorsa satın alınmasının önüne geçeceğiz. Bu mücadele sadece jandarmanın ve ilgili kurumların değil, aslında Van Gölü etrafında yaşayan bir milyonu aşkın bütün insanların omuzundaki bir sorumluluğudur. Lütfen balık satışını gördüğümüz zaman, balık avlayanlar gördüğümüz zaman hemen ilgili kurumlara ihbarda bulunalım ve balığımızı çaldırmayalım. Çünkü bu balık bizim geçmiş nesillerden emanet aldığımız gibi canlı türü. Eğer bu balığı koruyabilirsek Van balığından çok daha insan etmek yiyecek. Bugün burada 10 çuvala yakın avlanmış balık ele geçirildi. Bu balıklar öldü, fakat ele geçirilen av araçları sayesinde devam eden günlerde avcılığın önüne geçilmiş oldu ve yüzlerce ton aslında Van balığı kurtarılmış oldu. Emeği geçen tüm personele sonsuz teşekkür derim” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme