Kabineden Van'a bakanlık çıkmadı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan kabinede Vanlı bakan olmaması kentte üzüntü yaratırken, Van'ın bakan özlemi 14 yıla çıktı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Mahinur Özdemir ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile Konya, 4 bakanla kabineye damga vurdu.
Burhan Ergin
Vanlı bir ismin kabinede olmamasının Van’da hayal kırıklığı yarattığını söyleyen Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, “Van kamuoyu ilimizden bir isme bakanlık verilmesi konusunda beklenti içerisindeydi. Ancak beklentimizin gerçekleşmediğini ifade etmem gerekiyor. Doğrusu hayal kırıklığı yaşamış olsak da umuyor ve diliyorum ki yeni kabine bu anlamda Van’ın dezavantajlı konumunu göz önüne alarak yeni bir perspektif geliştirebileceklerdir. Bu inancımızı koruyoruz. En kısa zamanda kabine üyeleriyle tanışmak ve kentimizin doğru şekilde ifade edilmesi, tanıtılması, eksiklerin tespiti konusunda iletişim içinde olmaya çalışacağız. Milletvekillerimizin de bu anlayışla bizlere rehberlik etmesini umuyor ve diliyorum” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Türkiye Cumhuriyeti’nin 28. Dönem Kabinesini açıkladı. 2 isim bakanlar kurulunda tekrar görev alırken, 16 isim kabinenin yeni üyesi olarak görev yapacak. Konya, 4 bakanla listeye hakim il olarak dikkat çekerken Trabzon, Rize, Bartın ve Giresun’dan kabinede biri İstanbul, diğeri Hatay doğumlu beş Karadenizli bakan yer alıyor.
Van’ın görev yapmış milletvekilleri
1962-1965 yılları arasında Maliye Bakanlığı, 1971-1972 yılları arasında Milli Savunma Bakanlığı, 1972-1973 yılları arasında başbakanlık, 1975-1977 yılları arasında Milli Savunma Bakanlığı görevlerinde bulunan Ferit Melen, 21 Haziran 1979-12 Kasım 1979 tarihleri arasında Devlet Bakanlığı görevinde bulunan Mehmet Salih Yıldız, 1986-1991 yılları arasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ateş Amiklioğlu, 1996-1999 yılları arasında Sanayi ve Ticaret Bakanı Enis Yalım Erez ve 2002-2003 yılları arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2003-2009 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığı görevlerinde bulunan Hüseyin Çelik’in ardından aradan geçen 14 yılda Vanlı hiçbir isim kabinede yer alamadı.
Eski Başbakan Ferit Melen, eski bakanlar Mehmet Salih Yıldız, Ateş Amiklioğlu, Enis Yalım Erez ve Hüseyin Çelik’in kabinede görev yaptığı döneme değinen Van TSO Başkanı Takva, “1970’li yıllarda Ferit Melen’in başbakanlık yaptığı dönemde kentte bölge müdürlüklerinin kurulması, Ankara’da bulunan Vanlıların daire başkanlıklarına getirilmesi ve bu anlamda bürokrasinin Van’da yerleşik hale gelmesinde çok ciddi katkıları oldu. Yine Devlet Bakanlığı sayın Mehmet Salih Yıldız’ın geçici bir süreliğine bakanlık yapmış olması hafızalarda yerini koruyor. Hüseyin Çelik’in bakanlığı döneminde özellikle eğitim ve sağlık alt yapısının güçlendirilmesi konusunda çok ciddi pozitif ayrımcılık sağladığı bilinmektedir. Dolayısıyla Van halkı o günleri büyük bir hasretle yad etmektedir ve hakkını da teslim etmektedir” ifadelerini kullandı.
“Temsiliyet beklentimiz olduğunu söylemem gerekiyor”
Beklentilerinin Vanlı bir ismin kabinede yer alması olduğunu belirten Takva, “Malumunuz Cumartesi gecesi sayın Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan yeni kabineyi açıkladı ve merak edilen soruların tamamı neredeyse cevap buldu. Elbette her şehir kendi açısından, kendi merkezi temsiliyeti açısından bir takım beklentiler içerisindeydi. Keza Van kamuoyu da bu konuda bir beklenti içerisindeydi. Acaba Vanlı bir ismin kabinede yer alıp almayacağı konusu tartışılan bir meseleydi. Tabi Doğu Anadolu’da doğum yeri itibariyle kabine üyelerinin olduğunu biliyoruz ancak Türkiye’deki 30 büyükşehirden biri olan Van’ın hem insan kaynağı hem dezavantajlı durumu göz önüne alındığında doğrusu bizim de Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak kabinede bir temsiliyet beklentimiz olduğunu söylemem gerekiyor. Şuanda bu beklentimizin Van ile organik bağı olan, ilişkisi olan bir aktör çerçevesinde gerçekleşmediğini ifade etmem gerekiyor. Doğrusu bir hayal kırıklığı yaşamış olsak da umuyor ve diliyorum ki yeni kabine bu anlamda tüm Türkiye’yi olduğu gibi Van’ın da dezavantajlı konumunu göz önüne alarak yeni bir perspektif geliştirebileceklerdir. Bu inancımızı koruyoruz” dedi.
“Taleplerimizi sürekli ileteceğiz”
Van’ın taleplerini yeni kabine üyelerine ileteceklerini söyleyen Takva, “Bakanlık düzeyinde etkin temsiliyet noktasında eski bakan Hüseyin Çelik’ten sonra bu düzeyde kabinede temsiliyet yeteneğimizi kaybetmiş bulunuyoruz. Tabi ki sonrasında sayın Fatih Çiftçi’nin Gümrük Ticaret Bakan Yardımcısı olması özellikle kentsel sorunların çözümü konusu ve bekleyen projelerin hayata geçirilmesi konusunda aktif rol üstlendi. Beklentimiz daha sonraki hükümetlerde veya kabinede doğrudan yine Van’ın temsil edilmesi yönündeydi. Malumunuz ara dönemde 1970’li yıllarda Ferit Melen’in başbakanlık yaptığı dönemde kentte bölge müdürlüklerinin kurulması, bu anlamda bürokrasinin Van’da yerleşik hale gelmesinde çok ciddi katkıları oldu. Devlet Bakanı Mehmet Salih Yıldız, Enis Yalım Erez ve Ateş Amiklioğlu’nun bakanlık yapmış olması hafızalarda duruyor. Hüseyin Çelik’in bakanlığı döneminde özellikle eğitim ve sağlık alt yapısının güçlendirilmesi konusunda çok ciddi pozitif ayrıcalık sağladığı bilinmektedir. Dolayısıyla Van halkı o günleri büyük bir hasretle yad etmektedir ve hakkını da teslim etmektedir. Tabi ki Fatih Çiftçi’nin Gümrük Ticaret Bakan Yardımcılığı döneminde özellikle Kapıköy Sınır Kapısı’nın modernizasyonu, ticaretin canlandırılması, İran’la ilişkilerimizin bu seviyelere taşınmasında çok büyük rolü ve emeği vardır. Elbette kabinede bir Vanlı bakanın olması bu anlamda kentin merkezi düzeyde temsiliyeti, merkezi enerjinin kent lehine kullanılması konusunda pozitif ayrıcalık sağlardı ama dediğim gibi umuyor ve diliyorum ki yeni kabine kapsayıcı ve kuşatıcı olması hasebiyle kaynakların dezavantajlı bölgeler lehine kullanılması konusunda rol üstlenirler diye bir beklenti içerisindeyiz. Biz taleplerimizi sürekli ileteceğiz” şeklinde konuştu.
“Beklentilerimizi masaya koymaktan imtina etmeyeceğiz”
Takva açıklamasının devamında, “Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın bu anlamda bölgeye yabancı olmadığı, Van’ı da çok iyi bildiğini hepimiz çok iyi biliyoruz. Bu çerçevede belki o eksikliğin sayın Cevdet Yılmaz ve diğer kabine üyeleri üzerinde giderme çabası içinde olacağız. Hayırlı olsun diyorum ama dediğim gibi bu canlı bir süreç, gelecekte ne olacağını bilemiyorum ama Van her dönemde kabinede mutlaka temsil edilmesi gereken önemli bir şehirdir. Van’ı es geçmemek gerekiyor. Kabinede temsil edilmesinin elbette çok avantajları olduğunu biliyoruz. Umuyorum ki bu canlı süreç içerisinde önümüzdeki dönemlerde Van hak ettiği şekilde kabinede temsil edilme yeteneğini elde eder. Beklentimiz bu noktadadır. Biz hiçbir zaman kentimizin çıkarları ve menfaatleri söz konusu olduğunda ifade etmekte veya beklentilerimizi masaya koymaktan asla imtina etmeyeceğiz. Diliyorum ki bu da karşılık bulur. Kabinenin çok rasyonel, akılcı bir değerlendirmeyle kurulduğunu düşünüyorum. Birçok beklenti ya da spekülatif yaklaşımın ötesinde daha profesyonel, daha işine hakim, konuya vakıf aktörlerden oluşan bir kabine olduğunu düşünüyorum. Tabi bu bizim umudumuzu yükseltiyor. Hem bölgesel sorunların çözümü hem de Türkiye’nin uluslararasılaşması konusunda yaşadığı temel problemlerin çözümü konusunda bu kabinenin aktif rol alacağını düşünüyorum. Kaldı ki kabine üyeleri zaten önceden de oturtulmuş sistemin devamı yönünde bakanlık bürokrasisinde görev alan aktörlerden oluştu. Bu da bizim daha mutlu olmamızı güçlendiren temel bir yaklaşımdır” diye konuştu.
“Artık önümüze bakmamız lazım”
Takva son olarak şunları söyledi; “Ben bu vesileyle tekrar Cumhurbaşkanlığına seçilen Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı tebrik ediyor ve kutluyorum. Aynı zamanda yeni kabineye seçilen tüm kabine üyelerini tebrik eder, başarılar dilerim. En kısa zamanda kabine üyeleriyle tanışmak ve kentimizin doğru şekilde ifade edilmesi, tanıtılması, eksiklerin tespiti konusunda iletişim içinde olmaya çalışacağız. Milletvekillerimizin de bu anlayışla bizlere rehberlik etmesini umuyor ve diliyorum. Seçim süreci geride kaldı. Artık önümüze bakmamız lazım. Hayıflanmak yerine artık bu merkezi enerjinin kentimize ve bölgemize verimliliğe, üretime, zenginliğe yol açacak yaklaşımlar içerisinde olmasına katkı sağlayacak bir akılla hareket etmemiz gerektiğini ifade etmeliyim. Hakkımızda hayırlısı olsun. Takdiri Cumhura, yani halkın iradesinin yansıması biçiminde değerlendiriyor ve bunu da sahipleneceğiz. Sahiplenme elbette kent çıkarlarının ön plana çıkarılması çerçevesinde olacaktır. Vansesi Gazetesi’ne de ayrıca çok teşekkür ederim.”
YENİ KABİNEDE YER ALAN BAKANLARIN MEMLEKETLERİ
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz - Bingöl
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç - Bartın
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş - Konya
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan - Mardin
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki - Kayseri
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan - Ankara
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar - Trabzon
Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak - Rize
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek - Batman
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya - Konya
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy - Antalya
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin - Erzurum
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler - Ardahan
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca - Konya
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır - İstanbul
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı - Kastamonu
Ticaret Bakanı Ömer Bolat - Konya
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu - Trabzon