Kaçak Turist Rehberliği Sona Eriyor

Van Turist Rehberleri Derneği (VANTURED) Başkanı Ferzan Demirtaş, yeni yasa ile birlikte artık hiç kimsenin keyfi uygulamalarla kaçak rehberlik faaliyetlerini gerçekleştiremeyeceğini belirterek, "Kimse kafasına göre rehberlik yapamayacak, kaçak rehberlik sona erecek" dedi.

VANTURED üyeleri TBMM'de kabul edilen 'Meslek Yasası' ile ilgili basın toplantısı düzenledi. VANTURED adına açıklama yapan Başkan Ferzan Demirtaş, kamu kurum ve kuruluşları da dahil olmak üzere hiçbir acente veya organizasyonun bundan böyle keyfi uygulamalarla kaçak rehberlik faaliyetlerini gerçekleştiremeyeceklerini belirtti. Demirtaş, geçmiş yıllarda bu konuda ciddi sıkıntılar yaşadıklarını ancak yeni çıkan Turist Rehberliği Meslek Yasası ile bunun güvence altına alındığını söyledi.

"YENİ YASADA DENETİM MEKANİZMASI DAHA AKTİF"

Yeni yasada denetim mekanizmasının daha aktif olduğunu belirten Demirtaş, "Meslek yasamızın en can alıcı noktası ve bizi tatmin eden cümlesi her ne isim altında olursa olsun bundan böyle rehberlik mesleğinin rehberler dışında kimse tarafından icra edilemeyecek olması oldu. Bu konuda yasal boşluktan faydalanan ve denetim mekanizmalarının yetersizliğini kullananlar oldu. Baktığınız zaman kamu kurumları grupları gezdirdiğinde başlarında bir memur, öğretmen, hademe, arkeolog rehber olarak çıkıyor, gezileri yönetiyordu. Yani denetim ve uygulamadan sorumlu olanlar bizzat bu kaçak rehberliği yapanlar oluyordu. Ancak yeni yasa ile ceza müeyyideleri arttırıldı ve denetimler yoğunlaşmış oldu. Yasal olarak tam anlamıyla güvence altına alındı" şeklinde konuştu.

Basın toplantısında Başkan Yardımcısı Engin Pişkin, rehberler Fatma Sökmen, Mesut Tekinyer, Mehmet Emin Toktaş, Murat Beyaz ve Arzu Çıplak da hazır bulundular.
vanhaber,demirtaş,yasa,denetim

Bakmadan Geçme