Kadınlar:Meme Kanserine Karşı Dikkat
Van Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yakup İmren, meme kanseri, meme hücrelerinde başlayan kanser türü olduğunu ifade ederek, Akciğer kanserinden sonra, dünyada görülme sıklığı en yüksek olan kanser türüdür dedi.
Van Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yakup İmren, meme kanseri, meme hücrelerinde başlayan kanser türü olduğunu ifade ederek, “Akciğer kanserinden sonra, dünyada görülme sıklığı en yüksek olan kanser türüdür” dedi.
“Meme Sağlığı Günü” dolayısıyla yazılı bir açıklama yapan Van Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yakup İmren, “Her 8 kadından birinin hayatının her hangi bir döneminde meme kanserine yakalanacağı bildirilmektedir. Erkeklerde de görülmekle beraber, kadın vakaları erkek vakalarından 100 kat fazladır. Her yıl 44 bin’de bir kadın meme kanserinden ölmektedir. Meme kanseri, yayılmadan önce, erken tespit edilirse, hasta %96 yaşam şansına sahiptir. Meme kanserine karşı en iyi koruyucu yöntem erken teşhisdir. Her kadın meme kanseri gelişme riskine sahiptir. Ancak gelişme riskini artıran faktörler bilinmektedir. Bunlar; 50 yaşın üzerinde olunması. Yakın akrabalardan birinde meme kanseri varsa, (anne veya kız kardeş meme kanseri ise, 2-3 kat daha fazla). Daha önceden diğer memede kanser tespit edilmişse. Adet görmeye 12 yaşından önce başlamışsa. Hiç gebe kalmamışsa. Adet görmesi 50 yaşından sonra da devam ediyorsa işiler daha fazla risk altındadır” dedi.
Yirmi yaştan sonra kadınlar, her ayın belirli bir döneminde kendi kendilerini muayene etmeleri gerektiğini ifade eden Dr. Yakup İmren, “Bu kontrol sırasında meme dokusunda farklılık olup olmadığı araştırılır. Şişkinlik, yumru benzeri bir değişiklik saptanırsa derhal bir hekime başvurulmalıdır. Bir değişiklik saptanmasa da, üç yılda bir kez hekim tarafından muayene edilmelidirler. Kırk yaşından sonra kadınlar, kendi yaptıkları periyodik muayeneye ek olarak her yıl bir kez hekim tarafından muayene edilmeleri gereklidir. Ayrıca iki yıl arayla mamografi çektirmeleri gereklidir. Elli yaş grubu kadınlar kendilerinin periyodik muayenelerine ve her yıl bir defa hekim muayenesine devam etmeli ve her iki yılda bir mamografi (meme filmi) çektirmelidir. Kendi kendini kontrollerde on beş günü aşkın sürede ele gelen sertlik veya kitle, deride kalınlaşma, şişme, renk değişikliği, meme başında kalınlaşma, kızarıklık veya yara olması, memede veya meme başında içeri doğru çekinti, meme şeklinde değişiklik, meme başlarının pozisyonlarında değişiklik ve meme başında akıntı gibi belirtiler derhal doktor kontrolü gerektirmektedir. Hekim muayenesi sonucu yapılacak mamografi taramasının ardından yapılacak ileri tetkiklerle kesin tanı konulur. Kanser taramalarınızı ücretsiz olarak yaptırmak için Aile Hekimlerine veya Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) birimine başvurabilirsiniz” şeklinde konuştu.