Kahve içmek caiz midir?

Başlığa bakıp şaşırabilirsiniz! Günümüzde böyle bir soru sormak, abesle iştigal olabilir elbette. Ancak geçmişte bu sorunun sorulduğunu hatta kahve üzerine uzun uzun tartışmalar yapıldığını tarihi vesikalar ortaya koymaktadır.

Başlığa bakıp şaşırabilirsiniz! Günümüzde böyle bir soru sormak,  abesle iştigal olabilir elbette. Ancak geçmişte bu sorunun sorulduğunu hatta kahve üzerine uzun uzun tartışmalar yapıldığını tarihi vesikalar ortaya koymaktadır.

 

Bir zamanlar Osmanlı Devleti'nin de içinde bulunduğu doğu medeniyeti, batıdaki ülkeleri imrendirecek kadar zengindi. Batılılar için doğu, sokaklarından adeta bal akan bir tür masallar şehriydi. Lüks hayat, refah, şatafat ve debdebe adına ne varsa hepsi doğuda vardı ve fakir batı, her şeyiyle doğuya muhtaçtı. Doğunun sayılamayacak kadar çok yiyecek ve içeceği vardı ve kahve de bu ürünlerinden sadece bir tanesiydi.

 

İlk olarak Habeşistan'da yiyecek olarak ortaya çıkan kahve, daha sonra içecek olarak da tüketilmeye başlandı. Zamanla geniş coğrafyalara yayılan kahvenin Osmanlı'da yaygınlaşması, hiç de kolay olmadı. Çünkü kahve konusunda ulema ikiye bölünmüştü. Kimine göre helalken kimine göre ise haramdı.

 

Osmanlı tarihinin en önemli şahsiyetlerinden biri olan Ebussuud Efendiye göre kahve, günahkârların içeceği idi ve bu nedenle haramdı. Ebussuud Efendi bu fetvayı verirken, kahveden ziyade kahvehaneleri dikkate aldığı görülmektedir. Çünkü ona göre, kahvehanelerde toplanan insanlar sarhoşluk veren şurup ve kahve içmekte, ardından tavla ve satranç oynayarak kıymetli vakitlerini boşa harcamakta, yetmezmiş gibi namazlarını da aksatmaktaydılar.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme