Kalp Kapanınca Rahim de Kapanır mı? (1)
Amerikalı bilim kadını ve yazar Raylene Abbott kadınlarda basen ve çevresinin yağlanması hakkında çok ilginç iddialarda bulunuyor. Kadının kalbi kapalıysa, rahmi de cinsel olarak kapanmış mıdır? Yani kalbi kapanmış bir kadın sevişemez mi?Kadınların çoğu bu durumda mıdır?
Bir kadının basen ve çevresinin yağlanması, kilo almasının nedeni nedir, ne anlama gelir?
"Genetik, sedanter yaşam tarzı, spor yapmamak ve fazla yemek yemek..." "Spiritüel Seks" kitabında yazara göre:"Bir kadının kalbi kapalıysa -ki çoğunlukla öyledir- rahmi de cinsel olarak kapanmıştır.Sağlıksız cinsel ilişkiler vücudunda donukluk olarak yer eder. Bedende bu donukluğun yer edindiği üç merkez vardır: boğaz, kalp ve rahim.
BOĞAZ: Eğer bir kadın, "Söyleyeceklerini duymak istemiyorum" lafıyla karşılaşmışsa boğaz merkezi kapanıyor.
KALP: Aşk acısı veya sevgisiz bir çocukluktan kapanıyor.
RAHİM: Kalp kapandığında, kadının rahmi ve cinselliği de sıklıkla kapanıyor. Aktif bir cinsel hayatın kadınların bu merkezlerinin açık olduğunun göstergesi de olmayabilir. Basen ve çevresindeki yağlanma ve kilo alımı "Bana dokunma, beni incittin" veya "Beni suiistimal ettin" demek olabilir.
Basen kısmının yağlanması gerçekten "Bana dokunma, beni incittin" anlamına mı geliyor? Rahmin kapanmasının bununla ilgisi var mı? Karşıt görüşler de var. Kadında basen kısmının kilo alması östrojen uyarısının fazlalığı anlamına geliyor. Bu iddia doğru ise Akdenizli kadınların fiziksel yapıları genel olarak geniş kalçalı, hepsinde cinsel isteksizlik mi var?
Peki rahmin kapanması? Bunun sevme sevilme, sevginin sunulma şekli ile ilgisi olabilir. Cinsel arzu konusunda kadınlar erkeklerden farklı. Kadının cinsel fizyolojisi oldukça kırılgan bir yapıya sahip. Kolayca etkilenebiliyor. Kadın daha monogam bir özelliğe sahip. Bir kadın hayatında en çok 40 yıl yumurtluyor. 40 yılı 12 ayla çarpıldığında, bir kadın bütün hayatı boyunca en fazla 480 kere yumurtluyor. Erkekse bir orgazmda 100 bin sperm boşaltıyor. O nedenle, sevgi eksikliğiyle rahmin kapanması arasında bir ilişki olabilir.
KADIN VE ERKEKLERDE DUYGUSAL HAFIZADAKİ FARKLILIKLAR
Bir an için cinsiyetin beynindeki duygusal bölgeleri gösteren bir harita hayal edin. Erkek beynindeki, bu alanları bağlayan yollar patikalar olurdu; kadın beynindeyse bu bağlantıların otobanlara benzediğini görürdünüz. Araştırmalara göre duygusal deneyimler söz konusu olduğunda erkekler beyinlerinin tek bir tarafını kullanırken kadınlar beyinlerinin iki tarafını da kullanıyorlar, kadınlarda duygu merkezleriyle ilgi bağlantılar daha aktif ve daha geniş. Beyin görüntüleme çalışmalarında duygusal resimlere bakıldığında kadınların beyinlerindeki dokuz farklı bölge aktifken, erkeklerde sadece iki bölge aktif gözlenmiş. Kadınlar tipik olarak, duygusal olayları- ilk randevu, tatil, büyük kavgalar- erkeklerden daha canlı hatırlayabiliyorlar ve daha uzun süre hafızalarında tutabiliyorlar. Sonuç olarak kadınlar erkeğin ne söylediğini, ne yediklerini, dışarıda havanın soğuk olup olmadığını ya da yıldönümlerinde yağmur yağıp yağmadığını hatırlayacaklar oysa erkekler kadının seksi görünüp görünmediği dışındaki bütün detayları unutacak.
Her iki cinsiyet için de duygusal kapının bekçisi beynin diplerinde yer alan amigdala'dır. Amigdala beynin güvenlik kuvvetinin alarm ve koordinasyon merkezi gibidir, vücuttaki diğer sistemleri-mide, deri,kalp,kaslar, gözler, yüz, kulaklar ve adrenalin bezleri - karşısındaki duygusal etkeni değerlendirmek amacıyla harekete geçirir. Amigdala ve vücut arasındaki ilk bağlantı istasyonu hipotalamustur. Güvenlik kuvvetlerinin bölge şefleri gibi o da koordinasyon sisteminin kontrol eder,kan basıncı, kalp atışları, nefes alışveriş gibi unsurları ayarlar ve vücuttan gelen sinyalleri değerlendirerek kaç-ya-da-dövüş taktiğinde karar verir. Amigdala ayrıca beynin gizli servisi olan kortexi de harekete geçirir. Kortex, duygusal durumu tartar,analiz eder ve ne kadar dikkatin ona yöneltilmesi gerektiği hesaplar. Eğer yoğun bir duygusal gerilim hissederse kortex, amigdaya beynin bilinçli kısmının konuya dikkat etmesi gerektiği yolunda sinyaller gönderir. Bu an, bizim bilinçli olarak duygu akmıyla dolduğumuz andır. Bu noktadan önceki bütün beyin hareketleri sahne arkasında gerçekleşirler. Beyin karar verme merkezi -prefrontal kortex- artık ne yapılması gerektiğine karar verebilir.
Kadın hafızasın duygusal detaylar konusunda iyi olmasının nedenlerinden biri kadnların amigdalaların duygusal nüanslar tarafından daha kolay harekete geçirilmesidir. Amigdala kaza ya da tehdit gibi gerilim yüklü bir ortamda ya da romantik bir akşam yemeği gibi hoş bir an söz konusu olduğunda ne kadar güçlü tepki verirse hipokampüs de o deneyimle ilgili olarak o kadar anı depolayacaktır. Bilim adamları kadınların daha geniş bir hipokampüsleri olduğuna inanıyorlar, kadınların iyi ya da kötü duygusal deneyimler söz konusu olduğun daha geniş bir detay hafızaları var. Kadınların duygusal hafızası üç boyutlu, detaylı ve hassas çalışıyor.
Bu durumun, erkeklerin duyguları ve detayları kaybettikleri iki istisnası vardır: eğer temasta olduğu kişi öfkeli ya da tehditkarsa, erkek bu duygu kadının diğer duyguları okuduğu kadar hızlı okuyabilir. Saldırgan bir tehdide verdiği karşılık kadınınki kadar hızlı olacak ve ani bir kas tepkimesine yol açacaktır. Terk etmek yada fiziksel olarak incitmekle tehdit edilmek, erkeğin dikkatinin hemen o konuya odaklanmasını sağlar.