• Haberler
  • Güncel
  • Kandaşoğlu: Van'ın sorunları bir an evvel çözülmeli

Kandaşoğlu: Van'ın sorunları bir an evvel çözülmeli

Geçmişten bu yana Van'ın sorunlarının çözümü için büyük çaba sarf eden Van Ticaret ve Sanayi Odası İş Dünyası Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu, 'Van'ın ciddi sorunları bulunmaktadır. Acil çözüm bekleyen sorunlar bir an evvel çözülmeli' dedi.

Van Ticaret ve Sanayi Odası İş Dünyası Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu, Van’ın şehir içi sıkışıklık, altyapı sorunları, çevre yolu, trafik, şehir içi trafik düzeni eksikliği, havalimanı, otogar eksikliği, elektrik, doğalgaz, tarım, hayvancılık, Kuskunkıran Tüneli, Van Kapıköy Sınır Kapısı ve sahil yolunda yaşanan sorunların çözümü için yetkililere seslendi.

Kandaşoğlu açıklamasında Van’ın acil çözüm bekleyen sorunlarını şu şekilde sıraladı; 

1. Şehir İçi Sıkışıklık ve Altyapı Sorunları

- Van’ın coğrafi konumu şehirde ciddi bir sıkışıklık yaratmakta, altyapı ise yetersiz kalmaktadır. Özellikle 7000 yıllık tarihi Van kentinin kimliğini bozan ve yatırımları olumsuz etkileyen 18. Madde, şehrin gelişmesini durma noktasına getirmiştir. Yeni yapı izinlerinin durdurulması ve şehri dışa açma konusunda acil yasal düzenlemeler gerekmektedir.

2. Çevre Yolu Projesi

- Yıllardır tamamlanamayan çevre yolu projesi, Van’ın gelişimi için kritik önem taşımakta ve acilen tamamlanması gerekmektedir.

3. Trafik Sorunları (Otogar ve Emniyet Kavşağı)

- Organize Sanayi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve diğer yoğun bölgelerde ciddi manada trafik sorunu yaşanmaktadır. Özellikle Otogar ve Emniyet kavşağındaki trafik yoğunluğu vatandaşlara zor anlar yaşatmaktadır.

4. Şehir İçi Trafik Düzeni Eksikliği

- Şehir giriş ve çıkışında ciddi trafik sorunları yaşanmakta, trafik ve zabıta ekiplerinin yetersizliği nedeniyle araçlar düzensiz park edilmektedir.

5. Van Havalimanı

- 1943 yılında kurulan Van Ferit Melen Havalimanı, prefabrik ve çelik yapılardan oluşmakta, modern bir terminal binası ve altyapıya ihtiyaç duyulmaktadır.

6. Otogar Eksikliği

- Van'da köklü şehirlerarası otobüs firmaları olmasına rağmen modern bir otogar bulunmamaktadır. Mevcut otogar yetersiz kalmakta ve prefabrik yapılardan oluşmaktadır.

7. VEDAŞ ve Doğalgaz Firmaları

- Van’ın elektrik, doğalgaz altyapısı eski bakımsız ve yetersizdir. Firmalar yeterli yatırımı yapmamakta, sorunlar yalnızca geçici çözümlerle giderilmeye çalışılmaktadır. Ayrıca, doğalgaz çalışmaları sonrası yollar düzgün onarılmamaktadır.

8. Tarım ve Hayvancılık Sorunları

- Van’ın büyük tarım ve hayvancılık potansiyeli olmasına rağmen, yanlış tarım politikaları ve yönetim uygulamaları bölgeye zarar vermektedir.

9. Şehir Kimliğini Kaybeden Van

- Van, turizmde cazibe merkezi olmasına rağmen şehir özelliklerini kaybetmiş ve köy-kent görünümüne bürünmüştür. Turizm planlamasında disiplin eksikliği mevcuttur.

10. Kuskunkıran Tüneli

- Dar ve yetersiz olan Kuskunkıran Tüneli'nde her yıl kazalar yaşanmakta, can kayıpları meydana gelmektedir. Tünelin genişletilmesi veya yenilenmesi gerekmektedir.

11. Van-Kapıköy

- Kapıköy sınır kapısı Türkiye geneline büyük katkı sağlamaktadır. Ancak, 5 yıldızlı gümrük binasına rağmen sosyal tesis eksikliği dikkat çekmektedir. Saatlerce bekleyen insanlara hizmet verecek temel ihtiyaç tesisleri bulunmamaktadır.

12. Sahil Yolu

- Sahil yolu, Van’ın turizm potansiyelini artıracak projelerden biridir. Özellikle Çarpanak Adası'na ulaşım sağlayacak bu yolun Erciş ve İpekyolu’na bağlanması için çalışmaların hızla devam etmesi gerekmektedir.

Yorumlar 7
VAN'IN BÜYÜKLERİ 11 Eylül 2024 16:43

Sayın başkanım bu şehirdeki sizin gibi onlarca büyüğün,öncü ün, ileri gelenin VAN için harekete geçmesi ve bu şehri ayağa kaldırması, âbâd etmesi, imar,inşa ve ihya etmesi gerekiyor.

Ömrümüz bitmeden görecek miyiz? 11 Eylül 2024 16:41

@OTOGAR @OTOPARK @ ÇEVRE YOLU @ PRESTİJ CADDE VE SOKAKLAR @ YENİ ARTERLER @ YENİ GÜZERGAHLAR @ 30 KM SAHİL BANDI @ REKREASYON SAHALARI @KÖPRÜLÜ KAVŞAKLAR @ ASFALT YOLLAR @ PARKE TAŞLI YOLLAR @ KALDIRIMLAR @ YEMYEŞİL REFÜJ VE KAVŞAKLAR @ ONLARCA PARK VE YEŞİL ALAN @ KENT PLANI @ İMAR @ ESTETİK @ RAYLI SİSTEM @ DÜZENLİ SEMT VE MAHALLELER @ İŞGAL EDİLMEMİŞ BOŞ VE FERAH KALDIRIMLAR @İŞGAL EDİLMEMİŞ SAHİL VE KIYILAR @YENİ YÜZME ALANLARI @ DÜZENLİ ÇARŞILAR @ DÜZENLİ SEMT VE MAHALLELER @ ALT YAPI HİZMETLERİ @TARİHİ ESER VE ALANLARIN İHYASI @ YENİ PİKNİK VE MESİRE ALANLARI @ YENİ YÜZME ALANLARI @ DÖRT ADANIN İHYASI @ DİP ÇAMURU TEMİZLİĞİ @ STADYUM @ KORULUK ALANLAR @ ORMAN ALANLARI @ SEYİR TERASLARI @TURİZME YÖNELİK HİZMETLER @ İSTİHDAMA YÖNELİK YATIRIMLAR @ KIRSAL PROJELER @ KENTSEL DÖNÜŞÜM VB. SAYISIZ HİZMET ON YILLARDIR KÂMİL MANADA YAPILMAYI BEKLİYOR.

Şehrin büyükleri sahip çıkmazsa şehir öksüz kalır 11 Eylül 2024 16:38

Erzurum - Artvin arasında 48 tünel bitti. İstanbul ve Çanakkale'de üç büyük Boğaz Köprüsü bitti, deniz dolgulu Rize Havalimanı ve Ordu Havalimanı bitti. Marmaray bitti.Birçok Yüksek Hızlı Tren hatları bitti. Devasa metrolar bitti. Çok sayıda devasa Şehir Hastaneleri bitti. Yedi bölgede çok sayıda büyük baraj, yüzlerce viyadük, yüzlerce otoban, yüzlerce köprü, yüzlerce tünel bitti. Onlarca havaalanı bitti. Sayısız gurur verici devasa proje ve yatırımlar bitti bu ülkede. Ama son on beş senedir Van'ın her yıl konuştuğu @ 41 kilometrelik Van Çevre Yolu, @ 3 kilometrelik Güzeldere tünelleri, @ birkaç kilometrelik Bahçesaray Tünelleri, @Van- Hakkari alternatif yolu, @Van- Şırnak Karayolu, @Kuzey Van Gölü Demiryolu Projesi gibi çok acil, çok elzem projeler on yıllardır sadece konuşuluyor. Maalesef kimisine başlanmadı, kimisi de hiç bitmeyecek gibi ağır ilerliyor. 1 milyon 150 bin Van halkı bu projelerin hummalı çalışmalarla bitirilip 2024 ve 2025 yıllarında gururla açılışlarının yapılmasını istiyor.

YEŞİL BİR VAN 11 Eylül 2024 16:14

Eski Sigorta Hastanesi ve o alandaki Orman Müdürlüğünün 20-30 dönümlük alanı YEŞİL ALAN olması gerekirken devasa binalar dikilerek kente ve insanına haksızlık yapılmadı mı? VAN HALKI o alana kıyılmasını asla affetmiyor. Şimdi 184 dönümlük DSİ ALANI da betonlaşmasın heba olmasın. Bu şehir beş yıl yaşamayacak, on yıllar, yüz yıllar boyu yaşayacak. Kalabalıklaşacak, bu şehrin kurulu olduğu vahayasığmayacak. Geleceği düşünerek DSİ ALANINI daha da güzelleştirip daha da yeşillendirerek devasa bir PARK VE YEŞİL ALAN haline getirin. Allah'a, bugüne, geleceğe, nesillere, şehre, çevreye ve doğaya karşı sorumluluk böyle yerine getirilsin. YEŞİL MEDENİYET, YEŞİL KENTLER en büyük felsefemiz olsun.

DERE VE KANALLARA KİM BAKACAK? 11 Eylül 2024 16:13

DSİ BU ŞEHRİN KANAL VE DERELERİNİ DİĞER ŞEHİRLER GİBİ NİÇİN BAŞTAN BAŞA TERTEMİZ VE PIRIL PIRIL YAPMIYOR? DSİ NEDEN VAN'IN DERE VE KANALLARINDA BAKIM, ONARIM, İYİLEŞTİRME YAPMIYOR? BU ŞEHRİN DERE VE KANALLARININ ÇEVRESİ NİÇİN DİĞER ŞEHİRLERDEKİ GİBİ ÇİÇEK BAHÇESİ VE YEŞİL ALAN DEĞİL? BU ŞEHRİN DERE VE KANALLARININ HEPSİ AMA ÖZELLİKLE ŞAMRAN, KORUBAŞ, AKKÖPRÜ, KİRMAN VE DAHA PEK ÇOĞU TEL TEL DÖKÜLÜYOR? NEDEN ŞEHRİN İÇİNDEKİ DERE VE KANALLAR OT, YOSUN, ÇAMUR, TAŞ, METAL, KAĞIT, LASTİK, PİSLİK VE HER TÜR EVSEL ATIKLA DOLU. DERE VE KANAL TABANLARI BETON OLSA, TERTEMİZ EDİLSE, DEMİR MAZGALLAR OLSA, İKİ YANDA DEMİR PARMAKLIKLAR OLSA, GÜZEL YAYA VE ARAÇ KÖPRÜLERİ OLSA,ETRAFI YEMYEŞİL OLSA, GÜZEL BİR PEYZAJ, ÇEVRE DÜZENLEMESİ VE IŞIKLANDIRMA OLSA KIYAMET Mİ KOPAR?BU ŞEHİR VE BU BİR MİLYON İNSAN BUNLARA LAYIK DEĞİL Mİ? NEDEN SAHAYA ÇIKIP ONLARCA DERE, KANAL VE ARKLA İLGİLENMİYORSUNUZ? NEDEN EY İLGİLİLER? NEDEN EY KURUMLAR? NEDEN EY DEVLET SU İŞLERİ? NEDEN EY BELEDİYELER? YILLARDIR HER SENE DERE VE KANALLAR SAYDIĞIMIZ SORUNLARIYLA HABER OLUYOR. NEDEN İLGİLENMİYORSUNUZ? NEDEN TAMAMINI KURTARMIYORSUNUZ,?

TARIM VE HAYVANCILIK 11 Eylül 2024 16:12

Ülkemizde yüzölçümü olarak beşinci büyük şehir VAN... 13 ilçe.... Yüzlerce köy.... Yüzlerce yayla ve mera... Geniş ovalar.... Bol su.... Göller,göletler, havuzlar, dereler, kanallar, arklar... Bol güneş... Bol nüfus.... AMA tarım gerilemiş durumda,hayvancılık gerilemiş durumda ... Yukarıda sayılan artıları hesaba kattığımızda ülkede hayvancılıkta ve tarımda en iyi il veya en iyi ilk üç ilden olmamız gerekiyor... Küçükbaş, büyükbaş hayvancılık, tavuk, kaz, hindi yetiştiriciliği, arıcılık, balıkçılık, her tür tarımsal faaliyet, sebze yetiştiriciliği, meyve yetiştiriciliği denilince VAN akla gelen ilk üç şehirden biri olmalı.... Fakat bu başlıkların hepsinde çok ama çok gerilerdeyiz. Orman varlığımız, yayla turizmimiz de en gerilerde.... On yıllardır sorumluluk ve makam sahibi olan herkesin ama herkesin sorumluluğu var...

VİZYON, VİZYON, VİZYON 11 Eylül 2024 16:11

*** ESKİ VAN ŞEHRİ, SURLARI VE TARİHİ YAPILARI *** ADIR, KUŞ VE ÇARPANAK ADALARINDAKİ TARİHİ YAPILAR *** VAN, 13 İLÇESİ VE KÖYLERİNDEKİ BÜTÜN TARİHİ CAMİLER, MEDRESELER, HANLAR, KÖPRÜLER, KÜMBETLER VB. TARİHİ YAPILAR *** HOŞAP KALESİ VE HOŞAP SURLARI *** ÇAVUŞTEPE KALESİ *** AYANIS KALESİ *** YEDİ KİLİSE *** ST. BARTHOLOMEUS KİLİSESİ, *** ST. THOMAS KİLİSESİ ***ST. STEFANOS KİLİSESİ gibi onlarca tarihi yapı ve alan ihya edilmeyi, restore edilmeyi, ayağa kaldırılmayı, turizme kazandırılmayı bekliyor. Bu kadim kentte birçok medeniyet, millet, kültür ve dinden sayısız tarihi miras var. VAN bu tarihi mirası ayağa kaldırırsa yerli ve yabancı ziyaretçilerin akın ettiği ilk on şehirden biri olur. Yılda iki milyon ziyaretçi gelir. İş, istihdam, zenginlik ve ekonomik şahlanma da olur.

Bakmadan Geçme