KANDAŞOĞLU: VAN'DA GÜZEL ŞEYLER OLUYOR

Van TSO eski başkanı Zahir Kandaşoğlu, Van'da güzel gelişmelerin olduğunu belirterek, 'Bildiğiniz üzere ben hiç kimseye yağ çekmem, yağcılık yapmam hele hele ikiyüzlü biri hiç değilim. Ben her zaman gerçekleri söylerim. Sayın valimiz Murat Zorluoğlu'nun Van'a atanmasından çok mutluyum. Sorunları araştırarak, iyi tespitler yapan ve çözüm arayan bir vali gelmiş' dedi.

Burhan Ergin - Özel Haber

Kuruluşumuzun 80. yılı nedeniyle gazetemizi ziyaret eden Van TSO eski başkanı Zahir Kandaşoğlu, imtiyaz sahibi Erdal Perihan ve spor müdürü Rıdvan Can ile görüşerek gündemi değerlendirdi. Kandaşoğlu, Vali Zorluoğlu’nun Van’a atanmasından, TSO seçimlerine, Van’daki siyasi boşluktan, torpille işe alımlardan ve Van’ın sorunları hakkında açıklamalarda bulundu.

“KURUMLAR VAN’DA HAREKETE GEÇTİ”

Vali Murat Zorluoğlu’nun Van’a atanmasından dolayı büyük mutluluk yaşadığını anlatan Kandaşoğlu, kurumların harekete geçtiğini belirtti. Kandaşoğlu,Van’da beni çok sevindiren bazı gelişmeler oluyor. Bildiğiniz üzere ben hiç kimseye yağ çekmem, yağcılık yapmam hele hele ikiyüzlü biri hiç değilim. Ben her zaman gerçekleri söylerim. Sayın valimiz Murat Zorluoğlu’nun Van’a atanmasından çok mutluyum. Sayın valimi izliyorum, gerçekten işi bilen, gelmeden önce Van’ın sorunlarını araştırarak, iyi bir şekilde tespit eden,  şuanda sahada güzel konuşarak, çözüm arayan bir vali gelmiş. Şuan valimizin konumu çok önemlidir. Hem ilin valisi, hem de Büyükşehir Belediye Başkan Vekilidir. Sınırsız bir yetkisi var, bütün ilçe belediyelerinden de sorumludur. İnşallah sayın valim tespitlerini iyi yönde kullanır. Van’a kaliteli insanlar geldi fakat yanlış bilgilendirmeler o kurumu ve başındaki amiri ciddi sıkıntıya soktu. Valimizin Van’ın sorunlarını iyi şekilde tespit ettiğini görüyorum. Kurumlar şuan ciddi bir şekilde harekete geçmiş, ilçe belediyeleri harekete geçmiş ve inşallah bunların hepsi sayın valimize uyum sağlar. Sayın valimizden izin almadan bilgisi dışında işler yapmazlar” dedi.

“VAN’DA HAREKETLİLİK VAR”

Türkiye’de yatırım ve inşaat alanında en hareketli ilin Van olduğunu ifade eden Kandaşoğlu, “Ben bütün illeri geziyorum. 2017 yılının son üç dört ayından beri belediyelerin ruhsat ve imar yönünden engelleri kaldırmasıyla Van’da inşaat alanında büyük bir patlama var. Geçen yıl iş bulamayan kamyoncular, iş bulmayan iş makine sahipleri, iş bulmayan nakliye grupları iş bulmayan ustalar, iş bulamayan yövmiyeyle çalışanların hiçbirinin sorunu kalmadı. Geçen sene 6-7 bin liraya çalıştırdığımız kamyonların bu seneki aylığı 14-15 bin lira oldu. Geçen sene 15 bin liraya çalıştırdığımız iş makineleri 32 bin liraya çalışıyor. Geçen sene 2 bin 500 liraya çalıştırdığımız kepçe operatörleri bugün 4-5 bin liraya çalışmakta ve operatör bulamamaktayız. Van’da inşaat sektöründe iyi bir hareketlenme var” ifadelerini kullandı.

“ÖDENEK SORUNUMUZUN ÇÖZÜLMESİ GEREKİR”

Kamu kurum ve kuruluşlarda ödenek sorunun olduğunu vurgulayan Kandaşoğlu,Ancak bazı sorunlar var. Sayın valime siyasiler yardımcı olabilirse ve ciddi anlamda ödenek sorununu çözerse Van büyümeye devam edecek. Ödenek sorununun mutlaka çözülmesi gerekiyor. Kurumların ödeneklerinin acilen gelmesi gerekiyor. Bankaların finansa erişimde firmalara limit açması gerekiyor. Tüccarlara yönelik bazı çalışmalar yapması gerekiyor. Tek sıkıntımız Büyükşehir Belediyesi dahil olmak üzere kurumların ödenek sorununun muhakkak çözülmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

“KARAYOLLARINA SAHİP ÇIKMAMIZ GEREKİYOR”

Van ve bölgede önemli yatırımlara imza atan Karayolları 11. Bölge Müdürlüğüne sahip çıkılması gerektiğini anlatan Kandaşoğlu, “Van’ın ana damarı olan bazı kurumlar var. Bizim bu kurumlara sahip çıkmamız gerekiyor. Bu kurumlara biraz değer vermemiz gerekiyor. Deprem sürecinde Erdal Perihan’ı aradım ve Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü’nün Bitlis’e taşınacağını söyledim. Kendisi de böyle bir şeyin kabul edilebilir bir yönünün olmadığını söyleyerek, vali beyle görüşeceğini ifade etti. Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü bugün Van, Muş, Bitlis, Hakkâri’nin ekonomik yönden can damarıdır. Karayollarının şuanda Van’da katrilyonluk yatırımları var. Van ve bölge illerinde büyük projeleri hayata geçiriyor” dedi.

“İHALELERİN MERKEZE ALINMASI DAVET USULÜ YAPILMASI YANLIŞ”

Kamu kurumları tarafından yapılan ihalelerin merkeze alınmasının yanlış olduğunu söyleyen Kandaşoğlu,Bakın davet usulü yapılan hiçbir işi alamadım. Çünkü özel şartlar isteniyor ve benim belgem yetmiyor ama yine de şikayetçi değilim. İşi başka firmalar aldı, bende onun taşeronluğunu yapıyorum. 1979 yılından bu yana Karayollarında müteahhidim. Benim adıma bir tek iş yok, her sene yabancı firmalar alıyor. Bizde onların taşeronluğunu yapıyoruz. Karayolları ilimizin olmazsa olmaz yatırımcı kurumlarından biridir. Çünkü Karayolları olmazsa biz açlıktan ölürüz. Şuan 500 çalışanım var, 500’ü de Karayollarının verdiği işi yapıyor. Tabi tüm ihalelerin Ankara’da yapılması memleketimiz için haksızlıktır. İhalelerin ilana çıkarılıp Van’da yapılması ilimiz ekonomisine çok daha fazla katkı sağlar. Bazı ihalelerin daha kaliteli ve güzel olması için şartları var. Ama ihalelerin davet usulü yapılmasında Karayollarının hiçbir suçu yok, hükümetin politikasıdır. İhalelerin merkeze alınması yanlıştır. Bu bölgede yapılması gerekiyor. Tabi bunu yapmak içinde ilimizdeki kurumların çaba sarf etmesi bizlerinde kurumlara sahip çıkmamız gerekiyor” diye konuştu.

“TORPİL OLMADAN KİMSE İŞE ALINMIYOR”

Van’da torpil olmadan kimsenin işe alınmadığını ileri süren Kandaşoğlu, Van’da siyasi boşluktan dolayı isyan eden genç bir grup var. Vanlı gençler kapı kapı dolaşıp isyan ediyorlar. Ben onlara sonuna kadar hak veriyorum. Ülkede en genç nüfusa sahip olan il Van’dır. Gençler kapı kapı dolaşıyor fakat muhatap bulamıyor. Gençleri dinleyecek, yönlendirecek kimse yok. Bu büyük bir sorundur. Van’da bir dedikodudur aldı başını gidiyor. Kurumlara alınan kişilerin torpil ile alındığı bilgileri bize geliyor. İşe alınan kişilerden para alınıyor. Bunların hepsine ciddi şekilde el atılması lazım.  Van’da torpilin olmadan mümkün değil işe giremezsin” dedi.

“VAN TSO’NUN ÜYELERİ DÖNMEMİ İSTİYOR”

Van Ticaret ve Sanayi Odasının üyelerinin göreve dönmesini istediklerini anlatan Kandaşoğlu, TSO seçimlerinde adaylık sinyalleri verdi. Kandaşoğlu,Ben Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanıyken gündem yaratırdım. Her olaya vakıftık. Kimse odadan habersiz hareket etmezdi. Bugün Van Ticaret ve Sanayi Odası olacak ve ödenek gelmeyecek. İşadamları bu kadar sıkıntı yaşayacak. Bankalar kredi vermeyecek. Bizim dönemimizde sorunlar çözülünceye kadar gündemden düşmezdi. Van Ticaret ve Sanayi Odasının üyelerinin yüzde 80’i benim çok acilen odaya el atmamı istiyorlar. O kadar aciz olmuşlar, benim göreve dönmemi istiyorlar. Ben şuan değerlendiriyorum. Ekim veya Kasım ayında seçimler yapılabilir. Mevcut yönetime bağlıdır. Onlar seçim gününü belirler. Dediğim gibi düşünüp değerlendirdikten sonra aday olup olmayacağım konusunda karar vereceğim” ifadelerini kullandı.

“VANSESİ KİMSENİN ARKA BAHÇESİ OLMADI”

Vansesi Gazetesi’nin 80 yıllık ömründe hiçbir siyasi parti veya derneğin arka bahçesi olmadığını söyleyen Kandaşoğlu,Vansesi Gazetesi Van’ımızın gururu olup, yerel basında çok güzel bir yer edinmiş, halkımızın beğenisini kazanmış bir gazetedir. Vansesi’nin 80 yaşına girmesi bizim için büyük önem taşıyor. Bugüne kadar ciddiyetini bozmayan, haber kalitesini sürekli en üst seviyede tutan böyle bir gazetenin Van’da olması sevindiricidir. Allah’a şükür bu zamana kadar Vansesi’nde olumsuz bir vakaya rastlamadık. Her zaman dik duran bir gazetedir. Vansesi bu zamana kadar hiçbir siyasi partinin veya derneğin arka bahçesi olmadı. Hep Van’ın geleceği için haberler yaptı. Ben hem Van TSO eski başkanı olarak, hem de işadamı olarak gazeteyi kuran ve bugünlere getiren büyüklerimi rahmetle anıyor gazetenin idamesini sağlayan tüm çalışanlarını kutluyorum” şeklinde konuştu. 

Bakmadan Geçme