Kansızlık kalbi çarpar
Çarpıntı, sadece kalp hastalıklarına işaret etmiyor. Prof. Dr. Karabulut, uyarıyor: Kansızlık, tansiyon ve guatr hastalıkları da çarpıntıyla kendini gösteriyor.
KANSIZLIK: Kansızlıkta kalp, vücudun oksijen ihtiyacını karşılamak için daha çok çalışıyor. Bu tablo da kendini çarpıntıyla belli ediyor. GUATR: Boyunda bulunan tiroit bezinin hızlı çalışması, vücudun metabolizmasını hızlandırıyor. Bu tablo, sıklıkla kendini çarpıntıyla gösteriyor. Sebebi bulunamayan çarpıntı şikayetlerinde mutlaka tiroit hormonlarına bakılması gerekiyor.
UYKU BOZUKLUKLARI: Düzenli uyku uyumayan kişilerde kandaki stres hormonlarının seviyesi artıyor. Buna bağlı olarak kalp hızı daha yüksek seyrediyor.
SİGARA VE ALKOL: Tütün ürünleri ve aşırı alkol tüketimi, vücudun metabolizmasını etkiliyor. Bu durum çarpıntı ataklarına yol açıyor.
KAYGI BOZUKLUĞU: Vücutta oluşan her türlü fiziksel ve duygusal stres, çarpıntıyı tetikliyor. Bunun yanında kaygı bozukluğu, evham ve depresyon da çarpıntıya yol açabiliyor.
HORMONAL DEĞİŞİMLER: Kadınlarda oluşan hormonal değişimler, kendini çarpıntı olarak gösterebiliyor. Özellikle menopoza geçiş sürecinde çarpıntı atakları sık gözleniyor. Hamilelik sürecinde de kalp atım hızı yükseliyor.
KAHVE VE ÇAY: Kafeinli enerji içecekleri, kahve ve aşırı demli çay, çarpıntıya yol açıyor. Yeşil çay ise tam tersine çarpıntıyı azaltıyor.
GIDA TAKVİYELERİ: Özellikle vücut geliştirme için kullanılan bitkisel gıda takviyelerinin çoğunda vücudu tetikleyecek maddeler bulunuyor ve bu durum çarpıntıya yol açabiliyor.
AŞIRI SPOR: Hazır olamayan bir vücudun yoğun spor yapması çarpıntıya neden oluyor. Zaman zaman bu durum ciddi ritim bozukluklarını tetikleyebiliyor. Bu neden- le sıfır- dan spora başlayacak kişilerin ilk ay ısınma şeklinde spor yapmaları gerekiyor.
ALERJİ: Besin alerjileri sık görülen çarpıntı sebeplerinden biri oluyor. Ağır yemek sonrasında hazımsızlığa bağlı çarpıntı atakları da sık görülüyor.
TANSİYON: Yüksek tansiyon, KOAH gibi kronik hastalıklar, romatizmal hastalıklar ve kanser türleri de vücutta iltihabi reaksiyon oluşturarak çarpıntıya yol açabiliyor.
BÖBREK HASTALIKLARI: Böbrek üstü bezlerinden aşırı salınan hormonlar, çarpıntı ve tansiyon yüksekliğiyle sinyal veriyor.
İLAÇLAR: İlaç kullanımı, çarpıntıya yol açabiliyor. Özellikle grip, astım, guatr, antibiyotikler ve depresyon ilaçları ciddi çarpıntı atakları yapabiliyor.
SUSUZLUK: Vücuttaki su ve tuz miktarının az olması, çarpıntıyı tetikleyebiliyor. Bu duruma sıklıkla halsizlik ve tansiyon düşüklüğü de etki ediyor.