Karar bir daha gözden geçirilmeli

Hükümet Konağı yeriyle ilgili alınmış olan kararın inşaat başlamadan önce, yol yakınken kentimizin geleceği de göz önüne alınarak bir kez daha gözden geçirilmesi ileride telafisi imkansız olası yanlışları önleyecektir.

1915 sonrası yeni Van şehrimizin 1930'lu yıllarda sırtı Erek Dağı'na yüzü Van Kalesi ve Van Gölü'ne yani güzelliğe, yeniliğe, gelişmeye, büyümeye müsait yukarıdan aşağıya hafif eğilimli, tepesi bayırı olmayan geniş Van Ovası üzerinde kurulduğunu birçok yazımda dile getirdim.

 

Planlı şehirleşmeye müsait topoğrafya avantajına karşın şehrimiz özellikle 1980'nden sonra belediyelerin ranta dayalı kararları,  imar planlarına aykırı uygulamalarının yanı sıra valiliklerin sanayi alanları, kurum, tesis yerleri seçiminde yaptıkları yanlış tercihleri sonucu ortaya kimliksiz, çarpık, hormonlu büyüyen bir şehir çıktı. Kentten, toplumdan ziyade kişilerin çıkarlarını koruyan kollayan bu süreç 2010'lu yıllara kadar devam etti.

 

 23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de meydana gelen depremlerin ardından 2012 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlamalar Genel Müdürlüğü ve Van Belediyesi işbirliği ile 1/25.000 bütünlüklü nazım imar planı hazırlandı.

 

Kentin anayasası olarak bilinen nazım imar plan çalışması doğrultusunda ilimizin demografik, kültürel, ekonomik, fiziksel ve mekansal verilere dayalı korunacak kültürel varlıkları, su havzaları, orman, tarım ve mera alanlarının yanı sıra afet risk alanlarının göz önüne alınarak altyapı, enerji, sanayi ve ulaşım kararlarını içeren imar planı 2013 yılında askıya çıkarılarak kamuoyu ile paylaşıldı.

 

Kentimizin ticaret merkezleri, sanayi, turizm, toplu konut gibi özel öneme sahip yatırım alanları ile ilgili yer seçim kararlarına dayalı yerlerin gelişim alanları ve ana arazi kullanım kararlarını belirleyen makro ölçekli nüfus dağılımı ve bu yoğunluğun kararlarını veren kentsel dönüşüm alanları, öncelikli proje alanlarını belirleyen alt ölçekli Van il bütününün tamamını esas alan 1.900.000 hektar alanı kapsayan nazım imar planını çalışması sürerken plana aykırı ilk yapılaşmayı ne ilginçtir ki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kendisi başlattı.

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Van İl Müdürlüğü yapılan uyarıları, itirazları dikkate almayarak inatla şehir merkezine 20 km mesafede vatandaşların ulaşımda sorun yaşayacağı Edremit'te deprem sorası yapılan yeni TOKİ konutlarının önünde park, yeşil alan olarak değerlendirilmesi gereken arsaya çevre ve şehircilik mantığıyla taban tabana zıt bir anlayışla hazırlanan yeşil alanı bulunmayan estetikten, uzak çevreyle uyumu öngörmeyen projeyle göle nazır beton yığını hizmet binası dikildi. 

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ 

Bakmadan Geçme