Karar çıktı Öztürk gitti

22 yıl önce işlenen bir cinayete ilişkin yargılandığı davada 'cinayetin azmettiricisi' iddiasıyla müebbet hapis cezası alan Van Et Metro Grubu sahibi Galip Öztürk'e 2 yıl önce infazın durdurulması kararı çıkmıştı. Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Öztürk hakkında 11 Ekim'de verilen müebbet hapis cezasının infazının devamına karar verdi. Henüz hakkında yakalama kararı çıkmayan Öztürk'ün ise yurtdışına çıktığı belirtiliyor.

Hürriyet Gazetesinden Dinçer Gökçe'nin haberine göre YARGITAY Ceza Genel Kurulu, Metro Holding’in patronu Galip Öztürk’e, ‘öldürmeye azmettirme’ suçundan verilen müebbet hapis cezası kararının yerinde olduğuna hükmetti. Kurulun bu kararı ile birlikte, Öztürk hakkında 2 yıl önce verilen infazın durdurulması kararı da ortadan kalktı. Öztürk’ün avukatı Tuncay Çaltekin, karardan yeni haberleri olduğunu, müvekkili hakkında yakalama kararının ise henüz çıkarılmadığını söyledi. Öztürk’ün, kararın verildiği gün yurtdışına gittiği belirtildi.

5 KİŞİYE BERAAT 2 KİŞİYE MÜEBBET

Galip Öztürk’ün, müebbet hapis cezası aldığı dava 22 yıl önce işlenen bir cinayete dayanıyor. 28 Eylül 1996 sabahı, Kuvvet Köseoğlu isimli kişi Beyoğlu’nda saklandığı evde öldürüldü. Galip Öztürk ile aralarında, Samsun’da yaşadıkları dönemden kalma kan davası olan Köseoğlu’nun öldürülmesi sonrası açılan davada 7 kişi yargılandı. Yargılama devam ederken, cinayeti işleyen Kudret Okumuş, yurtdışına kaçmaya çalışırken yakalandı. Okumuş 28 Ağustos 2011 günü Çorum’da tutuklandı.

Davaya bakan İstanbul 19. Ağır Ceza Mahkemesi kararını 8 Ekim 2012 günü verdi. Mahkeme, sanıklar Y. Y., A O., Y. Ö., S. Ş. ve C. K. hakkında, delil yetersizliğinden beraat verdi. Mahkeme, Galip Öztürk ile cinayetin tetikçisi Kudret Okumuş’a müebbet hapis cezası verdi. Kararda, Öztürk cinayetin azmettiricisi olarak yer aldı. Mahkemenin kararını Öztürk’ün avukatları temyiz etti. Dosyaya bakan Yargıtay 1. Ceza Dairesi, mahkemenin kararını 17 Eylül 2014’te onadı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Öztürk’ün avukatlarının başvurusu üzerine, onama kararının kaldırılmasını talep etti. Bu aşamadan sonra, dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na gitti. Kurulun dosyaya ilişkin inceleme süreci devam ederken, Öztürk’ün avukatları bu kez de müebbet hapis cezasını veren İstanbul 19. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurdu.

YENİDEN YARGILANSIN TALEBİ

Avukatlar, mahkemeye 19 Eylül 2016 günü sundukları dilekçede yargılamanın yenilenmesini talep etti. Dilekçede, mahkumiyet kararını FETÖ’cü hakimlerin kurmaca delillere dayanarak verdiği savunuldu. Mahkeme 30 Eylül’de verdiği kararla, başvuruyu reddetti. Kararda, yargılamanın yenilenmesine yer olmadığı kaydedildi. Galip Öztürk’ün avukatları bu kez bir üst mahkemeye başvurdu. 20. Ağır Ceza Mahkemesi 11 Ekim’de verdiği kararla, yargılamanın yenilenmesi talebini kabul etti. Bu kararla birlikte, Öztürk hakkındaki infaz kararı da durduruldu.

İNFAZIN DEVAMI KARARI

İstanbul 19. Ağır Ceza Mahkemesi, 7 Kasım tarihli ek tensip ile Yargıtay Ceza Genel Kurulu’ndan dosyanın dönüşünün beklenmesine karar verdi. Kurulun 3 Temmuz 2018 tarihli kararı mahkemeye ulaştı. Kurulun kararında, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının itirazının reddine karar verildiği anlaşıldı. Bu kararla birlikte, İstanbul 19. Ağır Ceza Mahkemesi geçen 16 Kasım’da Öztürk hakkında şu kararı verdi: “Hükümlü hakkında verilen müebbet hapis cezasının infazının devamına…” Galip Öztürk’ün avukatı Tuncay Çaltekin, “Kararı yeni gördüm. Henüz yakalama kararı çıkarılmamış” dedi.

Galip Öztürk kimdir?

Galip Öztürk, 19 Nisan 1965 tarihinde Samsun'un Ayvacık ilçesinde ailesinin beş çocuğundan biri olarak doğmuştur. Galip Öztürkİlköğrenimini Çarşamba'da tamamladıktan sonra 13 yaşındayken İstanbul'a giderek Topkapı'da bir çay ocağında çalışmaya başladı. Ardından o zamanlar Topkapı'da bulunan şehir terminalinde çay ocağı ve tuvalet işletmeciliği yapmaya başladı.

 Öztürk, elinde hiç otobüs olmamasına rağmen otogardan bir yazıhane kiralayarak 'Star Turizm' isimli firmayı kurdu. Firma bünyesinde kendisine ait aracı olmadığından, araç sahiplerinden komisyon alarak ve çaycılığa devam ederek geçimini sağladı.

1992 yılının Kasım ayında ise Metro Turizm'i kurdu. İlk olarak İstanbul-Ankara hattında üç otobüsle yola çıkan firma daha sonra hızla büyümeye başladı. Öztürk 2000 yılında Uluslararası Anadolu ve Trakya Otobüsçüler Derneği'nin başkanlığına seçildi. Aynı yıl Büyük İstanbul Otobüs İşletmeleri AŞ'nin de yönetim kurulu başkanlığı seçimini kazandı. 4 Ocak 2005 tarihinde ise 58 derneği çatısı altında toplayan Türkiye Otobüsçüler Federasyonunu kurdu ve bu federasyonun kurucu başkanlığı görevini üstlendi.

Galip Öztürk, 5 Temmuz 2003 tarihinde çıkar amaçlı suç örgütü oluşturmak suçuyla yargılanmasına rağmen daha sonra serbest bırakıldı. 2005'te Van Et'i kendi grubuna katarken, 2009 yılının başında Metro Turizm'i halka açmak için Van Et'e sattı. Nisan 2009'da İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) manipülasyon yaptığı iddiasıyla gözaltına alındı ve adliyeye sevkedildi. Ancak daha sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Aynı ay Metro Turizm hisselerini yine kendisine ait olan Van Et Ticaret Yatırımlar'a devredilmesine Rekabet Kurulu tarafından onay verildi. 2009'un son aylarında ise bir iş adamına zorla 2 milyon liralık senet imzalattığı iddiasıyla gözaltına alındı.

Öztürk, 29 Şubat 2012'de tehditle çek-senet tahsilatı yaptığı iddiasıyla gözaltına alındıktan sonra, tutuklanarak Metris Cezaevi'ne gönderildi. Galip Öztürk Kuvvet Köseoğlu cinayetini azmettirdiği iddiasıyla önce ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme daha sonra Galip Öztürk'ün cezasını müebbet hapse çevirdi.

Galip Öztürk'ün 19.04.2013 tarihinde yapılan duruşmasında tahliye kararı verildi. 40'ın üzerinde şirkete sahip olup, Büyük İstanbul Otogarı ve Kayseri Şehirlerarası Otobüs Terminali'ni işleten Öztürk, Samsun Yusuf Ziya Yılmaz Otogarı, Havza ve Yeni Çarşamba terminalleri'nin de sahibi. Öztürk'e ait olan Metro Ticari ve Mali Yatırımlar Holding'in iştiraki Metro Turizm Seyahat'in yüzde 5'inin Ali Bayramoğlu'na satışı için görüşmelere başlanmasına karar verildi. Galip Öztürk, Hülya Öztürk ile evli ve 4 kız, 4 erkek çocuk babası

Kaynak: Hürriyet

Bakmadan Geçme