KARAYOLLARI ViCDANLARI SIZLATTI

Edremit Kıyıcak mevkiinde inşa edilen Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü'ne ait modern hizmet binası köprülü kavşağının Van Gölü'nü katlederek yapıldığını belirten Van TSO ve Van TB eski Başkanı Feridun Irak, 'Karayolları süper lüks yerleşkesi için Van Gölü'nü katletti. Özel köprülü kavşak ve yol yaptı, Vanlıların vicdanını sızlattı' dedi

Burhan Ergin-Özel Haber

Van TSO ve Ticaret Borsası eski başkanı Feridun Irak, Van TB eski Yönetim Kurulu Üyesi Faysal Değer ile birlikte kuruluşumuzun 80. yılı nedeniyle gazetemizi ziyaret ettiler. Irak, meslek odaları, İranlı turistler, Van'ın hayvancılık sektöründeki yeri, Karayollarının yeni hizmet binası ve Hepatit E virüsüyle ilgili açıklamalarda bulundu.

"SEÇİMLER CENTİLMENLİK HAVASINDA TAMAMLANSIN"

Meslek odası seçimlerinin Van'a yakışır şekilde tamamlanması gerektiğini söyleyen Irak, "TOBB Kanununda oda borsa seçimleri 4 yılda bir ekim kasım ayında yenilenir şeklindedir. Bu seçimler için yeni bir düzenleme yapıldı. Bu düzenleme ile oda ve borsaya kayıtlı üyelerin üyelikleri seçim tarihine göre son iki yıl içindeyse aday olamayacakları gibi oyda kullanamayacaklar. İlimizde 4 yılda bir seçimler yenilenirken, önemli olan sürecin Van'a ve Vanlıya yakışır bir atmosferde centilmence tamamlanmasıdır. Nihayette Van'ın kazanmasını diliyorum. Ben yarışın bu şekilde sonuçlanacağına inanıyorum. Van Ticaret Borsası için Halil Tandoğan adaylığını açıkladı. Van TSO içinde Necdet Takva'nın aday olacağını düşünüyorum. Sanırım önümüzdeki günlerde kendisi de yapacağı basın açıklamasıyla adaylığını açıklar" dedi.

"İRANLI TURİSTLERE İLGİ GÖSTERMELİYİZ"

Son yıllarda Van'ı ziyaret eden İranlı turist sayısının artmasının memnuniyet verici olduğunu ve Van'ın ekonomisine çok ciddi katkı yaptıklarını ifade eden Irak, "Van tarihi, doğası, kültürü ile önemli bir potansiyele sahiptir. Türkiye'nin en büyük açık hava müzesi ilimizde olmasının yanı sıra Van Gölü canavarı ile merak turizmi tarafında bulunmaktadır. Turizm potansiyelimizi iyi değerlendirmeliyiz. Gelen turist sayısını her yıl artırmalıyız. Bunun için hepimize görev düşmektedir. Turist sınır kapısından giriş yaptığında ilk muhatap oldukları kamu görevlilerimiz onları güler yüzle karşılar ve işlemlerini olabildiğince hızlı bir şekilde yaparken ziyaretleri süresince konakladıkları otellerin temizliği alışveriş yaptıklarında makul fiat ve kalite rehberlik hizmetleri önemlidir. Misafirler kendilerini kendi evlerinde hiss etmeliler. Ayrıca turistler için konser, festival, sirk gibi çeşitli etkinlikler düzenleyerek konaklama süreleri daha uzun tutulabilir. Bunun için ilgili kurum kuruluşların el ele vermeleri gerekir" şeklinde konuştu.

"HAYVAN VARLIĞIMIZ AZALDI"

Van'ın hayvancılıkta çok önemli bir il olduğunu söyleyen Irak,"Eskiden Dünyada hayvancılık dendiğinde ilk akla gelen ülke Türkiye olurdu. Türkiye'de hayvancılık dendiğinde ise akla gelen yer Van olurdu. Bu söylediklerim 1980'li yılların ortalarına kadar böyledir. Ülkemizin o tarihlerdeki verilerine baktığımızda tablo şöyledir. Nüfusumuz 44 milyon Canlı hayvan varlığımız(koyun-keçi-sığır) 80 milyon civarındadır. Bir başka deyişle kişi başına iki hayvan düşüyor. Günümüzde ise ülke nüfusu 80 milyona yaklaşırken hayvan varlığımız 40 milyon civarına düşmüş bulunmaktadır. Yani nüfusumuz katlanırken hayvan varlığımız yarı yarıya azalmış bulunmaktadır" ifadelerini kullandı. 

"YANLIŞ POLİTİKALAR HAYVANCILIĞI BİTİRİYOR"

1980'li yılların ortalarından itibaren izlenen yanlış politikaların, hayvancılığı bitirme noktasına getirdiğini dile getiren Irak, "Bu işle uğraşanlara verilen teşvik desteklerin doğru belirlenmesi, dış ticarette denge gözetilmemesi, et ve kasaplık hayvan ithaline izin verilmesi ki son zamanlarda gümrük vergileri nerdeyse sıfırlandı. Bütün bunlar sektörü çok olumsuz etkiledi. Yapılması gereken 1980 öncesi politikalarına geri dönülmesidir. Verilen destekler doğru tespit edilmeli ve doğru yerde doğru yatırım ilkesiyle hareket edilmelidir. Bu sektörde dünyayla rekabet edebilmek için olmazsa olmaz iki faktör vardır. Bir çayır meralarınız olacak. İki eksi yirmi, artı otuz aralığında ikliminiz olacak. İşte bu ikisi de ülkemizde Doğu Anadolu Bölgesinde mevcuttur. O halde hayvancılık yatırımları için doğru yer bu bölgedir. Teşvikler ve destekler bu bölgeyle sınırlandırılarak yatırımlar doğru yere yönlendirilmelidir" diye konuştu.

KARAYOLLARINA SERT TEPKİ

Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü'nün yeni yerleşkesi için Van Gölü sahilinin katledildiğini belirten Irak, "Karayolları eskiden personel ve makine ekipmanlarıyla yollar açan ve yollar yapan bir teşkilattı. Kendine yeten ortalama her kurum gibi hizmet binası bulunuyordu. Fakat şimdi ise ihale dosyası hazırlamak ve ihale yapmaktan başka bir işlevi kalmadığı gibi kendisine devasa ölçülerde ve süper lüks bir yerleşke yaptı. Bu yerleşke yapılırken ilin çeşitli yerlerinde ve alt yapı sorunu bulunmayan kendine tahsisli yüzlerce dönüm arazi varken, Van'ın turizm beldesi olan Edremit ilçesinde yapıldı. Bu yerleşkeye, çok büyük maliyetle Van Gölü sahilleri betonla doldurularak, katledilerek, çirkinleştirilerek özel köprülü kavşak ve yol yapıldı. Bu köprülü kavşak yapılırken tepkiler ve uyarılar dikkate alınmadı. Kapalı spor salonu olan yerleşke çok lüks yapıldı. Bu yerleşke için yaklaşık 200 milyon lira harcandı" dedi.

"ÜNİVERSİTEYE TAHSİS EDİLSİN"

Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü'ne eleştirilerini sürdüren Irak, kamu kurumları hizmet binalarının standardın üstünde olmaması gerektiğini kaydederek, "İlimizde daha taşımalı eğitim yapılırken, yaklaşık 40 bin kişinin bulunduğu Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde bile köprülü kavşak bulunmazken, Karayollarının kendisi için yapmış olduğu bu yerleşke herkesin vicdanını rahatsız etmiştir. Devlet ricali hariç hiç bir kamu kuruluşunun hizmet binası ortalama standardın üstünde olmamalıdır. Bu yerleşkenin ısıtılmasına iklimlendirilmesine yılda 5 milyon lira yetmez. Vatandaşın vergileri bu şekilde kullanılmamalıdır. Bu yerleşke kurulacak üniversiteye tahsis edilerek beton yığını kavşağı kaldırılarak sahilin yeniden doğal yapısına kavuşturulmasıyla vicdanlar rahatlar" dedi.

"SORUNLAR BELİRLENEREK ÇÖZÜLMELİ"

Van'ın sorunları çözülürken önceliklerin belirlenmesinin daha faydalı olacağını belirten Irak, "Van sorunları birikmiş bir ildir. Acil çözülmesi gereken sorunlara öncelik verilmelidir. İvedilikle çözülmesi gereken sorunlar dururken başka şeylerle zaman kaybedip kaynaklarımız israf edilmemelidir" dedi.

"HEPATİT E VİRİSÜ İÇİN GEREKLİ TEDBİRLER ALINMALI"

Uzmanlar tarafından Hepatit E virüsünün Türkiye'de en çok Van da görüldüğünü belirten Irak, "Bu virüs dünyada geri kalmış ülkelerin geri kalmış bölgelerin de görülüyormuş ve çöpten yetersiz, kanalizasyondan kaynaklanmakta olup, tedavisi olmadığı gibi hamile kadınlarda ölüme yol açan bir hastalıktır.  Yılların ihmali insan sağlığını tehdit eden çöp kanalizasyon sorununu çözmek yerine göz boyayan alanlarla meşgul olmanın getirdiği noktadayız. Van bunu hak etmiyor. Daha fazla zaman kaybetmeden soruna el atılmalıdır" şeklinde konuştu.

"VANSESİ'NİN 80. YILINI KUTLUYORUZ"

Vansesi Gazetesinin basın dünyasında önemli bir yeri olduğunu belirten Irak, "Vansesi bizim sesimiz, kulağımız, gözümüzdür. Özellikle bu bölgede tarafsız, bağımsız, başarılı gazetecilik son derece zor bir kamu görevidir. Başarılar ve kolaylıklar diliyorum. Büyük keyifle takip ediyorum. Vansesi'nin haberleriyle sürekli ulusal basında yer alması Van'ımız için gurur vericidir. Vansesi aynı zamanda ilimizin 80 yıllık tek ticari markasıdır. Vansesi Gazetesi asla ayrımcılık yapmadan objektif gazetecilik mesleğini basın ahlak ilkelerine bağlı kalarak sürdürüyor. Vansesi'ne herkesin sahip çıkması gerekir" şeklinde sözlerini bitirdi.

Gazetemiz imtiyaz sahibi Erdal Perihan ve Yazı İşleri Müdürü İkram Kali, Feridun Irak ve Faysal Değer'e nazik ziyaretlerinden dolayı teşekkür ederek, duydukları memnuniyeti dile getirdiler.

Bakmadan Geçme