• Haberler
  • Güncel
  • KAYAÇELEBİ: HAYATIMA DEĞER KATAN EN ÖNEMLİ UNSUR VAN KÜLTÜRÜDÜR

KAYAÇELEBİ: HAYATIMA DEĞER KATAN EN ÖNEMLİ UNSUR VAN KÜLTÜRÜDÜR

Van'ın hafızasını, kültür, sanatını tanıtmak, unutturmamak ve yaşatmak için çaba sarf edenduayen araştırmacı, gazeteci, yazar, şair Ümit Kayaçelebi '1960'lı yıllarda gazete muhabirliği yapıyordum. Erken yaşlardan itibaren yazmaya başladım. Hiçbir zaman meşhur olmayı düşünmedim. Hatta ilk derli toplu şiir kitabımı 2017 yılında yayınladım. O dönemler Hürriyet, Son Havadis, Yeni Sabah gazetelerinde ve Polis Ajansında muhabirlik yaptım. Hayatıma değer katan en önemli unsurVan kültürü oldu' dedi.

Burhan Ergin

Hayatını Van kültür ve sanatına adayan duayen araştırmacı, gazeteci, yazar, şair Ümit Kayaçelebi gazetemizi ziyaret ederek imtiyaz sahibi Erdal Perihan ile fikir alışverişinde bulundu.

1937 yılında kurulan Vansesi Gazetesi’nin çalışmalarını yakından takip ettiğini söyleyen Kayaçelebi, “Vansesi Gazetesi ilimizin en köklü, en eski gazetesidir. Vansesi Gazetesi’nin kurucuları merhum M. Remzi Perihan ve İlyas Kitapçı Van’ın değeridir. Gazeteciliğin aynasıdır. Herkesin örnek alması gereken insanlarıdır. Merhum Remzi Perihan Vansesi’nin kurucusu olduğu gibi Van Ticaret ve Sanayi Odası’nı da kurarak iş insanlarına öncülük etmiştir. Kentin sorunlarıyla yakından ilgilenip çözümüne katkı sunmuştur. Vansesi rüştünü ispat etmiş, ulusal gazetelerle boy ölçüşen Van’ımızın tanıtımı ve sorunlarının çözümü noktasında her türlü çabayı sarf eden ismiylemüsemma Van’ın sesidir. Vansesi para kazanma aracı değil. Vansesi Gazetesi haber ve köşe yazılarıyla kalitesini her zaman korumuştur. Çalışmalarını yakından takip ediyorum” dedi.

“Gazeteler eskiden dergahtı”

Gazetelerin eskiden sohbet ihtiyacını giderme yeri olduğunu söyleyen Kayaçelebi, “Genç yazarları büyükleri olarak hor görmememiz lazım. Bizde bir zamanlar gençtik. Çocukluk yıllarımda gazetelerin önünden geçerken Servet Mehterbaşoğlu, Demiray Şaşıhüseyinoğlu, Ahmet Kuralkan, Kaya Kayaçelebi gibi önemli şair ve yazarlarıgörürdüm. Eski gazetelerin en büyük özelliği dergah gibi olmasıydı. O zamanlar sadece gazete dizgilerinin dizildiği, personellerin bir arada çalıştığı bir mekan değildi. İnsanlar kahveye gitme ihtiyacından çok gazetelere gidip sohbet ihtiyacını giderirdi. Çocukluk yıllarımda her zaman onlar gibi gazeteci olabilir miyim diye düşünürdüm. Hakikaten o devirde onlar Van’ın tanınmış en meşhur insanlarıydı. Dertleri meşhur olmak değildi. İşlerini en güzel şekilde yaparlardı. Bazen arşivlere bakıyorum. Onların yaptığı haberlere, yazılara, şiirlere hayran kalıyorum. O zaman şehre karşı aidiyet duygusu, sahiplenme vardı. Gazetecilik yaparken kimseye şirin gözükmek için bir çabaya girmediler” diye konuştu.

“Çok zor şartlar altında gazetecilik yapardık”

Geçmişte gazetecilik mesleğini çok zor şartlar altında yaptıklarını belirten Kayaçelebi, “1960’lı yıllarda muhabirlik yapıyordum. Erken yaşlardan itibaren yazmaya başladım. Hiçbir zaman meşhur olmayı düşünmedim. Hatta ilk derli toplu şiir kitabımı 2017 yılında yayınladım. O dönemler Hürriyet, Son Havadis, Yeni Sabah gazetelerinde ve Polis Ajansında muhabirlik yaptım. Hayatıma değer katan en önemli unsurVan kültürü oldu. Enver Acar, Faruk Turhan, Kör İsmet, Salih İnsel gibi insanlar o zaman gazetecilik yapardı. Toplasan 10 gazeteci yoktu. Ben o dönem gazeteciliği fahri olarak yapıyordum. O zaman imkanlar kısıtlı olduğu için fotoğraf makinem bile yoktu. Ödünç aldığım fotoğraf makinesiyle fotoğraf çekerek haber yazıyordum. Ondan sonra zarfın içerisine bırakarak iadeli taahhütlü postayla yayınlanacak gazeteye gönderirdim. Hava muhalefetinden dolayı bazen haberim yayınlandıktan 10 gün sonra gazete gelirdi ama güzel günlerdi. O zamanlar gazete sahipleri de muhabirlerde çok zor şartlar altında mesleklerini icra ederlerdi. Yaşayanlar bilir tadı damağımda kaldı. Şimdiki gazetecilere şunu söylemek istiyorum. Bakın her işte ustalık, kalfalık, çıraklık vardır. Bu iş çekirge gibi zıplamaya gelmez. Gazetecilik de, yazarlık da sabır çok önemlidir. Kendinize başarılı birini örnek alıp onun gibi olmaya çalışacaksınız. Ben eskiden hep Kaya Kayaçelebi amcam gibi olmak isterdim.  Zaman gelip geçiyor. Şuan benim için Ümit Kayaçelebi Van’ın hafızası, yürüyen kütüphanesidir diyorlar. Ben sabırla, sebatla, azmederek bugünlere geldim. Genç gazeteci ve yazar kardeşlerimde biraz sabırlı olsunlar” şeklinde konuştu.

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Erdal Perihan gazeteci, yazar, şair Ümit Kayaçelebi’ye nazik ziyaretinden dolayı teşekkür ederek Van’ın değeri, belleği, hafızası, yaşayan tarihi, efsanesi, duayen gazeteci, üstad Ümit Kayaçelebi’den Van’da yaşayanların, Vanlıların, gençlerin, üniversite öğrencilerinin, gazetecilerin derin allame bilgilerinden faydalanması için Vansesi Gazetesi ailesinde köşe yazılarıyla Van’a Vanlılara ışık saçması ricasını mütevazı kişiliğiyle kabul ederek Vansesi Gazetesi’nde sizlerle buluşuyor. Bizlerde Vansesi Gazetesi ailesi olarak Ümit Kayaçelebi’ye bizi kırmayıp siz değerli okuyucularımızla buluşması adına hoş geldin der teşekkür ederiz.

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme