KAYYUMLAR KİTAP OLDU

İçişleri Bakanlığı kayyum atanan belediyelerin gerçekleştirdiği çalışma ve hizmetleri kitaplaştırdı. Dağıtımı yapılan yaklaşık 534 sayfadan oluşan kitapta kayyumlar tarafından yönetilen Büyükşehir il ve ilçe belediyelerinin gerçekleştirdiği yatırımlara ve ödedikleri borçlara ayrıntılarıyla yer verildi.

Evren Doğruer

 

İçişleri Bakanlığı tarafından 2016 yılında Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki bazı belediyelere atanan kayyumların gerçekleştirdiği çalışmalar ve hizmetler 31 Mart yerel seçimleri öncesi "Terör Nedeniyle Görevlendirme Yapılan Belediyelerin Hizmetleri" adlı kitapta yayımlandı. 18 il ve bu illere bağlı ilçelerdeki yatırımlar rakamlar ve fotoğraflarla anlatılıyor.

Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğraflarının yer aldığı kitabın ön sözünde "Türkiye'nin yaklaşık 40 yıldır mücadele ettiği PKK terörünün bugüne kadar yarattığı can kayıpları üzerinde değerlendirilmiş, meselenin vatandaşlarımızın sosyal ve gündelik hayatına olan etkisi nispeten geri planda kalmıştır. Oysa terör örgütüne müzahir olan siyasi parti veya kişilerin bir şekilde yönetimine geçen belediyelerde milletin değil, terör örgütünün menfaatlerini önceleyen karanlık bir anlayış ortaya koyulmuş, hem teröre kaynak sağlanmış, hem de vatandaşlarımızın en temel hakkı olan kamu hizmetlerine erişimi büyük ölçüde engellenmiştir. Günümüzde iletişim imkanlarının da gelişmesi neticesinde bu çarpıklığın düzeltilmesi yönünde oluşan toplumsal ve siyasal bilincin bir yansıması olarak bu istismara son verilmek üzere, terör örgütlerine müzahir belediyeler tespit edilerek bunlara ilişkin yeniden görevlendirmeler yapılmış ve bu yapılan değişiklik toplum nezdinde olumlu karşılık bulmuştur. Özellikle bölücü terör örgütüyle ilişki içinde bulundukları gerekçesiyle görevlendirme yapılan belediyelerde, bu yeni süreçte ortaya koyulan yeni hizmetler, atılan bu adımın ne denli isabetli olduğunun da göstergesi olmuştur. Bu kitapta olan veya yer bulmayan vatandaşımıza hizmet için atılan bütün adımlarda emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerimizi sunuyor, terörle mücadelemizde bugüne kadar kaybettiğimiz bütün şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi de şükranla anıyoruz" ifadelerine yer verildi.

Görevlendirme yapılan Diyarbakır, Mardin, Van, Ağrı, Batman, Bitlis, Hakkari, Siirt, Şırnak, Tunceli, Elazığ (Karakoçan ilçe belediyesi), Erzurum (Hınıs, Karaçoban, Karayazı, Tekman ilçe belediyeleri, Mersin (Akdeniz ilçe belediyesi), Şanlıurfa (Bozova, Halfeti, Suruç, Viranşehir ilçe belediyeleri), Iğdır (Tuzlaca, Merkez Hoşhaber ilçe belediyeleri), Kars (Digor ilçe belediyesi), Muş ve Adıyaman Merkez Kömür ilçelerinde gerçekleştirilen çalışma ve hizmetlerin anlatıldığı kitapta genel olarak şu ifadelere yer verildi; "Teröre giden kaynaklar vatandaşlarımıza hizmet olarak dönmüştür. Görevlendirme sonrası 7 buçuk milyar TL yatırım gerçekleştirilmiştir. 9 bin 900 km sıcak asfalt, 18 bin stabilize yol çalışması, 7 bin 735 km içme suyu şebekesi, 19 adet içme suyu arıtma tesisi, 23 adet atık su arıtma tesisi, 4 bin km kanalizasyon şebekesi, 2 bin 644 adet aile çay bahçesi ve çocuk parkı, 2 bin 530 adet taziye evi yapımı ve bakımı, 128 adet kütüphane yapımı, 2 milyon 865 bin 573 adet ağaç dikimi, 73 adet gençlik merkezi, 172 adet kadın kültür merkezi" 

Kitabın Van başlığında Büyükşehir Belediyesi, Bahçesaray, Başkale, Çaldıran, Çatak, Edremit, Erciş, Gürpınar, İpekyolu, Muradiye, Özalp, Saray ilçe belediyelerinin çalışma ve hizmetleri yer aldı. Van bölümünün girişinde Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez'in fotoğrafı ve il haritasına yer verilirken kitapta Van Büyükşehir Belediyesi'nin kayyumlarca yönetildiği dönemde 712 milyon 291 bin liralık yatırım yapıldığı, 1 milyar 60 milyon TL borç ödendiği bilgisi yer aldı. Bu hizmetler arasında 930 kilometre sıcak asfalt, 372 kilometre sathi kaplama, 672 kilometre stabilize yol, 243 kilometre içme suyu şebekesi hattı, 499 kilometre içme suyu isale hattı, 103 adet içme suyu kuyusu, 83 adet içme suyu deposu, 2 adet içme suyu arıtma tesisi, 206 kilometre kanalizasyon hattı, 7 adet atık su arıtma tesisi, 1 adet kadın kültür merkezi, 4 adet çocuk oyun parkı, 9 adet spor tesisi, 275 adet sosyal etkinlik, 1 adet otopark, 2 adet otogar, 3 adet taziye evi, 2 adet hal, 4 adet mezbahane, 1 adet hayvan pazarı, 1 adet gölet, 918 bin ağaç dikimi, 53 adet kamu binası onarımı, 28 bin 313 aileye gıda yardımı, 300 aileye giyim yardımı, öğrencilere 2 bin 300 adet kitap ve kırtasiye yardımı, yaşlı ve bakıma muhtaç ailelere 5 bin 492 adet yardım ve 12 bin 845 diğer yardım yapıldığı belirtildi.

Ayrıca ışıklandırma, asfalt çalışması, itfaiye araçlarının alınması, yeşil alan çalışmaları, sürekli eğitim merkezi, hayvan bakım evi, Akdamar Adasına tatlı su projesi çalışmaları anlatıldı. Kitapta kayyum tarafından yönetilen 13 ilçe belediyesinin yatırımları, ödedikleri borçlar başlıklar halinde yer aldı. 

Kuşe kağıdına renkli olarak basılan "Terör Nedeniyle Görevlendirme Yapılan Belediyelerin Hizmetleri" adlı kitap kayyumla yönetilen belediyelerde bir döneme ışık tutuyor.

Bakmadan Geçme