Kazım Karabekir Hayatım

Değerli okurlar Kazım Karabekir Paşa, Osmanlı döneminin son zamanlarında ve cumhuriyetimizin kuruluşunda en aktif rol almış, ülkemizin yetiştirdiği en önemli komutan ve siyasetçilerden biridir. Bu hafta sizlere Kazım Karabekir'in 'Hayatım' adını verdiği ve çocukluğundan 1906 yılının sonlarına kadar geçen anılarını yazdığı kitabı tanıtmaya çalışacağım.

Değerli okurlar; Kazım Karabekir Paşa, Osmanlı döneminin son zamanlarında ve cumhuriyetimizin kuruluşunda en aktif rol almış, ülkemizin yetiştirdiği en önemli komutan ve siyasetçilerden biridir. Bu hafta sizlere Kazım Karabekir'in "Hayatım" adını verdiği ve çocukluğundan 1906 yılının sonlarına kadar geçen anılarını yazdığı kitabı tanıtmaya çalışacağım.

 

Kazım Karabekir kitabının önsözünde okuyuculara "Ne idik, ne olduk? diye soruyor ve bu sorunun cevabının anı kitaplarını okumak vasıtasıyla anlaşılabileceğini belirtiyor. Hakikaten yaşadığımız toplumun nereden nereye geldiğini en iyi anlatan kitaplar anı kitaplarıdır. Her insanın anılarının önemli olduğu muhakkaktır. Ancak yaşadığı dönemde daha aktif roller almış insanların anılarının daha ehemmiyetli olduğu da bir gerçektir.

 

Karabekir Paşamızın asıl adı Musa Kazımdır. 1882 yılında İstanbul'da doğar. Aslen Konya Karaman'lıdır. Babası Mehmet Emin Paşa da Osmanlı subayıdır. 1883 yılında Hakkâri merkezi Başkale'ye alaybeyi olarak tayin edilir. Hakkâri'de görev yaptığı yıllarda ailesi İstanbul'da kalır. Ancak tayini Hakkâri'den Van'a çıkınca ailesini de İstanbul'dan Van'a getirir. 

 

Karabekir ailesi Van'a gelmek için İstanbul'dan yola çıkar. Kazım Karabekir bu yolculuklarını "Van'a Gidiyoruz" başlığı altında ayrıntılı olarak anlatır. 1302 (1886) yılında Van'a gelirler. Van'da Sıhke Caddesinde üç yıl kalırlar ve o sıra Kazım Karabekir ilkokula gider. Van'dan Elazığ'a,  Elazığ'dan Mekke'ye tayinen gider. Mekke'de kolera salgınından babasını kaybeder. İstanbul'a dönmek zorunda kalırlar. İstanbul'da askeri okullara gider. Mezun olduktan sonra askeri görevlerde bulunur.  

 

Kazım Karabekir Paşa yolculuklarını, gittikleri şehirlerde yaşadıklarını, okuduğu okulları ve askeri anılarını öylesine akıcı tasvir ederek anlatır ki okuyucu kendini kitabın akışına kaptırır ve kitabı elinden bırakmak istemez. Paşa'mızın kitabını okurken O'nun ne kadar etkili bir edip olduğuna da şahit oluruz. 

 

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...

Bakmadan Geçme