Kehriz suyunun çocuğu olmak

Kehriz suyunun çocuğu olmak memlekete sevdalanmak, suyun akıntısında zamana yolculuk yapmaktır.

Bana göre insanların en cahili doğduğu büyüdüğü ekmeğini yediği toprakların tarhini, kültürünü bilmeyen merak etmeyen, yaşadığı topraklar ve insanları için kaygılanmayan hiçbir heyecan duymayan, yaşamı yalnızca yemeden içmeden ibaret sayanlardır.  Van'da bu cahiller "kendinden bihaber"  ve "şuurunu kaybetmiş"  olarak tanımlanır. Dolaysıyla memleketini ve değerlerini bilmek kendini bilmektir. 

 

 

Tüm dünyadaki insanlar için bir hayat kaynağı olan güneşin insan psikolojisi üstünde çok önemli bir etkisi olduğu kanıtlanmıştır. Güneş ışınlarını yeterince gören insanlar çok daha mutlu, depresyondan uzak ve yaşam dolu oluyor. Güneş tüm coşkusuyla içimizi ısıtır. Güneşli günlerde hepimiz kendimizi daha dinamik ve neşeli hissederiz. Uzmanlar bunu güneşin insan psikolojisine olumlu etkisi olarak açıklıyor. Daha erken uyanıp daha enerjik geçirdiğimiz yaz günlerinde güneş psikolojimizde doping etkisi yaratıyor. Araştırmacılar güneşin yeterli olmadığı mevsim ve hatta günlerde kişinin kendini daha karamsar htiğini, daha karanlık geçen günlerde daha karamsar ve depresif bir ruh haline büründüğünü, güneşin yaşamımızda gereğinden az olduğu durumlarda psikolojimizin altüst olduğunu söylüyorlar.


Van'da doğup büyüyen Vanlılar güneşli günlerin sayesinde coşkulu, enerjik ve daha mutludur. Çünkü Türkiye'nin en fazla güneş gören ikinci kenti Van'dır.  Van yalnızca güneş kenti değil, yaşam kaynağı olan su kentidir.  


 Güzel şehrimizin bağrında Van Denizi, yanı başında Erçek Gölü, hafızasında Kehriz suları, dilinde damağında Zernabat suyu, kalbinde Şamran suyu,  huzurunda Bendi Mahi çayı, bedeninde Gürpınar  Mejingir suyu, ekmeğinde Memedik çayı,  ovasında Karasu, tarihinde Hoşab suyu,  acısında Mermit çayı, ihtişamında Çatak suyu, rüyalarında Bahçesaray kaynağı, neşesinde Ganisipi suyu var.  Anlayacağınız üstümüzü güneş, etrafımızı can veren sular kaplar. 


 Yazın en güzel günlerinde sabahın erken saatlerinde doğan güneşin harını ünlü romancımız merhum Yaşar Kemal'in tanımıyla cam kesiti rengiyle Van Gölü'nün suları söndürür. 


Biz Vanlılar güneşin ve suyun çocuklarıyız.

Su kenti, yukarı deniz olarak da tarihte yerini alan Van'ın can veren billur gibi suları içinde kehrizlerin farklı bir yeri vardır. Kehriz suyunu içenler, çocukluğunda kerhiz sularında serinleyenler, gazozlarını kerhiz sularında soğutanlar, kan gibi karpuzları kehriz sularında lezzetlendirenler, bahçelerini kehriz sularıyla sulayanlar şanslı imtiyazlı Vanlılardır. 

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme