Kemal Kılıçdaroğlu'ndan 'gizli ajanda' iddiası

Sokağa çıkma yasağı ve askeri operasyonları değerlendiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, karda, kışta insanların göç ettiğine dikkati çekti, bu insanlara devletin kucak açmadığını ileri sürdü. Bölgede ciddi bir duygusal kopuş yaşanırsa, bunun Türkiye'ye faturasının daha ağır olacağına işaret eden Kılıçdaroğlu, sorunun çözümü için samimi ve dürüst olunması, gizli kişisel ajandanın bulunmaması gerektiğini söyledi.'Gizli ajanda nedir?' sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, 'başkanlık sistemi' tartışmalarını işaret etti.

Kılıçdaroğlu, Habertürk televizyonunda katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

"Güneydoğu'daki terör operasyonlarının" sorulduğu Kılıçdaroğlu, bölgenin ciddi sorunlarının olduğunu ve bunların çözülmesi gerektiğini söyledi.

"Büyük mağduriyet yaşayan halk var"

Bölgenin sorunlarının çözümü için iktidarın geçmişte bazı adımlar attığını ancak bunların yanlış olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, sorunun çözümü için parlamentoda bir uzlaşma komisyonu kurulması teklifinde bulunduklarını, fakat bunun da geçmediğini hatırlattı.

 

Sonuçta herkesin üzüldüğü, kaygı duyulan bir noktaya gelindiğini belirten Kılıçdaroğlu, "Olayları sorgularken iki ayrı cepheden bakmamız lazım. Ben terörle mücadelede güvenlik güçlerinin gösterdikleri çabalara birşey demiyorum, o ayrı birşey ama orada terörle arasına mesafe koyan fakat terörden büyük mağduriyet yaşayan halk var. Bunlara birilerinin sahip çıkması lazım" dedi.

"Duygusal kopuş yaşanırsa..."

Karda, kışta insanların göç ettiğine dikkati çeken Kılıçdaroğlu, bu insanlara devletin kucak açmadığını ileri sürdü.

Bölgede ciddi bir duygusal kopuş yaşanırsa, bunun Türkiye'ye faturasının daha ağır olacağına işaret eden Kılıçdaroğlu, bu sonunun toplumsal uzlaşmayla çözülebileceğine inandıklarını söyledi.

Kılıçdaroğlu, bütün siyasi partilere, bu sorunu çözmek için ortak çaba harcama çağrısında buldu.

"Hendek kazan arkadaşlar..." sözü

"'Hendek kazan arkadaşlar' ifadeniz çok eleştirildi. Bunun arkasında yatan nedir?" sorusu üzerine, Kılıçdaroğlu, Diyarbakır'da emniyeti ziyaretinde, özellikle Sur içinde PKK'lı teröristlerin halkı esir aldıklarının, evlere yerleştiklerinin, halka zorla hendek açtırıldığının ifade edildiğini aktardı.

Burada, zorla hendek kazdırılan insanların bir şekliyle, PKK ile aralarına mesafe koyup, bu hendekleri kapatmaları gerektiğini söylediğini belirten Kılıçdaroğlu, "PKK'lılar zaten bu çağrıya uymazlar. Çağrı orada yerleşik olan ve PKK'nın zorla hendek kazdırdığı kişilerdi, vatandaşlardı. O vatandaşlar eğer bu hendekleri kapatırlarsa, bu mücadeleyi verebilirlerse çok daha rahat bir ortamın olabileceğini ifade etmek için bunu dile getirmiştim" dedi.

CHP'nin teröre karşı tavırlarının, duruşunun belli olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, bundan kimsenin şüphesinin olmaması gerektiğini söyledi.

"Bölgede uygulanan askersel yöntemle ilgili ne düşünüyorsunuz?" sorusuna, Kılıçdaroğlu, "Ölümler, karşılıklı kini, öfkeyi besler. Akıllı, mantıkla soruna yaklaşıp çözmek lazım. Fakat süreç öyle bir noktaya gelmiş ki bunun dışında başka bir çözümün olamayacağını hükümet kabul etmiş vaziyette" yanıtını verdi.

"Gizli ajanda" iddiası

"13-14 yıldır ülkeyi yönetiyorsunuz, nasıl oldu da kentler silah deposu haline dönüşürken, siz sessiz kaldınız, birisinin bunun sorumlusu olması lazım" diyen Kılıçdaroğlu, polislerin şehit edilmesinin sorumlusunun, bu olaya yol açanların, ülkeyi yönetenler olduğunu savundu.

Mevcut iktidarın bu sorunu çözemeyeceğini iddia eden Kılıçdaroğlu, sorunun çözümü için samimi ve dürüst olunması, gizli kişisel ajandanın bulunmaması, halka hesabının verilemeyeceği taahhütler altına girilmemesi ve halka bilgi verilmesi gerektiğini söyledi.

"Gizli ajanda nedir?" sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, "başkanlık sistemi" tartışmalarını işaret etti.

"Bu kaos ortamı başkanlık için bilerek, isteyerek mi yaratılıyor diyorsunuz?" sorusuna, Kılıçdaroğlu, "Tam böyle başkanlık için yaratılıyor demek çok doğru olmayabilir. Ancak, sürecin iyi yönetilmediği, tarafların beklentiler içine girdiği, güven üzerine inşa edilmediği, masada oturan tarafların birbirine güvenmediği ve her iki tarafın da kendine göre tahkime gittiği bir süreci yaşadık. İşin özeti bu" yanıtını verdi.

Bölge halkının yaşanan olaylardan dolayı çaresiz olduğunu, PKK'nın baskılarından bunaldığını belirten Kılıçdaroğlu, "Eğer 300 bin kişi göç ediyorsa bölgeden, bunun oturulup düşünülmesi lazım" diye konuştu.

"AK Parti ile CHP'nin yaşanan sorunla ilgili bir araya gelme ihtimalinin" sorulduğu Kılıçdaroğlu, "Sayın Davutoğlu randevu alıp gelecek, sanırım önümüzdeki günlerde gelecek" yanıtını verdi.

Bakmadan Geçme