Kent, Kadın ve Sanat

Kentler kendilerine özgü yaşayan, nefes alan, estetiği ile dili ile içinde yaşayanlara kucak açan onları sarıp sarmalayan yerleşim yerleridir. Kentleri şirin yapan, konuşturan, estetik açıdan sevimli kılan, sıcacık bir yaşam alanına çeviren sanatçılardır. Sanatçılar gönül verdikleri kentleri için aşklarını, sevdalarını, vefalarını, özlemlerini coşkuyla yansıtmayı, kent insanını olumlu yönlendirmeyi görev bilmişlerdir.

Kentler; kendilerine özgü yaşayan, nefes alan, estetiği ile dili ile içinde yaşayanlara kucak açan onları sarıp sarmalayan yerleşim yerleridir. Kentleri şirin yapan, konuşturan, estetik açıdan sevimli kılan, sıcacık bir yaşam alanına çeviren sanatçılardır. Sanatçılar gönül verdikleri kentleri için aşklarını, sevdalarını, vefalarını, özlemlerini coşkuyla yansıtmayı, kent insanını olumlu yönlendirmeyi görev bilmişlerdir.

 

Kültürel kimliğin önemsendiği toplumlarda sanatçılar bulundukları kentlerin dinamiklerindendir. Kentin yeni imajının yaratılmasında katkıda bulunan en önemli kişilerdir sanatçılar.

 

Her kentin kendine ait bir ruhu, bir kimliği vardır. Kentleri birbirinden ayıran onları farklı kılan da kent kimliğidir. Yaşayan bir kentten bahsedebilmemiz için o kentin, parklarda, caddelerde, sokaklarda kültürünü yansıtan mimarisini, sosyal yaşamını ele veren argümanları kamuya açık alanlarda görmek isteriz.  Kentin en önemli simgeleri heykelleri parklarda sosyal alanlarda sergileyerek kentin tarihi ve kültürel dokusunu gelecek kuşaklara taşımak  bir anlamda geçmişe dokunmaktır.

 

Kentsel mekanlardaki estetik haliyle o kentin siyasi, ekonomik-kültürel yapısı, sosyal yaşamı sanata, sanatçıya verdiği öncelik ve değerle eş değerdir.  Kent insanının yaşamı elbette kentin mimarisine, mekanların fiziki görünümlerine yansıyacaktır. Kentsel mekânlar toplumların yapısını ve sanat anlayışını yansıtırlar.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme