Kentsel Belirsizlik
Kentsel dönüşüm ile ilgili bakanlıktan gerekli yazıların geldiğini belirten Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mahsum Semerci, kira desteği ve kredi faizi konularında belirsizlik olduğunu, bakanlıktan görüş beklediklerini söyledi.
İlhan Siyahtaş
Van'da depremde binaları ağır hasar gören yapılarını AFAD raporu ile yıkan arsa sahibi vatandaşlar evlerini yeniden yapmak için kentsel dönüşüm yasasına yoğun ilgi gösteriyor.
Yasadan yararlanmak isteyen vatandaşların 2011 depremi sonrası İl Afet Acil Durum Müdürlüğü'nden yapıları için ağır hasarlı raporu almak koşuluyla öncelikle belediyelere müracaat etmeleri gerektiğini kaydeden Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mahsum Semerci, yasanın uygulanması ile ilgili bakanlıktan gerekli yazıların geldiğini, binalarını yıkmış olsalar bile vatandaşların kentsel dönüşümden yararlanabileceklerini ve yasa gereği bütün harçlardan, vergilerden muaf olacaklarını söyledi.
"Vatandaş AFAD raporuyla belediyesine gidecek"
Daha önce kentsel dönüşüm sürecinin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yürütüldüğünü ancak yeni uygulama ile birlikte sürecin vatandaşlar tarafından ağır hasarlı raporlarını AFAD'ta onaylatılarak bağlı bulundukları belediyeye müracaat etmeleri ile başladığını ifade eden Semerci, özellikle yapıları yıkılmış olan maliklerin belediyelere müracaat ederek kentsel dönüşüm sürecini başlatabileceklerini söyledi. Kentsel dönüşüme yoğun bir ilginin olduğunu da kaydeden Semerci, "Kentsel dönüşümden yararlanmak isteyen çok sayıda vatandaşımız var. Bize gelenleri yasa hakkında bilgilendirerek yardımcı oluyoruz. İlimizde inşaat sektörünün kentsel dönüşüm ile birlikte canlanacağına inanıyoruz. Eskiden vatandaşlar yapılarının riskli dolduğunu tespit ederek önce bize geliyordu. Bizde gerekli teknik incelemelerimizi yaptıktan sonra Tapu Kadastro Müdürlüğü ve ilgili belediyesine yazarak binanın riskli olduğunu, yıkılmasını talep ediyorduk. Şimdi süreç direk belediyelerde başlıyor. Vatandaşları belediyelere yönlendiriyoruz. Vatandaşlarımız kentsel dönüşüm yasasından yararlanmak istiyorlarsa başvurularını belediyelerine yapacaklar. Kentsel dönüşümden yararlanan mülk sahipleri yasayla aldıkları 100.000 TL, kredi faizinin yüzde 33'nü devlet karşılıyor. Bunun yanı sıra ruhsat, kanalizasyon, su, tapu gibi bütün harçlardan da muaf oluyorlar" dedi.
"Kira ve kredi faiz konusunda belirsizlik var"
Kentsel dönüşümde kira ve faizle ilgili konularda belirsizlik olduğunu, bakanlıktan vatandaşı tatmin eden görüş istediklerini kaydeden Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mahsum Semerci, "Çıkan yasada kira yardımı görünmüyor. Belirsizliği gidermek için kira yardımı ve kredi faiz ile ilgi bakanlıktan görüş istedik. Yazının gelmesini bekliyoruz. Neticede Van için özel kentsel dönüşüm yasası çıkarıldı. Türkiye'de ilk defa doğal afet sonrası yıkılan yapıların arsalarının kentsel dönüşümden yararlanması uygulaması yasayla Van'da gerçekleşiyor. Yani yeni, farklı bir uygulama yapılıyor. Vatandaşlarımız haklı olarak bazı sorular yöneltiyorlar. Bizde vatandaşlarımızdan gelen bütün soruları cevaplandırmaya çalışıyoruz" diye konuştu.
"Vatandaşlar belediyeden yapı ruhsatlarını alsınlar"
Kentsel dönüşümden yararlanmak isteyen vatandaşların ayrıntılara takılmadan belediyelere gerekli müracaatları yapmaları önersin de bulunan Semerci şunları söyledi: " Kira, faiz ayrıntıdır. Vatandaşlarımız yapı ruhsatlarını alsınlar. Yapı yapmadan da ruhsat alınabiliyor. Alınan ruhsat 5 yıl geçerlidir. Yani vatandaşımız ruhsat aldıktan sonra 5 yıl içinde istediğiniz zaman yapısını yapabilir. Vatandaşlarımız müdürlüğümüze başvurmaları halinde yetki sınırlarımız içinde kendilerine destek olmaya, sorularını çözmeye hazırız. Çözemediğimiz konuları da ilgili yerlerle görüşerek sonuçlandırırız."
KENTSEL DÖNÜŞÜM
Kentsel dönüşüm kanununda düzenleme yapılması için 6 Nisan 2015 tarihinde Van milletvekillerinin hazırladıkları geçici madde torba yasaya eklenerek TBMM'den geçmişti. Böylece Van'da hasarlı olduğu için depremden sonra yapısını yıkan arsa sahibi maliklere kentsel dönüşümden faydalanabilme hakkı sağlanmıştı. Yasayla Van ilinde 2011 yılında meydana gelen depremden dolayı hasar gören 7269 sayılı kanuna göre orta hasarlı veya ağır hasarlı olarak tespit edilen yapılar 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında riskli yapı olarak kabul edilerek bu yapılar hakkında kanun uyarınca işlem yapılır hükmü yürürlüğe girmişti.