Kiracıların başı ev sahipleriyle dertte

Fahiş kira artışları Van'da kiracı ve ev sahipleri arasında tartışmaya neden oluyor.

Ev sahiplerinin fahiş kira artışları, binlerce kiracıyı mağdur ediyor. Özellikle Van’da bazı ev sahiplerinin tek göz odaya bile dudak uçuklatan rakamlarda kira istemesi kiracıları çileden çıkarıyor. Ev sahiplerinin fahiş fiyat artışlarını önlemek amacıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hayata geçirilen kira artış oranını yüzde 25’le sınırlaması fayda sağlamıyor.

Yetkililere seslenen kiracı vatandaşlar, fahiş fiyat artışlarını önlemek için hayata geçirilen yüzde 25 artış oranı ve mahkumiyetin ev sahipleri için caydırıcı olmadığını belirterek, “Kiracı vatandaşları korumak için hayata geçirilen kiraya yüzde 25 zam oranı bir kısım mülk sahipleri tarafından dikkate alınmıyor. Daha önce bin liraya oturduğum ev için mülk sahibi 4 bin lira istiyor. Şuan ciddi anlamda mağduriyet yaşıyoruz. Yetkililerin bir an evvel ev sahibi kiracı sorununu çözmek için somut adımlar atması gerekir” dediler.

“Yetkililerin kiracıların yaşamış olduğu mağduriyeti çözmek için somut adım atması gerekir”

Bakanlığın almış olduğu kararla tavan sınır kiraya yüzde 25 zam sınırına ev sahiplerinin uymadığını belirten kiracı vatandaşlar, “Ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntıdan dolayı zor günler yaşıyoruz. Döviz kurunun artışından dolayı tüm kalemlerde günlük olarak fiyatlar yükseliyor. Van’da bin lira olan kira fiyatları 4 bin liraya dayandı. Ev sahibi ile kiracılar arasında zaman zaman istenmeyen tartışmalar yaşanıyor. Kiracı vatandaşlar olarak bazı ev sahipleri bizleri tahrik edici küçük düşürücü konuşmalarda bulunuyorlar. Bizleri tehdit ederek ya kiraya zam yap veya evimden çık gibi kırıcı ifadeler kullanıyorlar. Kiraya fahiş zam yapan ev sahiplerini caydırmak için bazı adımlar atıldı ama maalesef hiçbir işe yaramadı. Birçok ev sahibi ve kiracı fahiş fiyattan dolayı mahkemelik oldular. Çünkü ev sahibi bildiğini okuyor. Yetkililerin kiracıların yaşamış olduğu mağduriyeti çözmek için somut adım atması gerekir. Hiçbirimizin yüzde iki yüz, üç yüz artışla kira verecek maddi gücümüz yok” dediler.

“Barınma hakkımız korunmalı”

Fahiş kira artışlarının durdurulması gerektiğini vurgulayan kiracı vatandaşlar, “Konut maliyet fiyatlarının artışından dolayı artık ev sahibi olmamız hayal oldu. Barınma en doğal hakkımız, maaşımızı ev kirasına veremeyiz. Geçindirmek zorunda olduğumuz ailemiz, çocuklarımız var. Fahiş kira artışlarını durdurun Anayasal hakkımız olan barınma hakkı, serbest piyasa ekonomisine bırakılmayacak kadar önemlidir. Yüksek kiralardan dolayı huzurumuz kalmadı. Biz huzur içinde yaşamak istiyoruz. Konutun barınma hakkı olmaktan uzaklaşarak, zenginleşmek için yatırım aracı olarak kullanıldığı inşaata dayalı ekonomik düzende, dar ve orta gelirliler yerlerinden ediliyor. Kiracılar evlerinden çıkarılma korkusuyla güvencesiz, yarını belli olmayan bilinmeze sürükleniyor. Kanunlardaki boşluklar, emlak sektöründeki denetimsizlik ve serbest piyasa ekonomisi denilerek kendi haline bırakılmışlık ev sahibi - kiracı kavgalarına, hilelerle kiracıları evden çıkarmaya zorlamak kiracılara mağduriyet yaşatma toplumsal bir yaraya dönüşmüştür. Yetkililerin somut adımlar atarak barınma hakkımızı korumalarını kalıcı çözümler getirmelerini istiyoruz” diye konuştular. BURHAN ERGİN

 

Bakmadan Geçme