Kitap
Kitap okur musunuz? Kitap okumayı sever misiniz? Bu yazıyı okuyorsanız eğer, bana göre bu sorunun yanıtı büyük olasılıkla evettir.
Kitap okur musunuz? Kitap okumayı sever misiniz?
Bu yazıyı okuyorsanız eğer, bana göre bu sorunun yanıtı büyük olasılıkla evettir.
Bir gazete köşe yazısını okuyan insanın kitap da okuyor olmasından daha doğal ne olabilir.
Yine de akıllı telefonların, sosyal medyanın, internet ağlarının, günümüzde, pek çok insanın kitap okumaya ayırdığı zamana ortak oldukları, onları kitaptan uzaklaştırdıkları da bir gerçek. Bu anlamda, sosyal medyayı, interneti, cep telefonu uygulamalarını yoğun olarak kullanıyorsanız; ağ üzerinden ya da ağ olmaksızın bilgisayar oyunlarına zaman ayırıyorsanız kitapları raflarda dinlenmeye bırakmış da olabilirsiniz.
Eğitimden eğlenceye sayısız konuda ve içerikli hazır videolar, ilginç ağ paylaşımları, okunup yorumlanması gereken mesajlar varken, böyle bir şey yapmış olmanız çok da yadırganmaz.
Neyse ki, biz, belli bir yaşı geçmiş olanlar, geçmiş yaşantılarımızdan, rahmetli Hakkı Yakupoğlu'nun kütüphane müdürlüğü zamanından bugüne taşımış olduğumuz kitap okuma alışkanlığımızı sürdürürüz. Kitabı raflara terk etmeyiz. Hatta kimilerimiz başucumuzda kitap olmaksızın uyuyamayız.
Üstelik bir kısmımız kitapla arası olmayan eşlerimizin çeşitli tepkilerine rağmen koruruz kitabı. Temizlik ve düzen takıntısı olan, fazla okumayı sevmeyen hanımlar için genç, güzel bir kuma gibidir kitap. Okuyan kişi için ne kadar vazgeçilmezse; okumayan öteki kişi için o kadar tahammül edilmezdir.
İlk, orta, lise eğitimi süren gençler de az çok kitap okurlar. Bir kısmı öğretmenleri ödevler verdiği için okurlar; diğer bir kısmı da girecekleri seçme sınavlarında gerekecek okuma anlama ve Türkçe becerilerini geliştirmek için okurlar. Bu okumaların ne kadarı onlara okuma alışkanlığı kazandırır, tam bilinmez. Yine de, okurlar.