Koalisyon arayışında 2. tur

Birinci tur görüşmelerden sonuç alamayan AK Parti’nin ikinci turda özellikle CHP ile hükümet seçeneğine odaklanması bekleniyor. HDP ve MHP’nin ikinci turdaki tavırları dikkatle izlenecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hükümeti kurmakla görevlendirdiği AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun ilk tur görüşmeleri geçen hafta bitti. İlk turdan sonuç çıkmadı ama 3 siyasi parti arasında için en verimli geçen görüşmenin Cumhuriyet Halk Partisi’yle (CHP) yapılan olduğu yönünde bir görüş birliği var.

Bu görüşmenin ardından AK Parti’den Ömer Çelik, CHP’den ise Haluk Koç’un temas heyetlerinde yer almaları karar verilmişti. Şimdi iki parti arasında bu temasın sürmesi bekleniyor.

Yeni haftanın başlamasıyla birlikte en çok tartışılacak başlıklar yine partilerin ilkeleri olacak. AK Parti’nin ‘tartıştırmayız’ dediği cumhurbaşkanının konumu bu başlıkların en önde geleni.

CHP’nin ilkeleri

Kısa ömürlü bir hükümet istemediği düşünülen CHP’nin ikinci turda da daha önce öne sürdüğü 14 maddelik ilkeleri de gündemde olacak.

Hukukun üstünlüğü, güçler ayrılığının temini, siyasi ahlak yasası, Cumhurbaşkanı’nın anayasal sınırlara çekilmesi, yeni dış politika, medyanın özgürlüğü gibi başlıklar CHP’nin sunduğu ilkeler arasında yer alıyor.

Parti tabanının vereceği tepkiyi de önemseyen CHP’nin, bu nedenle ilkeler konusunda ısrarlı olacağı konuşuluyor.

2. tur görüşmeleri

İkinci tur maratonunun takvimi henüz netlik kazanmamış olsa da salı günü yapılacak Bakanlar Kurulu Toplantısı’nın ardından AK Parti’nin 2. tur görüşmelere başlaması bekleniyor.

AK Parti’nin koalisyon hükümetine kapıları kapatan MHP ve CHP ile yapılacak olası bir koalisyona destek vereceğini açıklayan HDP ile de görüşmeleri olacak.

HDP de AK Parti’ye demokrasi, adalet ve barış başlıklarıyla 20 maddelik beklenti ve ilkelerin sıralandığı bir belge sunmuştu.

Davutoğlu ikinci turda da 24 Ağustos’a kadar hükümeti kurmakta başarılı olamazsa bu defa erken seçim seçeneği gündeme gelecek.

Bakmadan Geçme