Kolesistit ve beslenme ilişkisi

Kolesistit,safra kesesinin iltihaplanmasına denir. Bulguları arasındaateş,gaz,sırttaağrı,sarılık,bulantı- kusma ve lökositoz vardır. Kolesistit genel olarak safra yolunda tıkanıklık,safra taşı ve safra yolunda şekil bozuklukları gibi nedenlerden oluşur. Komplikasyonları pankreatit,perforasyon (delinme), safra kesesi kanseri ve safra kesesi gangrenidir.

Kolesistit,safra kesesinin iltihaplanmasına denir. Bulguları arasında;ateş,gaz,sırttaağrı,sarılık,bulantı- kusma ve lökositoz vardır. Kolesistit genel olarak safra yolunda tıkanıklık,safra taşı ve safra yolunda şekil bozuklukları gibi nedenlerden oluşur. Komplikasyonları; pankreatit,perforasyon (delinme), safra kesesi kanseri ve safra kesesi gangrenidir.

 

Cerrahi yöntem,ilaç ve diyet ile tedavi edilir.

 

DİYET TEDAVİSİ

 

Safra kesesi iltihaplanan bir hastanın mutlaka bir beslenme uzmanına danışması gerek ve beslenmesi hakkında merak ettiklerini uzmanına sorması, verilen önerileri dikkate alması gerek.

 

-hastanın enerji ihtiyacı vücut ağırlığına göre hesaplanmalı, şişman yada zayıf oluşlarına göre enerji ihtiyaçları belirlenmeli.

 

-günlük alınan yağ miktarını azaltmalı,yağdan gelen enerji 20 civarında olmalı. İltihaplanmanın ilk zamanlarında yağ,safra kesesinin kasılmasına neden olur, safra kesesini uyararak rahatsızlığı artırır.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme