Vansesi Özel
30 yıl sonra, "Yüzüncü Yıl Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarı" kurulması, Rektör Prof. Dr. Peyami Battal başkanlığında toplanan YYÜ Senatosu tarafından görüşülerek oy birliği ile kabul edildi.
Rektör Prof. Dr. Peyami Battal'ın kültür ve tarih kenti Van'da "Yüzüncü Yıl Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarı" kurulması için gösterdiği yakın ilgi ve çabası sonuç verdi. "Yüzüncü Yıl Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarı" kurulması, YYÜ Senatosu tarafından görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. YYÜ senatosunda; "Üniversitemiz bünyesinde "Yüzüncü Yıl Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarı'nın kurulmasının uygun olduğuna, 2547 Sayılı Kanunun 2880 Sayılı Kanunla değişik 7/d-2 maddesi uyarınca Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına arzına oy birliği ile karar verildi" ifadelerinin yer aldığı 2012/43-2 sayılı kuruluş karar Rektör Peyami Battal imzasıyla YÖK'e gönderdi.
YÖK'ün tarafından kısa sürede onaylanması beklenen karar sonrası "YYÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı" yasal olarak kurulmuş olacak.
Rektör Prof. Dr. Peyami Battal, bir süre önce "Yüzüncü Yıl Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarı" kuruluşunun alt yapı çalışmalarına destek olmak üzere İTÜ Konservatuvar Müdürü, dünyaca ünlü keman sanatçısı, Prof. Dr. Cihat aşkın başkanlığında İTÜ Konservatuarı'ndan 40 kişilik bir ekibi Van'a davet etmişti.
YYÜ öncülüğünde turizm, kültür şehri Van'ı "kültür ve sanat "la markalaştırmak istediklerini belirten Rektör Prof. Dr. Peyami Battal, Van'a konservatuar kazandırmak üzere YYÜ senatosunda oyu birliği ile alınan karar ile yasal adımın atıldığını söyledi. Van'ın yetenekli gençlerine yeni ufuklar açmak, Van'ı sanat yönüyle de tanıtmak amacında olduklarını ifade eden Battal," İlimizin sanat ve kültüre ne denli ihtiyaç duyduğunu, sanatın, kültürün değer ve önemini deprem sonrası bir kez daha yakından gördük. Konservatuar kuruluş çabalarımızı bu vesileyle daha da çabuklaştırdık. Konservatuar kuruluşu sonrası Van, Türkiye çapında üst düzeyde saz ve ses sanatçıları yetiştirecektir. Buna içtenlikle inanıyorum. Ayrıca konservatuar ile Van'ın sanatsal ve kültürel zenginliğine yeni bir zenginlik katacağız"
Van'da sanatın geliştirilmesine katkı sağlayacağı, ulusal/uluslararası düzeyde temsil yetkinliğini kazanmış üniversite mezunları ve sanatçıların yetiştirilmesi Konservatuarın ana hedefi olacağına işaret eden Battal, " Yakında büyük şehir olacak, tarih, kültür şehri Van'ın konservatuar ile şehir kalitesi de değer kazanacaktır. Van 'ın kültür, sanat kenti olmasını hedefliyoruz. Konservatuar ilimizin turizm ve tanıtımına da önemli katkılar sunacaktır " dedi.