Azim YACAN
Van'da anahtar teslimi yapılan ve yapılacak olan konut hak sahiplerinin endişeleri sürüyor. Konutlara taşınacak vatandaşların yakıt sorunu ve öğrencilerin nerede ne şekilde eğitim görüleceği konusu vatandaşları kara kara düşündürüyor.
Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım tarihlerinde meydana gelen depremler sonrasında evleri ağır hasar gören vatandaşlar için Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı tarafından yaptırılan deprem konutlarının ilk kura çekimi 4 Eylül Salı günü Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın katılımı ile gerçekleşmişti. Kalan konutların ise 23 Ekim'de Başbakan Recep Erdoğan'ın katılacağı anahtar teslimi töreniyle hak sahiplerine teslim edilmesi bekleniyor. Ancak vatandaşların konutlarla ilgili farklı endişeleri ise sürüyor.
Depremzede vatandaşlar özellikle üç konuda endişe taşıyor. Konutlardaki yakacak sorunun ne şekilde çözüleceği ve okula başlayacak öğrencilerin kayıt sorunu ve toplu ulaşımın nasıl çözüleceği. Konuya ilişkin görüşlerini aktaran Adil Yalçın adlı vatandaş, asgari ücretle çalıştığını taksitlerinin ne şekilde ödeneceğini bilememesi bir yandan yakacak sorunun ne şekilde karşılanacağını bilemediklerini dolayısıyla endişe duyduklarını söyledi. Kevenli'de konut sahibi olduğunu 4 eylül de resmi olarak anahtar teslimimin gerçekleştiğini ancak henüz anahtarlarını alamadıklarını belirten Yalçın, "Okullar başladı. Çocuğumu okula kaydedemiyorum. Bu sorun nasıl çözülecek bilmiyorum. Bizi oraya göndermekle, bize konut vermekle iş bitmiyor. 4 kişilik bir aileyiz ve asgari ücretle geçinmeye çalışıyorum. Taksitleri ne şekilde ödeyeceğimi bilmiyorum. Konutlarla ilgili çıkacak masraflarımız ne olacak. Örneğin yakacak sorunu ne şekilde hal edilecek. Zaten ödemekte sıkıntı yaşayacağız bu sorunu nasıl çözeceğiz. Bu konuda yetkililerin kolaylık sağlaması gerekiyor. Evimizin yıkılmasıyla mağdur olduk bir kere bir kez daha mağdur olmak istemiyoruz. Devletin bize sahip çıkması gerekir. Gelecekten endişeliyiz. Bu endişelerimizin giderilmesi gerekir." dedi.
Taksitlendirmenin bir kez daha gözden geçirilmesi gerektiğini kaydeden Yalçın, bu konuda kendilerine imkan verilmesi ve taksitlendirmede kolaylık sağlanması gerektiğinin altını çizdi.
23 Ekimde yapılacak kura çekimi ile konut sahibi olacak olan Vanlı esnaflardan Orhan Akçap adlı vatandaş ise kura çekiminin önceden çekilmesi gerektiğini belirterek, ona göre hayatlarını planlamaları gerektiğini söyledi. Kafalarının karışık olduğunu kaydeden Akçap, özellikle yakacak ve öğrencilerin kayıt sorunun kendilerini düşündürdüklerini söyledi. 23 Ekimde kura çekileceğini ve 10-15 gün içerisinde anahtar teslimi yapılacağını belirten Akçay, bununla kasım ayında girileceğini yakacak sorunu ve öğrencilerin eğitiminin çoktan gerçekleştirilmesi gerektiğini belirterek,"Ancak bunları yapamıyoruz. Çünkü ne olacak bilmiyoruz. Çocuklarımız nerede okuyacak. Yeni başlayanları nereye kaydedelim. Okullar ne kadar uzak ne kadar yakın bilmiyoruz. Okula gidecek çocukların servis sorunu ne şekilde çözülecek. Bunları da mı vatandaş karşılayacak? Kasımda kış var. Yakacak sorunumuzu çoktan hal etmemiz gerekirken, o günlerde ne yapacağız. Yakıtı kendimiz mi karşılayacağız yoksa imkan tanınacak mı? Bu konuda bizlerin aydınlatılması gerekir. Kuramız nereye çıkacak bilmiyoruz. Endişe içinde bekliyoruz biz de. Keşke kuralar daha erken çekilseydi de biz de ona göre davranırdık. En azından çocuklarımızın kayıt sorununu hal ederdik. Şimdi ne yapacağımızı bilmiyoruz. Geçen yıl Van'ın eğitim durumunu biliyorsunuz. Aynı sorunlar tekrar mı edecek? Bir kışı daha üşüyerek mi geçireceğiz "şeklinde konuştu.
"Belediye otobüsleri konulsun"
TOKİ konutlarından ev kuralarını bekleyen Bülent Kaya, yeni yerleşim yerlerinde en büyük sorunlardan birinin toplu ulaşım olacağına dikkat çekti. TOKİ konutlarının yapıldığı Edremit, Kevenli, Kalecik bölgelerinin her birine 20 binin üstünde yeni insanın taşınacağını, bununda trafikte, toplu ulaşımda yeni ihtiyaçlar doğuracağını dile getirerek," Allah devlete, millete zeval vermesin. Emeği geçenlere ben şahsen teşekkür ediyorum. Ancak Kasım-Aralık ayında bu evlerimize ulaşımda ciddi sorunlar yaşanacağımızı düşünüyorum. Herkesin özel aracı yok. Bu alanlara mutlaka belediye otobüsleri bırakılmalıdır. Halk otobüslerini ben ve ailem şahsen benimsemiyoruz. Van'a yakışmıyor. Kura çekiminden önce birilerine rant kaygısı güdülmeden ulaşım sorunu planlanarak çözülmelidir. Önümüz kış, öğrencimiz var, yaşlımız var. Engelli olan var. Toplu taşımda kısa vadede engelli ve yaşlılara uygun dizayn edilen yeni otobüsler konulmalı, uzun vadede ise hafif raylı sistem olmalıdır." dedi.
"Öğretmen, sağlık personeli atamaları yapılsın"
TOKİ kalıcı konut kura çekimlerinden önce bu konut sosyal alanlarında görev yapacak öğretmen, sağlık personeli ve diğer kamu görevlilerinin atamalarının önceden yapılmasını isteyen Kubilay Altıok yeni yaşam alanlarında yoğun bir nüfus olacaktır. Buralarda bulunacak sağlık ocakları, poliklinik ve okullarda görev yapacak öğretmen ve diğer görevlilerin atmaları zamanında yapılırsa sorun yaşanmayacağına dikkat çekti.
TOKİ'ye taşınacak olan depremzede vatandaşlar yetkilileri uyararak yakacak, su, elektrik, ulaşım, sağlık, eğitim gibi öncelikli ve zorunlu ihtiyaçların kura çekimlerinden önce ve kış gelmeden zamanında çözülmesini bekliyor. Vatandaşlar özellikle yakacak fiyatlarının ani yükseliş göstermesinden endişelenerek bu konuda çözüm bekliyor.