KONUTLARA BAŞVURAMAYAN ALÇİÇEK'İN İSYANI
Van’da, depremzede kiracılar için yaptırılan konutlara başvuramayan Mehmet Alçiçek isimli vatandaş, yetkililerden yardım istedi.
Yaşanan depremin ardından hak sahiplerine verilen konutların ardından geri kalan konutların kiracılara verilmesi konusunda başvurular sürerken, 4 yıl önce Hatuniye Mahallesi'ne taşındığı evde oturduğu halde hiçbir resmi belgesi olmayan Mehmet Alçiçek isimli vatandaş, duruma isyan etti. 2009 yılında ikamet ettiği evde kira sözleşmesi bulunan fakat noter onaylı olmadığı için başvuru yapamayan Alçiçek, ev sahibinin bu konuda notere yanaşmadığını kaydetti. Depremde bulunduğu bu evin elektrik, su gibi faturalarının hepsinin elinde olduğunu ve yıllarca bu faturaları ödediğini anlatan Alçiçek, “Benden istenen resmi evraklar yok, ama muhtarından tutun, orada oturduğumu gösteren ve kanıtlayan farklı belgeler var, ama bunlar kabul edilmiyor. Böyle bir düzen olmaz. Kanunlar mağdur etmek için mi yapılıyor, diyecek hiçbir söz bulamıyorum. Ben bu konuda mağdur ediliyorum. Daha önce kirada oturduğum evi gösterebilirdim. Ama benden sonra oraya biri geçmiş olabilir, neden onun hakkını gasp edeyim. Bu düzenbazlığı yapabilirdim. Depremi geçirdiğim eve ise 2009 yılında taşındım ve 5 yıllık kira sözleşmem var. Ama ev sahibi notere yanaşmadığı için öylece kaldı. Bu kadar bilgi belge varken elimde, artık kendimi nasıl ispat edeyim. Hiç kimse kusura bakmasın, gerçekten kiracı olan, gerçekten mağdur olan insanlara bir şey çıkmıyor. Gidin dağıtılan konutlara bakın, hepsinin üzerinde ya satılık yazıyor ya kiralık, toprak evini gösteren insan bile konut almış durumda. Bu ne biçim adalet, yazık günahtır. Ben bu konuda hakkımı kimseye helal etmiyorum. Devletin hak dağıtma anlayışı buysa ben ne yapayım. Benim hiçbir mal varlığım yok, inşaat işçisiyim. 5 nüfusa bakıyorum ve bir kızımda üniversite okumaktadır. Onun bile giderlerini karşılamak konusunda büyük sıkıntılar yaşamaktayım. Bütün umudum ailemin başını sokabileceği, kendisine ait bir evinin olmasıdır. Bu konuda Van Valisi başta olmak üzere yetkililerin başvuru konusunda bana yardımcı olmalarını bekliyorum. Aynı durumda olan sadece ben değilim. Gerçekten kiracı olup ama başvuramayan birçok kişi var” dedi.
AFAD yetkilileri ise, bu konuda yapabilecekleri bir şeyin bulunmadığını ifade ederek, gerçek kiracıların başvurabilmeleri için istenen evrakların belli olduğunu dile getirdiler. Kiracı konumunda bulunan bir vatandaşın bir yerden başka bir yere taşındığı vakit, hiçbir kaydının bulunmaması dahilinde bile mutlaka ikametgah kaydını o eve alması gerektiğini anlatarak, "Vatandaşlarımız bu konuda böylesi bir duyarlılık sergilemiş olsalardı, bugün bu sıkıntıyı yaşamayacaktı. Bizlerinde tek hedefi gerçek kiracıların başvuruda bulunmasıdır. Ama yarın biliyorsunuz başvuruların son günü ve yaklaşık 20 bine yakın bir müracaat var. Bu konu ile ilgili başvuruların incelenmesi sürüyor. İncelemeler sona erdiği vakit, noter huzurunda yapılacak çekilişle kiracılarımız evlerine kavuşacaktır" dediler.