KONUTLARIN SORUNLARINI ÇÖZÜN

23 Ekim 9 Kasım 2011 tarihlerinde Van'da meydana gelen depremler sonrası konutları  yıkılan depremzedelerin barınmaları için TOKİ tarafından yapılan afet konutlarında sorunlar bitmiyor. Yaklaşık 5 bin konutun yapıldığı Edremit'te sorunları çözülmediğini ileri süren depremzedeler basın açıklaması yaparak seslerini duyurmaya çalıştılar.
Edremit'te yapılan basın açıklamasına yaklaşık 100 kişinin depremzede katıldı. Basın açıklamasında depremzedeler adına konuşan Mehmet Halit Bizan, kendilerinden i  talep edilen  yakıt, demirbaş  ve çevre düzenlemesi bedelini eleştirdi. Bütçe yedeği adı altında kendilerinden para istendiğini de belirten Bizan, "  TOKİ konutlarına taşınan insanlarının birçoğunun işsiz, asgari ücretle geçinmeye çalışan insanlardır.   Deprem sonrası insanları perişan oldu, mağdur duruma düştü.  İstenen ödemelerin paraların tarafımızca ödenmesi mümkün değil. Biz yakıt parasını en azından bu yıl devlet tarafından karşılanmasını istiyoruz. Konutlarımızda sorunlarımızın birçoğu çözülmüş değil. Boğaziçi firmasının konutlarımızda harcadığı genel elektrik, su paralarını bizlerden tahsil edilmek isteniyor.  Sayaçlarımızın sıfırlanmasını istiyoruz" diye konuştu.
 TOKİ KONULARINDA
BOYALAR BADANA GİBİ
Bazı TOKİ konutlarında işçiliğin kötü olduğunu, evlerde kullanılan boyaların kalitesiz ve  badana gibi  çıktığını, birçok insanın ek masraf  yaparak  evleri yeniden boyamak  zorunda kaldığını,  hak edişlerin ve kabullerin  yapılmaması gerektiğini, çevre düzenlemesi adı altında toplanan paraları da ödemek zorunda olmadıklarını belirten Bizan,   kalorifer  belgesi  bilgisi olmayan  insanlar  düşük ücretle  kalorifer ve kapıcı olarak işe  alınmış  ama  ortada kimse  yok. Konutlar ihale edildiği zaman alt yapıyla birlikte çevre düzenlemesi firmaya ihale edildiği ve kendilerine anahtar teslimi herşey bitmiş şekilde verileceğinin belirtildiğini söyledi. Konutların taksitlerinin başlamadan kendilerinden istenen paranın konutların 2 yıllık taksitlerine eşdeğer olduğunu e belirten Bizan, "Ayrıca kalorifer kazanları ve motorların birçoğunun teknik şartnameye  göre  yapılmadığı  gibi  ve elektrik tesisatlarına yapılan harcamalar konut  sakinlerinden istenmektedir. Biz bunları ödememek konusunda kararlıyız. Sular akmıyor ve geçici yöntemle taşımalı su veriliyor. Siteler kirli ve döküntü içinde. Yapılan harcamaların bedeli vatandaştan talep ediliyor" dedi.
VATANDAŞLAR İLGİ BEKLİYOR
 Deprem öncesi düzenli sitelerde, konutlarda otururken deprem sonrası zorunlu olarak TOKİ konutlarında taşınan vatandaşların dile getirdiği genel sorunlar ise şöyle;
* Evler yeterince ısınmıyor
* Sular düzenli akmıyor.
* Toplu taşıma araçları yok. Ulaşım ciddi bir sorun.
* Kapıcılar eğitimsiz,  yetersiz ve ilgisiz.
* İnternet, telefon iletişimi yok
* Konutların bazılarında boyalar kalitesiz badana gibi çıkıyor. Bu site yüklenicilerine işlem yapılacak mı?
* Sosyal ve spor alanı nedense düşünülmemiş
* Bazı sitelerde işçilik ve malzemeler kalitesiz.
* Sitelerde hala yönlendirme bilgilendirme levhası yok.
* Sağlık ocağı, ambülans yok.
* Binaların temizliği, bakımı ve güvenliği yetersiz.
* Ödemlerde  ayrıntı,  döküm yok.

Yorumlar 1

Bakmadan Geçme