Koronavirüs günlerinde Ramazan Bayramı
Bu bayram duygu fırtınası yaşadı herkes.
Koronavirüs hastalığı (COVID-19) yaşamın her alanında olumsuz etkilerini sürdürmeye devam ediyor. Ekonomiyi, kültürü, sosyal hayatı, inançları, ibadetleri, gelenekleri, görenekleri etkileyen koronavirüs salgını milli bayramlar gibi yılın ilk dini bayramını olan Ramazan Bayramı sevincini de vurdu. Bayram alışılmadık şartlarda kutlandı, daha doğrusu kutlanmaya çalışıldı.
Acayip görüntüler ortaya çıktı.
İlk kez "Bayram günlerini tatile dönüştürmeyin bayramı kültürüyle evinizde yaşayın" çağrısı yapan çıkmadı.
Bayram günlerini tatil fırsatına dönüştürerek il dışına çıkma planı yapanlar olmadı. Yollarda trafik kazaları yaşanmayınca kimse hayatını kaybetmedi. Bayram nedeniyle yolları kan gölüne çeviren trafik terörü bile koronaya yenik düştü. Bu bayram yollarda can kaybı sıfır.
Bayram alışverişleri ülkemiz insanı için ihtiyaçtan öteye yaşanması gereken kültür, heyecan olduğundan hepimiz az veya çok alışveriş yaparak bayram heyecanını yaşamaya çalıştık. Sosyal mesafe, temas ve kalabalıklardan uzak durma uyarılarına rağmen arife günü risk alarak temel gıda maddeleri başta olmak üzere kasap ve manav alışverişinin yanı sıra çerez, tatlı bayram alışverişinin olmazsa olmazı kahve, çikolata, şekerleme gibi ürünlerin alışverişleri yapıldı. Kimilerince giysi, ev eşyası farklı şeylerde alındı.
Pandemi nedeniyle alınan tedbirler kapsamında herkes evinde zorunlu kalınca bayram eksik, tatsız, heyecansız geçti.
Hava alanlarında, gümrük kapılarında, tren garlarında ve otogarlarda bayram yoğunlukları yaşanmadı. Uçaklar, trenler kalkmadı, otobüsler yol almadı. Gelen giden olmayınca taksiler kontak kapattı. Berberler, kuaförler açık olmasına rağmen koronavirüs korkusundan bekledikleri müşteriyi göremedi. Terzilere, konfeksiyonculara hiç iş düşmedi.
Bayram ziyaretleri olamayacağı bilinmesine rağmen kadınların çoğu geleneksel bayram temizliğinden vazgeçmedi. Perdeden halıya, pencereden kapıya, tabandan tavana genel temizlik yapılarak bayrama girildi. Sanki gelenler olabilir umuduyla şekerlikler dolduruldu, baklavalar açıldı, üzüm aşı yapıldı. Herkes yaptığını kendisi tüketti.
Bayram namazı için tan yeri ağarmadan sokaklara çıkanlar bu kez yoktu. Minarelerinden sala sesleri yükseldi. Lakin cemaat halinde namaz kılmak korona nedeniyle yasaklandığından bayram namazı kılınamadı. Bayram namazı sonrası yakınlarının, sevdiklerinin mezarlarını ziyaret edenler, dua okuyanlar, yakınlarına gözyaşı dökenler, mezarları sulayanlar, mezarlık girişinde hayrına lokum, bisküvi, çikolata, şeker dağıtanlar bu kez yoktu. Renkli görüntüler eski bayramlarda kalmıştı.