Korsan Çaycılara İzin Yok
Van Kahveciler Odası Ramazan boyunca iftar sonrası cadde, kaldırım ve sokaklarda korsan çay satanlara karşı harekete geçti. Kahveciler Odası Başkanı Niyazi Budak vatandaşların ve kahveci esnafının korunması için Büyükşehir, İpekyolu, Tuşba, Edremit Belediyeleri, Halk Sağlığı Müdürlüğü, Vergi Dairesi ve Emniyet Müdürlüğü tarafından önlem alınmasını istedi.
Hacı Yılmaz
Van Kahveciler Odası onbir ayın sultanı Ramazan ayının başlaması ile iftar sonrası kaldırımları, yolları, cadde ve sokakları, gelişigüzel işgal ederek yasal olmayan şekilde sağlıksız ortamda çay satan korsan kahvecilere karşı önlem alınması için girişimlerde bulundu.
Kahveciler Odası Başkanı Niyazi Budak, Başkan Vekili İbrahim Yatçı ile birlikte İl Emniyet Müdürü Mahmut Karaaslan ve İpekyolu Belediyesi Zabıta Şube Müdürü Sami Gezen’i ziyaret ederek yardım istedi.
Van'da son yıllarda kayıt dışılığın olağan duruma düştüğünü belirten Kahveciler Odası Başkanı Niyazi Budak, vergi veren, kira ödeyen, personel çalıştıran meslek odalarına kayıtlı bulunan kahvecilerin mağdur edildiğini söyledi.
"YASAL KAHVECİLER MAĞDUR EDİLİYOR"
Ramazan ayında yasal kahvecilerin gün boyu kapalı olduğunu ancak kira, personel, vergi ödemelerinin devamı ettiğini kaydeden Budak, "Van'da odamıza kayıtlı 542 kahve ve internet cafe bulunmaktadır. En az iki bine yakın insan bu işyerlerinde ailelerin geçimini sağlamaktadır. Bunlar denetime açık yasal işletmelerdir. Ramazan ayı gün boyu kapalı olan kahveciler iftar sonrası maksimum 4 saat çalışabilmektedir. Bir bardak çayın rayiç bedeli 75 kuruş olmasına karşın kahveci esnafımız ramazan dolayısıyla 650 kuruştan satacak" dedi.
"HAMAM SOBASINDA ÇAY SATILIYOR"
Eline bir kazan, hamam sobası biraz bardak birkaç kürsü geçirenlerin sağlık koşullarından temizlikten uzak şekilde sokak başında, caddede, kaldırımda çay sattığını belirten Budak , "Çayların nasıl yapıldığı, bardakların nasıl yıkandığı belli değil. Çay satan kişilerin sağlık belgesi de yok. Korsan kahveciler tarafından ramazan ayı süresince esnaflarımız mağdur edilmektedir. Kayıt dışılığa, korsan çay satışına müdahale edilmemesi nedeniyle zarar gören yasalara uyan kahveciler oluyor. Esnafımıza yazıktır günahtır. Kahveci esnafımız kirasını, personel giderlerini ödemekte zaten zor günler geçiriyor. Sorunumuzu İl Emniyet Müdürümüz Mamut Karaaslan'a anlatarak yardım talep ettik. Bizlere güvenlik boyutuyla yardımcı olacakların söylediler. Aynı şekilde İpekyolu Belediyesi Zabıta Şube Müdürü Sami Gezen'i ziyaret ederek konuyu anlattık. Ramazan süresince korsan, seyyar çay satışına izin vermeyeceklerini belirterek esnafların mağdur olmaması için gereken önlemlerin alınacağını denetimlerin yapılacağını söyledi. Biz esnaflar olarak Belediyelerin yanı sıra Vergi Dairesi, Halk Sağlığı Müdürlüğü'nden de destek bekliyoruz. Ortak bir ekip kurularak emniyet güçleri desteğinde denetimler yapılabilir. Bizim tek talebimiz kentimizde yasa dışılığa, kayıt dışı işletmelere ve üretime son verilmesi ve yasaların işletilerek düzenin sağlanmasıdır. Biz ilimizde esnafı bağlayan, her esnafa eşit uygulanan adil bir sistemin işletilmesini istiyoruz. Bu konuda oda ve esnaflar olarak üzerimize düşen görevi yerine getirmeye hazırız "dedi.
"YÜZLERCE KAYIT DIŞI İŞLETME VE ÜRETİM YERİ VAR"
Van'da merdiven altı tabir edilen kayıtışı yüzlerce üretim yeri ve işletme olduğuna dikkat çeken Niyazi Budak, " Van'da elektrik, su, kira, personel, vergi gideri olmayan hangi koşullarda ne yaptığı ne ürettiği bilinmeyen denetimden uzak ve sağlık tehlikesi bulunan yüzlerce işletme ve üretim yeri var. Bunlar yasal işletmelerden daha çok para kazanıyor çünkü giderleri, sorumlulukları yok. Burada devletinde maddi kaybı var. Biz kahveciler esnafı olarak esnafın ve vatandaşın korunması için ramazan ayında iftar sonrası korsan çay satanlara izin verilmemesini istiyoruz. Ayrıca zabıtanın masa- sandalyelerin dışarıya atılmasına bir düzen getirmesini istiyoruz. Herkes eşit olsun istiyoruz. Bir kahveci bir sıra atıyorsa diğer kahveci de bir sıra atsın. Geçtiğimiz yılda bu sorunla karşılaştık. Ama tüm çabamıza rağmen bu sorunu bir türlü çözüme kavuşturamadık. Bu ramazan büyükşehir belediyesi ve İpekyolu Belediyesi'nin kahveci esnafımızı mağdur eden korsan -seyyar kahvecilere müsaade etmeyeceğine inanıyoruz." dedi.
"İŞ YERLERİNDE BELGE PANOSU OLSUN"
Ramazan ayında vatandaşların hijyen bir ortamda yiyip içebilmeleri, güvenerek gıda ürünü alabilmeleri için bütün esnafların denetlemesini istediklerini kaydeden Budak, " Kahvecisi, lokantacısı, kasabı bütün esnafların denetlenmesini istiyoruz.. Biz her zaman söylüyoruz, bu memleket için, bu memleketin esnafı için gece-gündüz göreve hazırız. Bunun yanı sıra belediye kararıyla iş yerlerine pano zorunluluğu getirilsin. Her esnaf iş yerindeki panoya, vergi levhasını, esnaf oda kayıt belgesini, sicil belgesini, sağlık raporunu, belediye ruhsatın assın ki insanlar işletmenin korsan olmadığını görsün, bilisin. Bu levha ücreti 10 TL ise esnaf 15 TL versin" diye konuştu.
"KORSAN ÇAY SATANLARA ENGEL OLUNSUN"
Kira, personel ve diğer giderlerini dahi ödemekte güçlük çektiklerini söyleyen Çay Doktoru Al Usta'nın Yeri Kahvehanesi sahibi Ali Karabacak, " Ramazan ayında korsan çay satanlara müsaade edilmemeli. Kira ödeyen, vergi veren, personel çalıştıran esnafların korunmasını istiyoruz. Dışarıya sandalye masa atılmasında da her işletmeye her sokağa eşit standart uygulama yapılmasından yanayız. Belediye ve diğer yetkililerin korsan çay satanlara engel olunmasını istiyoruz" dedi.
"YASAL OLMAYAN KAZANÇ SAĞLIYORLAR"
Kayıtlı esnafların mağdur edildiğini ifade eden Güven Kahvehanesi sahibi Abdullah Ergin, "Ben eleman çalıştırıyorum. Her türlü yasal kaydım var. Ramazan akşamlarını fırsat bilenler sokakları, caddeleri kaldırımları işgal ederek haksız, yasal olmayan kazanç sağlıyorlar. Bu keyfi durumun önüne geçilmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.
"YETKİLİLERİN ÖNLEM ALMASINI İSTİYORUZ"
Kayıtlı kahveci esnafının korunması gerektiğini dile getiren İzzetin Yeri Kahvehanesi sahibi Muzaffer Sayan, " İlimizde kayıt dışı korsan yerlerin denetlenmesi gerekir. Ben kahvemde 3-4 personel çalıştırıyorum, kira, vergi, elektrik, su, gaz ve diğer giderim var. Adam sağlıksız bir kazanda çay yapıyor ve işgal ettiği kaldırım ve caddelerde rahatlıkla satabiliyor. Van'a yakışmayan bu uygulama bizi mağdur ediyor. Yetkililerin yasa dışı duruma karşı önlem almasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.