Kötüsün
Kötü, genellikle 'iyinin zıttı' olarak betimlenir. Birçok din ve kültürde kötü davranış, düşünce, bencillik ve fenalıklar olarak tanımlanır.
Kötü, genellikle "iyininzıttı" olarak betimlenir. Birçok din ve kültürde kötü davranış, düşünce, bencillik ve fenalıklar olarak tanımlanır.
Kötü genellikle zamana- kişiye ve mekana göre değişen bir "sıfat"tır. Bir yakıştırmadır. Ancak evrensel- genel geçer kötü tanımı da yapıla gelmiştir.
Kötülük de genellikle bencillik, cahillik, menfaatçilik ve ihmalkarlıkla da ilişkilendirilir.
Kötü'nün zararlı, tehlikeli, korku, endişe veren, kaba ve kırıcı, kişi veya toplum üzerinde olumsuz etkileri gibi birçok karşılığı daha var.
Kötü anlayışı günümüzde koşullara, kişisel çıkarlara, beklentilere, anlayışlara ve kişilere göre değişebilmektedir. Dün iyi olan şeyler kötü, kötü olan şeyler ise iyi olabiliyor. İyinin karşıtı olan kötüyü doğru değerlendirmek için arkasındaki nedene de bakmak gerekir.
Adalet sevgi temel hak özgürlükler evrenseldir, diğerleri kültürden kültüre değişir. Toplumsal algılara göre değişen bir şey olamaz, genel ahlaki kurallar. İnsanların çoğunluğu bu konuda doğruyu söylemez, göstermez. Kötünün kabul görüldüğü yerde doğruyu söylemek kötüdür.
Örneğin:
* Yaşadığın şehrin planlı, çağdaş şehircilik anlayışına göre planlanarak yönetilmesini istiyorsan, yazıyorsan kötüsün.
* Şehrimizi, insanlarımızı sevelim, barış huzur kardeşlik içinde bir Van'da yaşayalım diyorsan yazıyorsan kötüsün.
* Memleketin yararına birilerinin çıkarına dokunan öneride bulunuyorsan kötüsün.
* Belediyeler, sorumsuz kuruluş ve kişiler tarafından Van Gölü kirletiliyor, kıyılar taş, toprak beton doldurularak doğal yapı tahrip ediliyor diyorsan kötüsün.
* Edremit hazine arazileri yağmalanıyor, yaşam alanları betonlaşıyor diye karşı çıkıyorsan kötüsün.
* Şu kurum kapatılmasın kapatılırsa Van için kayıp olur diye mücadele ediyorsan kötüsün.
* Kaldırımlarda, yollarda çatlaktan bataktan, pislikten yürünmüyor diyorsan kötüsün.
* Şehrin kültür değerlerine kurumsal anlayış içinde sahip çıkılmalı bilinçli yozlaşmanın önüne geçilmeli diyorsan kötüsün.
* Öyle diyorsun ama kaynaklar, gerçekler tam tersini belirtiyor diyorsan kötüsün.
* Ben merkezli düşünmek davranmak yerine biz merkezli düşünelim çalışalım herkes kazansın diyorsan kötüsün.