Kültürlerin kaynaşmasına vesile oluyoruz

Vansesi Özel
Mersin Van Kültür ve dayanışma Derneği Başkanı Murat Karahan, Halkoyunlarının Etnik kökenine, mezhebine, kimliğine, bakmadan bir kültür paylaşımı olduğunu, böylesine bir paylaşıma vesile olmanın mutluğunu yaşadıklarını söyledi.
"VANLILAR DERNEĞİ ÇATISI ALTINDA GENÇLERİMİZ BİRARAYA GELDİ"
Karahan, "Haftada bir gün çocukları izlemeye ve ziyaretlerine Mezitli Sanat evi Spor kulübüne geliyorum. Onları böyle mutlu görmek çok güzel. İmkanlarımız ölçüsünde çocuklarımıza ve halkımıza hizmet sunmaya çalışıyoruz. Daha çok gelirimiz olursa, daha fazla hizmet sunmak istiyoruz. Halkoyunları özünde halkları bir araya getiriyor. Adı üzerinde 'Halk'.  Etnik kökenine, mezhebine, kimliğine, bakmadan bir kültür paylaşımıdır. Bizimde amacımız burada Van kültürünü, burada ki halkımızla kaynaştırmak, bir arada o kültürleri paylaşmasına vesile olmak. Beni gururlandıran diğer yönü ise buradaki gençlerimizin etnik kökenlerinin farklı, inançlarının farklı, mezhepleri farklı ama Vanlılar Derneği çatısı altında birlikte bu kültürü yaşamaları, bu kültürü benimsemeleri ve yaşatmaları ayrı bir gurur veriyor. Derneğimiz kısıtlı imkanlarla bunları yapmaya çalışıyor. Sesimizi duyan duyarlı bürokratlar, iş adamları, bu ilin Valisi, yöneticileri, belediye başkanları, hakların kardeşliğinden yana olan şahıs ve şahsiyetler umarım sesimize kulak verir, gençlerimize destek olur. Burada yaşanan bu mutluluklara ortak olur. Çünkü biz daha çok hizmet etmek istiyoruz" dedi.
"HERKESİ BİZİMLE YÜRÜMEYE DAVET EDİYORUM"
Karahan, "Biz bu derneği kurarken temel ilkemiz ve amacımız da olaylara evrensel bakmaktı. Her dilden, her mezhepten insanları kucaklamaktı.  Bunu kısmen de olsa başardık. İlk önce kurduğumuz Halkoyunları akabinde müzik gurubu, bunları geliştirmek istiyoruz. Bu organizasyon ve çalışmalarımızda herkesi bizimle yürümeye davet ediyorum" diye konuştu.
 HALK KÜLTÜRÜNÜ GELECEK NESİLLERE AKTARIYORUZ"
Halkoyunu öğretmeni Mülkiye Kayran, "Halkoyunları, kökü tarihin derinliklerinden gelen ve geleneksel figürler, ritüeller ve çalgılarla icra edilen en önemli kültür mirasımızdan biridir. Bizlerde burada bu mirasımızı gelecek nesillere aktarmaya çalışıyoruz" dedi.
Kayran, "8 yıldır Halkoyunları öğretmenliği yapıyorum. Halkoyunu kültürü ve sanatı bir arada icra etmektir. İçerisinde birçok güzellikleri yansıtır. Halk oyunları sayesinde kültürünü var etmeye çalışıyorsun. Yok olmuş, kaybolmuş bütün kültürleri, halk oyunlarıyla var etmeye çalışıyorsun. Bu yaparken de çok zevk alıyorum. İşimi çok seviyorum. Halkoyunu bilmeyen insanlara bunu öğretirken, çalıştırırken çok emek harcıyoruz. Çok zorluklar çekiyoruz. Ama ortaya çıkan ürünü gördüğümüz zaman, müthiş derece de ilham alıyoruz. Bazen şaşırabiliyoruz. Bunu acaba ben mi öğrettim dediğimiz anlar oluyor. Mutlu oluyoruz. Çok farklı bir şey. İşimi çok severek yapıyorum" dedi.
"TÜM BÖLGELERİ ÖĞRENİYORUZ"
Kayran, "Halk oyunlarında bütün bölgeleri, coğrafik yapısını, örf adetlerini ve kılık kıyafetiyle birlikte o yöreye ait ne varsa öğreniyoruz. Kültür zenginliklerinin bir araya gelmesidir Halkoyunları. Folkloru, halkoyunlarını sadece oyun olarak düşünmemek lazım. İçerinde araştırma, inceleme, öğrenme, hissetme, giyim, kuşam var.  Kültürel sanatsal bir etkinliğin yanı sıra federasyonu olan bir spor dalıdır. Bir folklor kıyafetinin geçmişi nasıl ortaya çıktığı ve hikâyesini öğreniyoruz. Yapılan her hareketin, her figürün bir anlamı var. Örneğin Diyarbakır yöresinde akrep ezmesi diyorlar. Akrep ezmesi ismi nereden gelmiştir? Neden böyle bir oyun ortaya çıkmıştır? Bu sorularımızın cevaplarını yaşlı insanların verdiği cevaplarla anlayabiliyoruz" şeklinde konuştu.
"HALKOYUNLARI İNSANİ BAĞLARI GÜÇLENDİRİR"
Kayran, "Halkoyununda insanların birbirini tanıması diye bir kaide, kural yok. Birbirini tanımayan insanların halkoyunları vesilesiyle bir araya geliyor. Kürt, Türk, Çerkez, Arap, Laz nereli olursa olsun, hangi kültürden gelirse burada halkoyunların da el ele, kol kola bir kaynaşma ve dostluk bağlarının kurulmasıyla bu ekip ortaya çıkıyor. Şuan burada Kürt, Türk, Arap arkadaşlarımız var. Aynı anda aynı halayda diz kırabiliyoruz. Zılgıt çekebiliyoruz. Gülümsüyoruz. Çok güzel anlar yaşayabiliyoruz. Çok güzel bir birliktelik bu. Kardeşliğin, arkadaşlığın, paylaşımın ne olduğunu burada ortaya çıkarabiliyoruz" diye konuştu.
"HER DUYGUYU BİR ARADA YAŞIYORUZ"
Kayran, "Halkoyunları, halkla yapılır. İnsanların kaynaşması, kültürel zenginliklerin bir araya getirilmesi, kavganın, dövüşün, kinin ya da birbirine olan ayrımcılığın ortadan kaldırılması sanatı ve tekniğidir. Federasyonumuz var. Yıllardır yarışmalara katılıyoruz. Çok derece ve birinciliklerimiz var. Bu yarışmalara katıldığımızda orada da birçok ekiple bir araya geliyoruz. Farklı illerden gelenlerle kaynaşmalar oluyor. Halkoyunları oynayan çocukların kendine özgüveni geliyor. Arkadaş sıcaklığını, paylaşmayı her şeyi burada öğreniyor" şeklinde konuştu.
"VAN DERNEĞİ ÇOCUKLARA DESTEK ÇIKTI"
Kayran, "Mersin Van kültür ve Dayanışma Derneği 6 ay önce kuruldu. Kurulmasından bir ay sonra projelerini ile bize geldiler. Halk oyunları ekibi kurmak ve çocuklara ücretsiz eğitim vermek istediler. Tabi projelerini çok beğendik ve birlikte çalışmaya başladık. Bizim için çok bir avantajdı bu teklif. Bizimle çalışmak isteyen her çocuğu kabul ediyoruz. Gelip başvuran çocuklar, her yerden gelmeye başladı. Her yaş gurubundan öğrencilerimiz var. Kısa zamanda çok yol kat ettik. 35 çocuğumuz başvuru yaptı. Çoğu okullarında gösterilere katıldı. Mersin Van kültür ve Dayanışma Derneğinin düzenleyeceği yemekte de çocuklarımız halkoyunları gösterisi yapacaklar. Çocuklarımıza ilk olarak Van yöresini çalıştık. Dernek Başkanımız Murat Karahan, halkoyunları kıyafetlerimizi temin etti. Bütün eksiklerimizi giderdi. Çocuklarımızda yakından ilgileniyor. Böyle bir projeye katkı sunduğumuz için çok mutluyuz. Başkanımız Murat Karahan'a da teşekkür ediyoruz. Çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz. Van yöresinden sonra, Çerkez, Trabzon ve başka illeri de programımıza aldık" dedi.

Bakmadan Geçme