Kurbanlıklar görücüye çıktı

Kurban Bayramının yaklaşmasıyla Kurbanlık hayvan satışları başladı. Besiciler maliyetlerin yüksek olmasından dolayı geçen yıl kurbanlık fiyatlarıyla bu yılki kurban fiyatları arasında çok büyük fark olduğunu belirttiler.

Burhan Ergin

Tüm İslam Alemi 28 Haziran Çarşamba günü Kurban Bayramının birinci gününü kutlamaya başlayacak. Bayram öncesi tüm ülkede olduğu gibi Van’da da kurbanlıklar hayvan pazarlarında yerlerini almaya başladı. Kurbanlık koyun 4 bin 500 ile 6 bin lira arası satışa sunulurken, koç 8 bin 500 ile 11 bin lira, büyükbaş dana 80 bin ile 90 bin liradan satışa sunuluyor. Van’da hayvanlarını pazara götüren besiciler, Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla pazarda hareketliliğin yaşandığını gözlemlediklerini belirttiler.

“Van’da kurban alımı son günlere bırakılıyor”

Bu yıl kurbanlık fiyatlarının geçen yıla oranla yüksek olduğunu söyleyen besiciler, “Bu yıl kurbanlık fiyatları maliyetlerden dolayı yüksek. Küçükbaş kurbanlık koyunu 4 bin 500 ile 6 bin lira arası, koç 8 bin 500 ile 11 bin lira, büyükbaş dana 80 bin ile 90 bin liradan satışa sunuluyor. Girdi maliyetlerinin artmasından dolayı kurbanlık fiyatları bu yıl çok arttı. Fiyat artışlarından dolayı bu yıl küçükbaş hayvanlara rağbet olacağını tahmin ediyoruz. Van’da kurban alımı son günlere bırakılıyor. Bayramın üçüncü gününe kadar kurbanlık satışlarımız devam edecek” dediler.

KURBAN BAYRAMI'NIN ÖNEMİ

Kurban gerek fert gerekse toplum açısından çeşitli yararlar taşıyan malî bir ibadettir. Kişi kurban kesmekle Allah'ın emrine boyun eğmiş ve kulluk bilincini koruduğunu canlı bir biçimde ortaya koymuş olur.

Müminler her kurban kesiminde Hz. İbrâhim ile oğlu İsmâil'in Cenâb-ı Hakk'ın buyruğuna mutlak itaat konusunda verdikleri başarılı sınavın hâtırasını tazelemiş ve kendilerinin de benzeri bir itaate hazır olduğunu simgesel davranışla göstermiş olmaktadır. Kurban toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tutar, sosyal adaletin gerçekleşmesine katkıda bulunur.

Özellikle et satın alma imkânı bulunmayan veya çok sınırlı olan yoksulların bulunduğu ortamlarda onun bu rolünü daha belirgin biçimde görmek mümkündür. Zengine malını Allah'ın rızâsı, yardımlaşma ve başkalarıyla paylaşma yolunda harcama zevk ve alışkanlığını verir, onu cimrilik hastalığından, dünya malına tutkunluktan kurtarır.

Fakirin de varlıklı kullar aracılığıyla Allah'a şükretmesine, dünya nimetinin yeryüzündeki dağılımı konusunda karamsarlık ve düşmanlıktan kendini kurtarmasına ve kendini toplumunun bir üyesi olarak hissetmesine vesile olur.

Bakmadan Geçme