• Haberler
  • Güncel
  • Küresel Gazeteciler Konseyi Başkanı Dim: Herkesin gelip Van'ı görmesi lazım

Küresel Gazeteciler Konseyi Başkanı Dim: Herkesin gelip Van'ı görmesi lazım

Gazetemizi ziyaret eden Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) Başkanı Mehmet Ali Dim, Van'ı ilk defa ziyaret ettiğini, çok güzel bir şehir olduğunu belirterek, 'Van, Alanya gibi sahil ve tatil şehridir. Burada İranlıları görünce Alanya'yı çağrıştıran bir tabloyla karşılaştım. Herkesin gelip Van'ı görmesi lazım' dedi.

Burhan Ergin

Küresel Gazeteciler Konseyi Başkanı Mehmet Ali Dim, beraberindeki Alanyalı gazeteci Mesut İlhan ve Yeni Doğu Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Orhan Olgun ile birlikte gazetemizi ziyaret ederek imtiyaz sahibi Erdal Perihan ile bilgi alışverişinde bulundu.

“Yaptığımız çalışmalarda gayet olumlu sonuçlar aldık”

Ziyarette konuşan KGK Başkanı Mehmet Ali Dim, “Küresel Gazeteciler Konseyi’nin şuan 81 ilde temsilcisi var. Ankara’da genel merkez binamız, İstanbul’da ofisimiz var. Şuan itibariyle 60 ülkede temsilcimiz bulunuyor. Tabi ki bizim misyonumuz biraz farklıdır. Biz sadece bir meslek örgütü değiliz. Kamu diplomasi faaliyetlerine destek veriyoruz. Ülkemizin dış dünyada da tanıtımı ve dış dünyadaki olumsuz haberlere ve dezenformasyona karşı refleks üreten bir örgütüz. Özellikle ülkemizde görev yapan yabancı gazetecilerden pek çoğuyla hem üyelik hem de iletişim halindeyiz. Zaman zaman bir araya gelerek ülkemiz lehine kamu diplomasi desteğini sağlayan haberler yaptırıyoruz. Tabi bu konudaki çalışmalarımızda biz hem ülke genelindeki temsilcilerimizden hem de yaygın ve dış medyadaki üyelerimizden destek alıyoruz. Ayrıca devletimizin kurum ve kuruluşlarıyla işbirliği yapıyoruz. Bunun yanı sıra meslek örgütü sıfatıyla da gazetecilik mesleğinin içinde bulunduğu sorun ve sıkıntıları dile getiriyoruz. Yerel meydanında sorunlarını çözüme kavuşturmak için elimizden gelen her türlü çabayı sarf ediyoruz. Son zamanlarda Artvin ve Adıyaman’da yaptığımız toplantılarda yayınladığımız bildirilerle ülke gündemine geldik. Dezenformasyon yasası dahil bazı konularda görüşlerimizi kamuoyuyla paylaştık. İlgili kurumlar tarafından da ilgiyle karşılandı. Dolayısıyla faaliyetlerimiz devam ediyor. Yurt dışı bağlantılı toplantılarımızda yabancı gazetecileri ülkemizde görev yapan gazeteci meslektaşlarımızla buluşturuyoruz. Geçtiğimiz yıl Kazakistan, Gürcistan, Rusya, Ukrayna, Almanya, İsveç, Norveç’ten gazetecileri ülkemize getirerek ülkemizde görev yapan gazeteci arkadaşlarımızla bir araya getirdik. Gazeteciler arasında birlik ve beraberliği sağlamak için çalışıyoruz. Bunun yanında ülkemizin de tanıtımını yapıyoruz. Bu zamana kadar yaptığımız çalışmalarda gayet olumlu sonuçlar aldık” dedi.

“Nitelikli ve az üyelerle hizmet etmeye çalışıyoruz”

Küresel Gazeteciler Konseyi olarak üye konusunda dikkatli davrandıklarını söyleyen Dim, “Şuan ülke genelinde 700 üyemiz var. Van’da da temsilciliğimiz bulunuyor. Biz üye alırken daha çok niteliğe önem veriyoruz. Üyelik başvurularımız online yapılıyor. Günde 4-5 başvuru alıyoruz ama hepsini kabul etmiyoruz. Nitelikli ve az üyelerle hizmet etmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Dezenformasyon yasasını 10 yıldır bekliyorduk”

Dezenformasyon yasasına değinen Dim, “Dezenformasyon yasasının 29 ve 30. maddesine itiraz ettik. Gazetecilere hapis cezasını ön gören madde için bunun kabul edilebilir olmadığını dile getirdik. İnsanların fikirlerini özgürce ifade edebildiği, herhangi bir devlet, millet aleyhine veya ülkenin bekasını ilgilendiren bir yayın yapmamışsa, terörü, teröristi övmemişse, ülkenin güvenliğini tehlikeye düşürecek bir haber değilse bunun dezenformasyon kapsamına girmemesi ve basit bir gazetecilik suçu olarak görülmesi noktasında tanım istedik. Orada ucu açık bir ifade var. Hangi kavramlar halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçunu içeriyor veya kapsıyor bu net olarak belirtilmeli diye ifadede bulunduk. Ayrıca Basın İlan Kurumu tarafından verilecek cezalar özellikle ilanların dağıtımı noktasında internet sitelerinin ilan alması noktasında ek bir kaynak yaratılmadan böyle bir yaklaşımın olmaması gerektiğini savunduk. Bu iki maddeye itiraz ettik. Aslında bu yasayı 10 yıldır bekliyorduk. Çünkü internet mecrasının yasası ve düzenlemesi yok. Kaos ve korsan yayıncılığın en üst düzeye ulaştığı, neredeyse sabah erken kalkanın web sitesi kurduğu bir düzeni yaşıyoruz. Dolayısıyla bunun engellenmesi için biz 12-13 yıldır mücadele ediyoruz. Bu yasanın tamamına karşı çıkmak doğru değil. Yasanın yüzde 90’ı gerçekten bizim beklediğimiz, istediğimiz, arzu ettiğimiz içeriktedir. Ama iki maddeyle ilgili itirazlarımızı yaptık” şeklinde konuştu.

“Doğu’nun yıldızı, başkenti Van’dır”

Van’ı çok beğendiğini söyleyen Dim, “Van çok güzel bir şehir, Türkiye’nin her tarafına gittim ama gitmediğimiz 4-5 vilayetten biri Van’dı. Bugüne kısmetmiş, Van da Alanya gibi bir sahil, tatil şehridir. Burada İranlıları görünce Alanya’yı çağrıştıran bir tabloyla karşılaştım. Herkesin gelip Van’ı görmesi lazım. Van’ın çok gelişmiş bir şehir olduğunu gördüm. Doğu’nun yıldızı, başkenti Van’dır. Serhat şehrini herkesin ziyaret etmesi gerekir” dedi.

Gazetemiz imtiyaz sahibi Erdal Perihan, Küresel Gazeteciler Konseyi Başkanı Mehmet Ali Dim ve beraberindekilere nazik ziyaretlerinden dolayı teşekkür etti.

 

Bakmadan Geçme