Kursu Tamamlayan Kursiyerler Sertifikalarını Aldı

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO), KOSGEB ve Van ABİGEM tarafından düzenlenen uygulamalı girişimcilik eğitimi kursunu tamamlayan kursiyerlere sertifikaları verildi.

İlhan Siyahtaş

KOSGEB’in Girişimcilik Destek Programı kapsamında Van Ticaret ve Sanayi Odası ve Van ABİGEM işbirliği ile düzenlenen girişimcilik eğitimi sonunda sertifika töreni düzenlendi.

VAN TSO Tuşba Salonunda yapılan sertifika töreninde konuşan VAN TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva” Bayrama günler kala böyle bir sertifika töreninde sizlerle beraber olmak başka bir anlam ifade ediyor. Girişimcilik belgesi çok önemli bir meseledir. Bu girişimcilik belgesi neden bu kadar önemlidir? Çünkü biz konuya şöyle bakıyoruz. Bölgesel kalkınmanın en önemli etkenlerinden bir tanesi girişimcilerin sayısını artırmaktan geçiyor. Bizde göreve geldiğimiz günden beri hiç ara vermeden ayda iki eğitim düzenlemek kaydıyla özellikle KOSGEB’in sağlamış olduğu olanaklardan dolayı girişimcilere eğitimler ve sertifikalar veriyoruz.  Az önce aldığım rakamlara göre; Van’da 1,5 yıla yakın bir zaman içerisinde bin 200 girişimciye eğitim verilmiş ve bu anlamda bin 200 kişiye sertifika dağıtılmış. Bu eğitimlerin içerisinde 9 eğitimimizi biz bu odada KOSGEB ve ABİGEM ortaklığıyla gerçekleştirmiş olduk. Bugüne kadar hiçbir girişimden biz bir bedel talep etmedik. Diğer birçok ilde bu eğitimler verildiği zaman kurumlar bu verdikleri eğitimler ve sertifikalar neticesinde belli bir ücret alıyorlar. Ama biz böyle bir temayül içerisine girmedik ve ücretsiz bir şekilde 9 eğitim düzenledik. Bu eğitimlere aşağı yukarı 30 kişi katılıyor. Bu güne kadarda Van Ticaret ve Sanayi Odası sağlamış olduğu imkânla bugün sizlerle beraber 270 kişiye eğitim ve sertifika vermiştir. Burada sadece sertifika almak yetmiyor. Bunun akabinde burada eğitim alanların %10’nu bile bu destekten yararlanıp, bir iş yeri açarsa, biz kendimizi başarılı görüyoruz. Bu çerçevede 105 girişimci proje hazırlayıp, bu projeleri KOSGEB’e sunmuş ve bunlardan 70 tanesi de paralarını almıştır ”dedi.

GİRİŞİMCİLERİMİZE 70 BİN TL KREDİ VERİYORUZ

Girişimcinin artması istihdamın artması anlamına geldiğini belirten Takva “ Bu yüzden biz bunu çok önemsiyor ve değer veriyoruz. İnanıyorum ki bu bizim yaptığımız işler içerisinden en hayırlısıdır. Bu eğitimleri aldıktan sonra yapılan projeler ve projeler neticesinde verilen paraların miktarı 100 bin TL’dir. İlk olarak 30 bin TL hibe olarak veriliyor. Daha sonrasında iş kurulması için 70 bin TL, 2 yıl ödemesiz ve faizsiz bir para veriliyor. Ben inanıyorum ki bu parada Van şartlarında iş kurma konusunda yeterli bir miktardır. Burada alınan eğitimler ve sertifikalarda bu şekilde karşınıza çıkıyor ve iş olanakları sağlıyor. Bu anlamda ben Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve KOSGEB Van yöneticilerine çok teşekkür ediyorum. Bu anlamda kendileri çok özverili bir şekilde çalışıyorlar. Bu anlamda bizim sunduğumuz projelerde her zaman bize yardımcı oluyorlar. Bunun yanı sıra ABİGEM içerisinde çalışan arkadaşlara ve VAN TSO çalışanlarına teşekkür ediyorum. Az önce belirttiğim gibi 70 kişi parasını alıp iş hayatlarına atıldılar. Geriye kalan 35 kişi de inanıyorum ki bu anlamda gereken adımları atacaklar ve kendi işlerini kuracaklar. Bunun yanı sıra bugün burada bulunan ve sertifika alacak arkadaşlarımızın da bu şekilde bir çaba içerisinde olacağına inanıyorum. Ve bu şekilde bizim ekonomi dünyamıza katılacaklar ve iş hayatına atılacaklar” şeklinde konuştu. 

Bakmadan Geçme