• Haberler
  • Kurtuluş coşkusu Türkiye'yi sardı

Kurtuluş coşkusu Türkiye'yi sardı

İzmir, Bursa, Eskişehir, İstanbul gibi illerde bir araya gelen Vanlılar Van'ın düşman İşgalinden kurtuluşunun 100. yılı ve Dünya Vanlılar Gününü coşkuyla kutladılar.

Evren Doğruer

1915'de Rus ve Ermeni işgaline uğrayan, yakılıp yıkılarak harabeye dönen, 30 bin Vanlı,  kadın, çocuk, yaşlı sivil ahalinin katledildiği Van,  kurtuluşunun 100. yılını ve 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü'nü Van başta olmak üzere çeşitli illerde renkli etkinliklerle kutladı.

İZMİR

İzmir Karabağlar Vanlılar Derneği tarafından düzenlenen 100. Yıl ve 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü buluşmasına Vanlılar, Van dostları büyük ilgi gösterdi.

Karabağlar Belediyesi Bozyaka Kültür Merkezinde düzenlenen programı İlaç Radyo sunucusu Eren Baştuhan, Vansesi Gazetesi yazarı ve şair Ümran Öztürk ve Van Platformu Başkanı Yusuf Ekinci şiirler ve Van tarihinden kesitler eşliğinde sundular.  Gecede sahne alan Ümran Öztürk, Nuran Benli,  Gökmen Sakin, Bilgin Bilek, Sinan Turan, Raif Aras, Ulaş Özdaş Şahap Dağ Van şiirleri, türküleri seslendirdiler. Geceye davetli olarak katılan ünlü yorumcu Korkut Alp'te Van şiirlerini yorumladı. 

Van tarihi ile ilgili sunumun yapıldığı Dünya Vanlılar Gecesi'nde bir konuşma yapan İzmir Karabağlar Vanlılar Derneği Başkanı Erecan Turan,"  Van'ımızın kurtuluşu biziler için büyük anlam ifade ediyor. Bir asır önce Ruslarla işbirliği yapan Ermeni çeteleri güzel Van'ı işgal ederek yakıp yıkarak 30 bin masum Vanlıyı acımasızca katlettiler. 2 Nisan 1918'de Van'a giren kahraman Türk Ordusunun işgalcileri bozguna uğratmasıyla Van yeniden özgürlüğüne kavuştu. O günleri unutmuyoruz, unutturmayacağız.  Kurtuluşu kutlamalarını her yıl gerçekleştirdiğimiz gibi bu yılda coşku ile kutluyoruz. Bu yıldan itibaren dünyanın neresinde olursa olsun 2 Nisan'ı Dünya Vanlılar Günü olarak kutlanacak. Gecemizde bizlerle birlikte olan değerli Vanlı hemşehrilerimize, sevgili Van dostlarına ve konuklarımıza teşekkür ediyorum.  Allah vatanımıza, milletimize bir daha acı günler göstermesin. Bu duygularla 30 bin Vanlı şehidimizi ve tüm şehitlerimizi rahmetle saygıyla anıyorum" dedi.

Türkülerin söylendiği, şiirlerin okunduğu, halayların çekildiği gece sonunda  etkinliğe maddi manevi destek sağlayan  Msk Grup, Mega Cafe, Al-Ba Grup, Yeşilyut Ağız Ve Diş Polikliniği Ramazan Çoban, Huzur Sokağı Savaş Harmancı, Beyazhançer Grup, İzmir Şehir Koleji Nuri Çelenk firmalarına, şairlere, sanatçılara ve emeği geçenlere  teşekkür plaketi verildi.

BURSA

 Van'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılı ve 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü nedeniyle Bursa, Yalova, İzmit ve çevre illerde yaşayan Vanlılar Van'ın kurtuluşunun 100. yıl ve 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü coşkusunu Bursa Van Gönüllüleri Platformu tarafından düzenlenen Van kahvaltısında biraraya gelerek kutladılar.

Bursa Van Gönüllüleri Platformu üyeleri, Murat Ergenoğlu,  Özlem Tanrıtanır'a Ferruh Dede Suat Arvas Nazmi Saraçoğlu Ferruh Güldal , Remzi Dede'nin organize ettiği ücretsiz kahvaltı sofrasında  900'e yakın katılımcıya geleneksel Van kahvaltısı ikramında bulunuldu.  2 Nisan ile ilgili konuşmaların yapıldığı kahvaltılı buluşmaya Vanlı iş adamları destek sağladı.

Program sonunda organizasyonuna sponsor olan kuruluşlara ve emeği geçenlere plaket takdim edildi.

ESKİŞEHİR

Eskişehir'de yaşayan Vanlı kadınlar ve Van dostları Van'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılı ve 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü nedeniyle Van Yemekleri Grup Yöneticisi Mine Kılavuz Öngün'ün öncülüğünde Eskişehir Odunpazarı semtinde hizmet veren  İlvanlım  Ocakbaşı'nda  düzenlenen Van yemekleri sofrasında  bir araya geldiler. 

Ayran Aşı, Tuzlu Balık, Mercimekli pilavı, Van kavurması, lavaş ekmek,,kavurga  ve çayların içildiği Dünya Vanlılar Günü buluşmasında  Van sohbetleri, Van şiirleri okunarak gelecekte gerçekleştirilecek etkinlikler üzerine planlar yapıldı.  Yemeğe katılan Vanlılar ve Van dostları mekan sahiplerine teşekkür ettiler.

İSTANBUL

İstanbul'da faaliyet gösteren Van Özalp Saray Dernek üyeleri de Van'ın kurtuluşunun 100. yılı ve 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü nedeniyle dernek merkezinde bir araya geldi. Dernek tarafından üyelere Van'ın kurtuluşunun 100. yılı ve 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü dolayısıyla ayran aşı ikram edildi. Dernek yöneticileri gelecek yıl 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü'nde İstanbul'un merkezi bir noktasında ayran aşı dağıtacaklarını ve bu etkinliği geleneksel hale getireceklerini ifade ettiler.

Bakmadan Geçme