KURUKCU'DAN ÇAĞRI: ÖTEKİLEŞTİRİCİ DİL KULLANMAYALIM

31 Mart 2019 tarihinde yapılacak yerel seçimlerle ilgili açıklamalarda bulunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Van İl Başkanı Mehmet Kurukcu, siyasi parti il başkanlarına seslenerek, 'Bu seçimlerde il başkanlarına çok önemli bir iş düşüyor. İlimizdeki partilerin il başkanları kullandıkları dile ve üsluba dikkat etmeleri gerekir. Ayrıştırıcı, ötekileştirici bir dil kullanılmamalıdır. İnsanlar arasında ayrım yapmaya kimsenin hakkı yok' dedi.

Burhan Ergin

CHP Van İl Başkanı Mehmet Kurukcu 31 Mart 2019 Pazar günü yapılacak yerel seçimler öncesi seçim çalışmalarını gazetemize değerlendirdi.

 

"Van'ın çok büyük sorunları var"

Van'ın sorunlarını çözmek için sürekli gündeme taşıdıklarını belirten Kurukcu, "CHP olarak belediye başkan adaylarını ilk önce biz açıkladık ve seçim çalışmalarımıza başladık. Her adayımız şuan kendi ilçesinde seçim çalışmalarına devam ediyor. Van'da AKP ve HDP gibi güçlü olmayabiliriz fakat biz seçim çalışmalarımıza şimdi başlamadık, her zaman sahada olduk. 3 yıllık görev süremde 36 heyetimizi Van'a getirerek, hemşerilerimizle buluşturduk. İl başkanları toplantısını Van'da gerçekleştirdik. Bizim tek derdimiz Van'dır. Sorunları çözmek için imkanlarımız doğrultusunda elimizden gelen her türlü çalışmayı yapıyoruz. Çünkü Van'ın çok büyük sorunları var. Biz her zaman Van'ın sorunlarını gündeme getiriyoruz. Seçimlerden sonra da getireceğiz. Bizim bütün adaylarımız birbirinden değerlidir. Hepsinin Van'da karşılığı var. 31 Mart seçimlerini kazanmak için her türlü çalışmayı yapıyoruz. Halkımızı ziyaret ederek, adaylarımız için oy istiyoruz" dedi.

"Biz hepimiz Vanlıyız"

Seçim çalışmalarını yaparken, siyasilerin kullandıkları dile ve üsluba dikkat etmeleri gerektiğini söyleyen Kurukcu, "Bu seçimlerde il başkanlarına çok önemli iş düşüyor. İlimizdeki partilerin il başkanları kesinlikle kullandığı dile dikkat etmelidir. Ayrıştırıcı, ötekileştirici bir dil kullanılmamalıdır. İnsanlar arasında ayrım yapmaya kimsenin hakkı yok. Parti içerisinde ortamı germek isteyenlere izin verilmemelidir. Çünkü biz hepimiz Vanlıyız. Seçimler gelip geçicidir. Seçimler tatlı demokratik yarıştır. İl başkanları olarak biz kimsenin burnu kanamadan, kimseyi rahatsız etmeden, bir tarafa zarar vermeden seçim kampanyamızı yürütmemiz gerekiyor. Bakın halkımız sadece 14 belediye başkanı seçecek. Hangi aday kazanırsa kazansın Van Büyükşehir Belediye Başkanı olsun, İpekyolu Belediye Başkanı olsun. Partinin çatısı altında seçiliyor olsa dahi o partinin güdümüne girmesin. Sadece kendi yandaşına veya adamına hizmet etmesin. Belediye Vanlıların belediyesidir. Van'da İşkur'a eleman alınıyor. AKP listeyi hazırlayıp veriyor. Hastaneye personel alınacak AKP listeyi hazırlayıp veriyor. Bakın bu tür şeyler olmasın. Biz il başkanı partimizin genel başkanlarını temsil ediyoruz. 31 Mart seçimlerinden hemen sonra erken seçime de gidebiliriz. Vanlı olarak birbirimizi kırmadan, kimsenin burnu kanamadan seçim çalışmalarımızı tamamlayalım. Vanlılık ruhu ve bilinciyle Van'a sahip çıkalım. Seçimler kardeşlik havasında geçsin. Bütün il başkanları bu konuda birbirine destek olmalıdır. Çevre kirliliği yaratmadan, halkımızı huzursuz etmeden, kimsenin ekmeğiyle oynamadan kin, nefret ortamı oluşturmadan seçim çalışmalarımızı yapalım" ifadelerini kullandı.

 

"AKP ekonomik yönden ülkeye çok büyük zarar verdi"

AK Parti'nin ekonomik olarak Türkiye'ye büyük zarar verdiğini ileri süren Kurukcu, "Bakın ülkemizde çok ciddi şekilde ekonomik kriz var. Dolar 3 buçuk liradan 5 buçuk liraya fırladı. Son günlerde sebze ve meyveye çok büyük zamlar yapıldı. Şuan vatandaşların mutfağında tabiri caizse ateş var. Bütün ürünlere yüzde yüz zam yapıldı. Ülkemiz neden bu duruma geldi. Ülkemizde birçok fabrika satıldı. İstanbul için mega projeler hazırlıyorlar fakat bu da bir tuzaktır. Araç geçse de para veriyoruz, geçmese de para veriyoruz. 16 yıldır ülkeyi yöneten AKP ülkeye ekonomik yönden çok büyük zarar verdi. Bakın 14 yıl Ulaştırma Bakanlığı yapan Binali Yıldırım geçtiğimiz gün İstanbul'un trafik sorununu bitireceğini ifade etti. Peki, bakanlık yaptığı dönemde neden bitiremedi. Kusara bakmasın ama kimse kendisine inanmaz" diye konuştu.

"Yerine getirilmeyen vaatlerin hesabını halkımız sorsun"

Van'ın birçok sorununun çözülmediğini belirten Kurukcu, "2014 yılında verilen vaatlerin hiçbiri yerine getirilmedi. Van'ın sorunları, sıkıntıları devam ediyor. Bakın Van'ın çevre yolu, otogar, TOKİ, kent meydanı, imar yapı ruhsatı, stadyum, Van Gölü'nün kirliliği gibi sorunları hala çözemediler. Çözmekte istemiyorlar. Seçimlerde halkımız sadece AKP ve HDP'yi görüyor. Vatandaş iki parti arasına sıkışmış, böyle demokrasi olmaz. Bakın vatandaşlarımıza sorunları çözmek için talibiz diyoruz fakat oy alamıyoruz. Vaatte bulunan partilerde sorunları çözmediği zaman 5 yılı heba ediyoruz. Halkımız oy kullanırken biraz daha dikkat etmesi gerekiyor. İktidarın vaat edip de yerine getirmediği vaatlerin hesabını il başkanından sorsun. Çünkü il başkanı iktidarın Van'daki temsilcisidir. Biz otogarı olmayan bir ilde yaşıyoruz. Büyükşehiriz, 1 milyon 200 bine yakın nüfusumuz var ama dünya kadar sorunumuz var. Van Et Kombinası ve bazı fabrikalarımız kapatıldı. Bölge Adliye Mahkemesi Erzurum'a taşındı. Biz Van'ın sorunlarını dile getiriyoruz ama çözüm merkezi değiliz. Çözüm merkezi AKP'dir. Halkımız bundan sonra biraz daha bilinçli hareket etsin. Halkımız sorunları çözme vaadinde bulunup da çözmeyenlere oylarıyla silleyi vurup gerekeni yapsın" şeklinde konuştu.

 

"Seçim güvenliği önlemlerimizi aldık"

Seçim güvenliğiyle ilgili gereken tüm önlemleri aldıklarını söyleyen Kurukcu, "Seçim güvenliği konusunda parti olarak bütün önlemleri aldık. Van'daki bütün sandıkların hepsine üye yazacak üyelerimiz olmayabilir fakat bu açığı kapatmak için bütün sandıklarımızda üyelerimizin olması için çaba sarf ediyoruz. Biz sandıklarımıza sahip çıkacağız. Partimizin intranet sistemi var. İl ve ilçe başkanlarımıza şifreler veriliyor. Ancak onlar sistemi kontrol edebiliyor. Aktif bilgileri intranet sistemine yükleyerek sonuçları anlık takip edeceğiz. Sandık görevlilerimizi belirledikten sonra 31 Mart Pazar günü sabah görev bölgesine gidecekler. Akşam sandıklar açılıp oylar sayıldıktan sonra sonuçlar sandık görevlilerimize verilecek. Daha sonra sandık sonuçlarını YSK'nın sistemi gibi kendi sistemimize yüklüyoruz. Yüklediğimiz zaman Türkiye genelindeki sonuçları anlık görebiliyoruz. 24 Haziran seçimlerinde 4 milletvekilimiz Van'a gelerek, sorun çıkan sandıklara hemen müdahale ettiler. 24 Haziran'da oy sayımında yaşanan sorun kesinlikle YSK'nın adil olmayan kararlarıydı. Bu sistemin alt yapısı 4 yıl önce sağlandı. Bu sefer kedi bile trafoya girse çözüm olmayacaktır. Gereken bütün önlemleri aldık" dedi.

"Vanlılar sorunları çözecek başkanın heykelini diker"

Van'ın sorunlarını çözecek belediye başkanının Van'ın kahramanı olacağını belirten Kurukcu, "En çok şikayet aldığımız partiler AKP ve HDP'dir ama sandıkları açıp baktığımızda yine iki parti yarışıyor. İlimizin sorunlarını ben görüyorum da halkımız görmüyor mu? Halkımız görüyor da iktidar partisinin il başkanı görmüyor mu? 31 Mart 2019 tarihinde yapılacak seçimlerde belediye başkanı olacak HDP adayları görmüyor mu? Ben her zamana şunu ifade ederim. Bireysel çıkar menfaatimizi düşündüğümüz sürece hiçbir tarafa faydamız olmaz. Biz bireysel çıkar menfaatimizi bir kenara bırakacağız. Toplumsal menfaati düşüneceğiz. Van Büyükşehir Belediyesi'ni biz veya başkası kim kazanırsa sorunları çözmek için çaba sarf etsin. 31 Mart seçimlerinden sonra Van Büyükşehir Belediyesini kazanacak aday çevre yolu, TOKİ, otogar, stadyum, imar ve yapı ruhsatı başta olmak üzere dağ gibi birikmiş sorunlara çözüm bulsun. Bunları 5 yılda çözerse Van'ın kahramanı olur. Vanlılar çarşıya heykelini diker. Bir dahaki dönem bağımsız başkan adayı olsa dahi kazanır. Ben 2014 seçimlerinde aday olurken, bunları çözmek istiyordum fakat maalesef kazanamadım" ifadelerini kullandı.

 

"Türkiye'nin bütün mal varlıklarını sattılar"

Ekonomiye değinen Kurukcu, "Vatandaşlar şuan kan ağlıyor. Krizin sebebi AKP iktidarıdır. Van'daki sorunları çözemeyen de yerel iktidardır. Halkımız bu zamana kadar hep AKP ve HDP'yi destekledi. Ama başaramadıklarını gördü. Hem oy verip hem şikayet etmek olmaz. Vatandaşlar sorumluluklarını bilmelidir. Bize neden imkan vermiyorlar. 5 yılda biz yönetelim. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu dönemindeki SGK borcuna bakılsın. Bugünkü borca da bakılsın. Hükümet kendi hatalarını başka birine yüklemesin. 16 yıldır ülkeyi tek başına yöneten AKP iktidarıdır. 16 yılda yeni bir devlet kurulur. Türkiye'nin bütün mal varlıklarını sattılar. Son zamanlarda yapılan projeler yap işlet devret modeliyle yapılıyor. Ülkemiz 25 yıl boyunca borçlandırarak hiçbir gelir elde edemeyecek ve 25 yılda geçmeyen araçların parası vatandaşlara ödetilecek. Cumhuriyet tarihinin en büyük özelleştirmesini yaptılar. Satılmayan tek bir fabrika bırakmadılar. Bu satılanların paralarını acımasızca çarçur edip heba ettiler. Yap işlet devret modeliyle ülkemizin geleceği olan çocuklarımızın yarınlarını birilerine ipotek ettiler. Sandığa gidince bunları düşünüp öyle oy vermeli 16 yılda yapılanların hesabını sormalılar" dedi.

Bakmadan Geçme