Kurukcu'dan sert eleştiri

CHP Van İl Başkanı Mehmet Kurukcu, anayasa değişikliği teklifinin kabul edilmesinin ardından bir açıklama yaparak Hükümete sert sözlerle yüklendi. Kurukcu, 'Demokrasi tarihinin en karanlık günlerinden birini yaşıyoruz. Yasama, yürütme ve yargı tek kişiye teslim edilmiştir' dedi.

Vansesi Gazetesi Haber Merkezi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Van İl Başkanı Mehmet Kurukcu gündeme dair önemli açıklamalar yaptı. Kurukcu, Yeni Anayasa teklifinin kabul edilmesiyle ilgili Hükümete çok sert eleştirilerde bulundu.

İl Başkanı Kurukcu,  devlet yönetiminin Cumhurbaşkanına devredildiğini işaret ederek, “Cumhurbaşkanı yürütmeyi tek başına temsil ediyor. Bugünkü sistemde yürütme yetki ve görevi Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu tarafından paylaşılıyor. Hükümet etme sorumluluğu ise Bakanlar Kurulunda. Getirilen sistemde ise hükümet etme yetkisi Cumhurbaşkanına veriliyor. Devletin yönetimi tek başına Cumhurbaşkanına devrediliyor. Ayrıca bu sistemde başbakanlık da kalkıyor. Bakanlar kurulu da kalkıyor. Bu günkü anlamda bakanlıklar kalmıyor. Cumhurbaşkanı istediği kişileri cumhurbaşkanı yardımcısı olarak atayabilecek. Ayrıca hangi bakanlıkların kurulacağına kendisi karar verecek ve bakanları da kendisi atayacak. İstediği zaman bunları görevden alabilecek” ifadelerini kullandı.

Bu sistemin egemenliğin tek bir elde toplandığı ve otoriter rejime geçildiğini belirten Kurukcu, “Türkiye’de siyasal rejim demokrasi eksikleri olmakla birlikte demokratik cumhuriyettir. Bu değişiklik demokrasi eksikliğini gidermeye dönük yapılmıyor. Tam tersine eksik demokrasiyi de sonlandırıp, otoriter-totaliter bir diktatörlüğün anayasal zemini oluşturuluyor. Cumhuriyet rejimi, kurulduğu günden bu yana egemenliği saraydan alıp halka verme ve demokratikleşme çizgisini benimsemiştir. Bu ise açık bir karşı devrim hareketi olarak, egemenliği tekrar halktan alıp saraya (bir kişiye) verme girişimidir. Demokrasiye yönelen gidişin kesintiye uğrayıp, diktatörlüğe yönelmesidir. Bu nedenle yapılmak istenen basit bir hükümet değişikliği değil, rejim değişikliğidir. Güçleri bir kişinin (Cumhurbaşkanının) elinde toplayan bir rejimdir. Cumhurbaşkanının hem yürütmeyi, hem yasamayı, hem de yargıyı eline geçirdiği bir dikta rejimdir” dedi.

“TARAFSIZ BİR CUMHURBAŞKANI İSTİYORUZ”

Tarafsız Cumhurbaşkanı istediklerinin altını çizen CHP İl Başkanı Mehmet Kurukçu, “Biz tarafsız bir cumhurbaşkanı istiyoruz. Kendi ülkemizde huzur içinde yaşamak, çatışmadan uzak durmak istiyoruz. Mücadelemizi sürdüreceğiz. Vatanımız milletimiz için bunu anlatmak ve “hayır” demek zorundayız. Çünkü bilinmelidir ki bu mesele yalnızca CHP meselesi değil vatanını milletini seven geleceğini düşünen her bireyin meselesidir” şeklinde sözlerine son verdi.

 

Bakmadan Geçme