Kuşman Özkaçmaz: Van zehir soluyor

Hava kirliliğinin ciddi boyutlara ulaştığını belirten DEVA Partisi Eğitim Çalışmaları Başkanı Afet Kuşman Özkaçmaz, 'Son dönemlerde Van'da hava kirliliği ciddi boyutlara ulaşırken, akşam saatlerinde sisli, puslu bir hava hâkim oluyor. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından dağıtılan kalorisi düşük kömürlerin kullanılması hava kirliliğini ciddi derecede artırırken, plastik madde, lastik yakılması, kent genelinde hava kirliliğinin artmasına neden olmaktadır. Özellikle akşam saatlerinde kent genelinde etkisini gösteren kirli hava, kalp rahatsızlığı ve astım hastaları başta olmak üzere vatandaşlarımızı ciddi derecede rahatsız ediyor' dedi. 

Her hafta Van’ın sorunlarını olumsuzlukları gündeme taşıyan DEVA Partisi, hava kirliliği, doğalgaz kuyrukları ve kar yağışı sonrası buz pistine dönen kaldırımları gündemine aldı.

“Hava kirliliği vatandaşlarımızı rahatsız ediyor”

Eğitim Çalışmaları Başkanı Afet Kuşman Özkaçmaz, İdari ve Mali İşler Başkanı Erdem Erol ile düzenlediği basın toplantısında, “Deva Partisi Van İl Başkanlığı olarak bu haftaki gündemimiz hava kirliliğinin yanı sıra çok az miktarda yağan kar’dan dolayı yolların ve kaldırımların buz pistine dönüşmesidir. Bilindiği üzere ilimizde kışın ısıtma amaçlı kullanılan odun ve kömür sobaları nedeniyle oluşan hava kirliliği son dönemlerde artarak devam ediyor. Kış aylarının gelmesiyle birlikte ilimizde hava kirliği de arttı. İl genelinde düşük gelirli vatandaşlarımızın ısınma için kömür, plastik madde yakması hava kirliliğinin artmasına neden olmaktadır. Özellikle akşam saatlerinde kent genelinde etkisini gösteren hava kirliliği, astım hastaları başta olmak üzere vatandaşlarımızı ciddi boyutta rahatsız ediyor” dedi.

Kuşman Özkaçmaz: Van zehir soluyor

“Hava kirliliği insan sağlığını olumsuz etkiliyor”

Hava kirliliğinin insan sağlığına zarar verdiğini belirten Özkaçmaz, “Gelir seviyesinin düşük olduğu mahallelerde, doğalgaz yerine soba yakılması bunun başlıca sebeplerindendir. Özellikle son dönemlerde Van'da hava kirliliği ciddi derecelere ulaşırken, akşam saatlerinde kentte sisli bir hava hâkim oluyor. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından dağıtılan ve kalorisi çok düşük olan kömürün kullanılması hava kirliliğini ciddi derecede artırırken, bunun yanında, plastik madde, lastik yakılması, kent genelinde hava kirliliğinin artmasına neden olmaktadır. Sobadan yayılan bu dumanın içerisinde zararlı gazlar salınırken, katı yakıt kömür hava kirliliği oluşturuyor. Plastik içerikli maddelerin yakılmasıyla hava kirliliğinin had safhaya ulaşmasına neden olmaktadır. Büyük çevre sorunlarından olan hava kirliliği, Türkiye genelinde olduğu gibi ilimizde de tehlike sınırlarını aşmaktadır. Çevre kirliliğine neden olan katı yakıt (fosil yakıtlar) insan sağlığı başta olmak üzere, tüm canlıları ve ekosistemi risk altına sokuyor. Ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de sanayi ve ısınma kaynaklı hava kirliliği sorunu önemli boyutlara ulaştı. Uzmanların yaptığı araştırmalara göre ilimizde topoğrafik ve coğrafik konum itibari ile kış mevsimi sert geçerken, ayrıca ilimizde sıcaklık ortalaması ülke geneline göre daha düşük olduğu ortaya çıkmıştır. Bu nedenle ısınma maksatlı kullanılan yakıtların saldığı karbonmonoksitin hava kirliliğinde büyük paya sahip olduğu belirtiliyor” diye konuştu.

“Hava kirliliğinin önüne geçilmeli”

Özkaçmaz açıklamasının devamında, “Isınma amaçlı düşük enerjili ve yüksek kükürt içeren kömür türevlerinin sık kullanımı ve yanlış yakma teknikleri kış aylarında görülen yoğun kirliliğe sebep olurken, özellikle kış aylarında kent genelinde ısınmak için içerisinde odun, kömür, talaş ya da tezek gibi maddelerin yakıldığı sobaların yaydığı duman, ilimizin bazı bölgelerinde sis bulutlarının oluşmasına neden oluyor. Oluşan bu duman bulutları direkt olarak insan bünyesi ile temas halinde olurken, dumanın içeriğindeki zararlı gazların yanı sıra solunum yoluyla akciğere giren partiküller insan sağlığına önemli boyutta zarar veriyor. Kent genelinde son günlerde gözle görülür şekilde hava kirliliğinin arttığı görülmektedir. Kirli hava, insanlarda solunum yolu hastalıklarının artmasına sebep olurken, doğada yaşayan canlılara da büyük zararlar vermektedir. Bu kapsamda ilimizdeki hava kirliliğinin önüne geçmek için özel araç kullanımını azaltarak bireysel egzoz emisyonunu düşürebiliriz. Evlerde kimyasal barındırmayan temizlik ürünlerini tercih ederek, hava kirliliği ile mücadeleye katkıda bulunabiliriz. Soba ile ısınan evlerde bacaların düzenli olarak temizlenmesi, kalorifer ile ısınan evlerde ise periyodik olarak kalorifer ve kombi bakımı yaptırılması daha az yakıt harcaması sağlamasının yanı sıra, bu önlemlerle hava kirliliğinin önüne geçebiliriz. Açık alanlarda çöplerin yakılması hava kirliliğine sebebiyet verirken, orman yangını gibi felaketleri de doğurabiliyor. Bu sebeple açık alanlarda ateş yakılmamasını vatandaşlarımıza öneriyoruz. Bu kapsamda kamu kurumlarını bu konuda bilgilendirici çalışmalar yapmaya davet ediyoruz. Yapılacak bilgilendirici çalışmalarla ilimizdeki hava kirliliği bir nebze de olsa minimize edilebilir” ifadelerini kullandı. 

“İlimizde planlı ve kurallı bir işleyiş yok”

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kuşman, “Edindiğimiz bilgilere göre sosyal yardımlar genelde iktidar yanlılarına veriliyor. Yardımların alınabilmesi için parti üyeliklerinin önem arz ettiğini biliyoruz. Hâlbuki 61 anayasası ile sosyal devlet ilkesi gereği, devletin vatandaşların haklarını koruması, eğitimlerini, sağlıklarını, yine bakıma muhtaç insanların ihtiyaçlarını gidermesi devletin yükümlülüğündedir. Ancak bunu bir lütufmuş gibi sunmaları ve kendilerinden olanlara veriyor olmaları kabul edilir bur durum değil. Bu kadar güçlü bir ülkenin iyi yönetilmesi gerekirken, vatandaşlarımızın kalorisi düşük yakıtla karşı karşıya bırakılması yetkililerin ayıbıdır. İlimizde planlı ve kurallı bir işleyiş maalesef yok. Planlı ve kurallı bir işleyiş yasalara göre yönetilirse, hem ülke genelinde, hem de yerelde vatandaşların daha refah bir seviyede yaşayabileceğini gözlemleyebiliriz” dedi. 

Kuşman Özkaçmaz: Van zehir soluyor

“Ciddi şikayetler alıyoruz”

İdari ve Mali İşler Başkanı Erdem Erol ise “İlimizde kış mevsimi normal zamanında geldi ama belediyeler ve diğer kamu kurumlarının kışa hazır olmadığını bir kez daha gördük.  İlk kar yağdığında belediyeler sınıfta kaldı. İl merkezinde 50-60 cm’lik bir kar yağmış olsaydı büyük felaketlere yol açabilirdi. 10 cm’lik bir kar yağışında bile belediyeler görevlerini yapamadı. En ufak kar yağışında kaldırımların buz pistine döndüğünü gördük. Kaldırımların zamanında temizlenmemesi ve tuzlanmamasından dolayı 15-20 civarında vatandaşımızın düşerek yaralandığını biliyoruz. Kentte son dönemlerde şu algıya rastladık. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın dağıttığı yardım kömürünün belediye tarafından dağıtıldığı algısı oluşturuluyor. Kömür yardımını sanki belediye yapıyormuş gibi lanse ediliyor. Dağıtılan yardım kömürleri de ciddi anlamda kalitesiz ve kalorisi çok düşük. Torbaların içerisinden taşların dahi çıktığına şahit oluyoruz. Vatandaşları hakkı olan bu yardımların bu şekilde dağıtılmaması gerekiyor. Yine doğalgaz konusunda ciddi şikâyetler var. İnsanımız hak ettiği beklediği hizmeti alamıyor. Aboneler sayaçlarının bağlanması için aylarca bekliyor. Yaz mevsiminde yine şubelerin önünde ciddi kuyrukların olduğuna şahitlik ettik. İl genelinde yeni açılan şubeler oldu. Umarın dışarıdaki kuyruklar içeride de devam etmez” diye konuştu. 

“Hastalar saatlerce muayene olmak için bekliyor”

Erdem konuşmasının devamında, “Yine ilimizde sağlık anlamında ciddi sıkıntılar var. Doktor yetersizliğinden dolayı vatandaşlarımız saatlerce kuyrukta beklerken. Günlerce randevu alamamaktadırlar. Son günlerde Van’a 50 doktorun atandığı açıklandı. 50 doktor gelirken, acaba Van’dan kaç doktur gitti? Bunu merak ediyoruz. Gelenleri açıkladıkları gibi gidenleri de açıklasınlar. Vatandaşlarımız bu soğukta saatlerce muayene olabilmek için bekliyor. Lütfen kentteki sağlık sorununa çözüm bulun. 50 doktor gelirken, giden doktorlar neden gidiyor?” ifadelerini kullandı. HABER: BURHAN ERGİN
 

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme