Lokman Hekim'den 'Hemşirelerin sağlık alanındaki önemi' semineri
Lokman Hekim Van Hastaneleri Hasta Bakım Hizmetleri Müdürlüğü tarafından 'Hemşirelerin Bakım Rolünün Sağlık Ekonomisindeki Önemi' konulu bir seminer düzenlendi.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde düzenlenen seminerde konuşan Lokman Hekim Van Hastaneleri Hasta Bakım Hizmetleri Müdürü Gamze Gençer Baran, dünya çapında 20 milyondan fazla hemşirenin Internatıonal Councıl Of Nursıng (ICN) Uluslararası Hemşireler Konseyi bünyesinde yer aldığını ifade ederek, 128'den fazla ülkenin Ulusal Hemşirelik Dernekleri Federasyonuna üye olduğunu söyledi. Türk Hemşireler Derneği’nin de ICN üyesi olduğunu belirten Baran, “1899 yılında kurulan ICN sağlık meslekleri içinde ilk ve en geniş uluslararası örgütlenmedir. Bu örgütlenmenin amacı, tüm dünyadaki hemşireler arasında birlik sağlamak, tüm dünyada hemşireler ve hemşireliğin ilerlemesini sağlamak ve böylece sağlık politikalarını etkilemektir” dedi.
Konuşmasında hemşirelerin sağlık alanlarındaki işlevlerine değinen Baran, “Hemşireler, sağlık sisteminin vazgeçilmez omurgasını oluştururlar. Sağlığın korunması, geliştirilmesi, tedavi ve rehabilite edilmesi süreçlerinde rol alıp; hastalara, bakım süreçleri ile ilgili eğitimler verip, sağlıklı bir toplumun gelişebilmesi için danışmanlık hizmeti sunmaktadırlar. Bunun yanında araştırmalar yapan hemşireler, yeni bilgilerin oluşmasına ve gelişmesine yardımcı olurlar. Sağlık hizmetlerinde yönetim görevlerinde bulunup, sağlıkta kalitenin geliştirilmesi için çalışmalar yürütürler ve toplumla sürekli, dinamik bir etkileşim halinde bulunurlar. Sahada yapılan bu uygulamalar doğrudan ve dolaylı olarak sağlık harcamalarına etki yapabilmektedir” ifadelerini kullandı.
Seminerinde hemşirelerin sağlık ekonomisine katkılarına da değinen Baran, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Hemşirelerin görev, yetki ve sorumlulukları çerçevesinde yaptıkları işlerin ülke ekonomisine ne kadar büyük katkılar sağlayacağı görülmektedir. Çalışma şartlarının iyileştirilmesi, hemşire istihdamının arttırılması ile iş yüklerinin ve çalışma saatlerinin azaltılması ve maddi kazançları yönünden desteklenmeleri gerekmektedir. Hemşirelerin sağlık ekonomisi konusundaki katkılarını arttırabilmek için yetkilerinin eğitim seviyesine ve çalışma yıllarına göre arttırılması düşünülmelidir. Özellikle hemşirelerin yalnızca hastanelerde hasta bakımı üzerine çalışmaları değil, sağlık kuruluşları ile bağlantılı olarak halk sağlığı konusunda hasta takipleri ve toplum eğitimleri ile ön planda olmaları sağlığı koruyucu ve geliştirici önlemlerle toplumun sağlıklı kalmasına yardımcı olurlar. Böylece sağlık bakım maliyetlerini görünür oranda azaltacaklardır. Hemşirelerin danışmanlık ve eğitimcilik rollerinin desteklenmesi, sağlık hizmetlerinin daha düşük maliyetle verilebilmesi adına önem arz etmektedir. Hemşirelerin yönetici olarak etkin karar verme mekanizması içerisinde olmaları, bakım planı ile sağlık kuruluşlarındaki tüm tedavi süreçlerini takip edebilmeleri maliyet azalımı için etkin olacaktır. Sağlık kuruluşlarında yoğun bir emekle çalışan hemşirelerin bu kuruluşlara sunduğu katkının oldukça yüksek olduğu unutulmamalıdır.”